2017/12/03

Şahinbey Görünümlü Eceabat mı?

Çanakkale Şehitlikleri'ne en fazla vatandaş getiren belediyeyi merak ediyorsanız, bunun yanıtı tartışmasız Gaziantep'in Şahinbey ilçesi belediyesidir. Çanakkale'nin hemen her yanında rastlayacağınız Şahinbey Belediyesi amblemli mavi otobüsler de durumu teyit ediyor zaten.

Çanakkale Şehitlikleri'ne bu olağanüstü ilgiyi gösteren Şahinbey Belediyesi'nin Eceabat İlçesi ile kardeş belediye olduğunu öğrenmeniz sırf bu yüzden bile pek de şaşırtıcı değil.

Eceabat ile kardeşliğini ilan eden Şahinbey Belediyesi, geçtiğimiz ağustos ayı başında kolları sıvayıp kardeşlik görevini yerine getirmek üzere Eceabat'a pek çok alanda hizmet vermeye başlamış. Bunu yaparken de ilçenin birçok yerine ''Şahinbey Belediyesi'' imzasını atmış...
Nasıl mı? Eceabat'ı ve şehitlikleri ziyaret etmek üzere bindiğiniz feribottan iner inmez bu durumu bizzat yaşamaya başlıyorsunuz. Feribot iskelesinin hemen karşısında bulunan Tarihe Saygı Müzesi'nin yanı başındaki sahilde, 14 bin metrekare alan üzerine Şahinbey Belediyesi tarafından ''kardeşlik simgesi'' olması adına yaptırılan Şahinbey Parkı ile.

Çocuk parkından tutun da kameriyelere, aydınlatma lambalarının direklerine, banklara ve hatta çöp kutularına kadar gördüğünüz ne varsa üzerinde ''Şahinbey Belediyesi'' yazıyor. Parkta rastladığınız herhangi bir Eceabatlıya soracak olursanız bu durumdan pek memnun olmadıklarını öğreneceksiniz. Çünkü Eceabat’a ilk kez gelenlerin kafasının karışacağına kesin gözüyle bakıyorlar. Hatta sırf bu olaydan dolayı yaşadıkları şehrin adını ''Şahin görünümlü Murat'' klişesinden yola çıkıp ''Şahinbey görünümlü Eceabat'' koymuşlar.

Bana kalırsa pek de haksız sayılmazlar. Kendimden örnek verecek olursam feribottan indiğimde gördüklerim bende de büyük bir şaşkınlığa neden oldu. Park yapım aşamasındaydı henüz. Dolayısıyla parkın varlığını o gün orada öğrendim. Dahası; Gaziantep'in Şahinbey adında bir ilçesi olduğunu duymuş olsam bile unutmuşum sanırım. Bunu o gün, orada hatırladım. Daha doğrusu ''Şahinbey'' adını bir daha unutmamak üzere kafama kazıdım. Bu ismin, Gaziantep'in düşman işgaline karşı verdiği mücadelenin simge isimlerinden olan Kuvâ-yi Milliye komutanı Şahin Bey'den geldiğini de...

Peki, parkla ilgili ne tür bir görüş oluştu bende?
Kardeş şehir olmak tabii ki pek çok yönden güzel. Karşılıklı ziyaretler ve hizmetler, kültür alışverişleri, maddi-manevi destekler. Keşke o bankların, aydınlatma lambası direklerinin, kameriyelerin üzerinde de yan yana olsaydı isimler.
Gaziler Diyarı Şehitler Diyarı ile ''ayrılmaz'' bir bütün olup
''ECEABAT BELEDİYESİ - ŞAHİNBEY BELEDİYESİ KARDEŞLİĞİ'' yazsaydı...


* * *