2018/06/10

Baklava Yufkasıyla Peynirli Çıtır Börek

Börek sevmeyen insan yoktur herhalde.
En azından ben hiç rastlamadım. Özellikle de el açması, kat kat, çıtır çıtır bir börekse yemelere doyum olmaz, öyle değil mi?
Kıymalı, peynirli, patatesli ya da ıspanaklı mis gibi bir börek düşünün. Canınız hangisinden isterse. Böyle bir böreği kısa bir süre içinde evde hazırlayabiliyorsunuz. İnanın en az börekçilerde yedikleriniz kadar çıtır çıtır ve de lezzetli oluyor.

Bunun için öncelikle baklava yufkası kullanmanız gerekiyor. Ben ilk kez denedim ve sonuçtan çok memnun kaldım. Keşke ''Baklava yufkası baklava içindir'' şeklindeki ön yargımı yıkıp daha önceden deneseymişim. O denli güzel oldu ve beğenildi.
Yapımı son derece pratik olan bu lezzetli böreği denedikten sonra siz de benim gibi bir daha vazgeçemeyeceksiniz.

Görüntüsünden de anlaşılacağı üzere dışı çıtır, içi yumuşak nefis bir börek...


Öyleyse hemen malzemelere geçelim:


- 1 paket baklavalık yufka
- 2 kaşık eritilmiş tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- Yarım şişe maden suyu

İç harç için:
- 300 gr peynir
- Yarım demet maydanoz
- Bir yumurta akı



Sıra geldi yapımına:

1- Tereyağ, sıvı yağ, süt ve maden suyunu iyice çırparak yufkalara süreceğiniz sosu hazırlayın.

2- Yufkaları 5'erli gruplara ayırın.

3- Bir yufkayı açın. Fırça yardımıyla sosu azar azar sürerek yedirin. Üzerine ikinci yufkayı yayıp aynı işlemi uygulayın.

4- Beş yufkayı bu şekilde soslayarak üst üste getirdikten sonra uzun kenara peynirli içten koyun.
Fazla sıkıştırmadan rulo şeklinde sarın.

5- Yufkaların hepsi bitinceye kadar bu işlemi uygulayın. Her bir ruloyu isterseniz hemen,
isterseniz tepsiye dizdikten sonra dört parçaya bölün.

6- Yağlanmış fırın tepsisine böreklerinizi yerleştirip kalan sosu üzerine dökün. Dilerseniz çörek otu serpiştirin.

7- Tepsinizi önceden ısıtılmış fırında ve 175-180 C'de, fırınınıza göre 35-40 dk pişirin.

8- 15 dk. kadar dinlendirdikten sonra sıcak sıcak servis edin.

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun.

Kalın sağlıcakla...

8 yorum:

  1. Çok lezzetli görünüyor galiba deneyeceğim bende :) ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun o halde:)

      2 gün önce kıymalısını da yaptım. O daha da güzel oldu Derya..

      Sil
  2. Boşnak olduğumuz için annem hep el açması yapıyordu. Ama iş başa düşünce yufkaya dönmek gerekti. Tarifi kolay ve çok hafif görünüyor. Ellerinize sağlık! Bu akşam bende deneyeceğim hemen:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. El açması Boşnak böreği favorimdir, ne kadar şanslıymışsınız.
      Evet oldukça kolay ve hafif. Bu tarifi uyguladığınızda özleminizi geçirecek bence.
      Önemli bir nokta: Sosu yufkaların her tarafına sürün, ancak çok fazla ıslanmasın. Çünkü rulo yaparken zorlanırsınız. Yufkalar zemine yapışabilir ya da hamurlaşıp kopabilir. İlk 2 ruloda yaşadıktan sonra öğrendim bunu:)

      Çok teşekkürler. Kolay gelsin diyor, sevgiler gönderiyorum..

      Sil
  3. Baklava yufkasından pratik olduğu için aklımda yanlış kalmadıysa boşnak böreği yapmışlardı tv de.
    Bunu da görünce denemeye karar verdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boşnak böreği dokusuna uygun aslında. Doğru hatırlıyorsunuzdur. Kıymalı yapmışlardır.
      Bu şekilde denerseniz de pişman olmazsınız. Test edildi onaylandı çünkü:)

      Sil
  4. salam. Çox ləzzətli görünür. Bizim qoğalın dilimlənmiş formasına bənzəyir. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam. Evet çok lezzetli oluyor, teşekkür ederim.
      ''Goğal'' yazıp nette arattım. Evet, gerçekten çok benzeyir. :)

      Sil