14/05/2019

Tam Buğday Unuyla Ekşi Mayalı Ekmek

Üç yıl kadar önce sabretmeyi öğreten heyecanlı bir süreç içine girip evde ekşi mayalı ekmek yapmayı öğrenmiştim. Bu, aynı zamanda bir miktar enerji takviyesi demekti. İnsanın kendi elleriyle besleyip büyüttüğü mayayla yaptığı ekmekler öyle güzel oluyordu ki. Mayayı oluştururken sabır gerektiren ilk aşama geçildikten sonra alınan geri dönüşüm muhteşemdi gerçekten de! Ekşi mayalı ekmeklerin pişerken evi sarıp sarmalayan ve tüm gün kaybolmayan kokusu inanılmazdı. Yanı sıra; başarmanın getirdiği mutluluk, sağlıklı beslendiğini bilmenin verdiği huzur, yerken alınan keyif vardı.
Ancak, bir ara ekmek pişirme rutinim sekteye uğrayınca buzdolabında sakladığım maya da değişip özelliğini kaybetti. Ne de olsa o da bir canlıydı. İhmal etmeye gelmediğini yaşatarak öğretti. Neyse efendim, bu yıl Ramazan ayı nedeniyle yeniden ekşi mayalı ekmek yapımına giriştim ve üç yıl öncekinden daha kısa sürede maya elde edip çok daha güzel ekmekler yapabildiğimi gördüm. Bunun da birkaç sebebi var ki burada paylaşmak istedim. Bu arada "Son iki yıldır günde en fazla bir dilim ekmek yiyen biri neden ekmeğini kendi yapar?" sorusu var. Hazır mayalarla yapılmış ekmekler ve "Alzheimer" bağlantısını öğrenmekti bunun birinci sebebi.

Mayam bu kez 5 gün içinde kullanıma hazır hale geldi. Bunun iki nedeni var bence. Birincisi; kavanozu
bezle sarmalayıp ısı muhafazası sağlamak, ikincisi ise en iyi kalite tam buğday unu kullanmak.

Bir de karıştırırken tahta kaşık kullandım ki bu söylediklerimi üç yıl önceki mayamı oluştururken uygulamamıştım ve bekleyiş 10 gün kadar sürmüştü. Bu kez altıncı günün akşamı tam buğdaylı ekşi ekmeğim hazırdı.

Önemli noktalar arasında, ekmeği yoğurduktan sonra mayalanması için en az 16 saat bekletmek var. Bu süreç içersinde hamuru birkaç kez açıp "katlayarak" yoğurmak ve hava kabarcıklarını önlemek gerekiyor.

Görüldüğü üzere dilimlerinde çok büyük boşluklar oluşmayan, son derece leziz ve sağlıklı bir ekmek.
Haftada bir kez yapmak yeterli oluyor ve inanın buna fazlasıyla değiyor.

Yapmaya niyetlenenlere şimdiden kolay gelsin o halde.
Herhangi bir sorunuz olursa itinayla cevaplanır efendim:)

Kalın sağlıcakla


18 yorum:

  1. Buralar;ekşi mayalı ekmek kokmuş;teşekkürler;sanırım ,bu işe el koyma zamanı geldi ve geçiyor bile...Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi inşallah:) O vakit sizin eviniz de en kısa zamanda mis gibi kokacak. Hangi yöntemi uyguladığımı da buraya gün gün eklesem iyi olacak. Kolay gelsin diyorum..

      Sil
  2. Elinize sağlık. Ben de uğraşıyorum epeydir bu işle ;) Yalnız, iri gözenekli ekmeği daha çok istiyorum ancak başaramadım henüz. Maya çok kuvvetli ve otoliz sürelerine tam uyulduğunda oluşuyor bildiğim kadarıyla. Hatta katlama yapmanın mantığı da daha iri gözenekler oluşturmak (böylece maya aktif olarak tüm görevini yapmış oluyor şeklinde biliyorum.)Yanlış mıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ecehan, öncelikle teşekkür ediyorum. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla siz bu işte uzmanlaşmışsınız. Bu benim ürettiğim ikinci maya. İlki üç yıl önceydi, dört ay kadar ekmek yaptıktan sonra mayayı bozdum. Şimdi de yeni buna başladım. Bende tecrübe bu kadar. Ha, ekmekler çok güzel oluyordu o ayrı:) Sanırım maya oluşturmak için pek çok yöntem var. Gözeneklerle ilgili sorunuzu bilemiyorum. Geçen seferki ekmeklerimde beyaz un kullanmıştım ve katlama yapmıyordum. Baya büyük gözenekler oluyordu ve ben bunu bir olumsuzluk zannediyordum. Sonra öğrendim.
      Şimdi de iri gözenek var ama tek tük. Bunun birinci nedeni tam buğday unu kullanmam bence. Gözeneklere katlama olayının etkisi olduğu ise kendi fikrim. Bir taraftan da, çavdar unuyla deneyecek olursak o hiç maya tutmaz, diye biliyorum. Hatta kuru mayalı tariflerde de bu böyledir. En ideal mayalanan hamur beyaz undan yapılandır. Fırınlarda satılanlarda bile görüntülerinden bu ayrım bellidir. Ekşi mayalı ekmek yapımınızı yazı haline getirdiyseniz linkini buraya bırakabilir misiniz rica etsem?

      Sil
  3. ;))Afiyetler olsun demeyi unutmuşum ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkürler:))
      Size de afiyet olsun;)

      Sil
  4. Harika görünüyor ellerinize sağlık. Ben deneyip bu sabır sürecinden başarıyla geçemeyenlerdenim. Malzemenin kalitesi bence de çok önemli. Ah sabır.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bir kez daha deneseniz keşke (Ama beyaz unla başlayın). Sonrasında çok hoşunuza gidecek ve rahat edeceksiniz;)

      Sil
  5. Harika gözüküyor, ellerine sağlık. Kokusu geldi burnuma :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika bir ekmek gerçekten Handan. Probiyotik. glisemik indeksi düşük, B vitamini takviye eden, az yiyince bile uzun süre tok tutan ve daha bir sürü... Pişerken çıkardığı koku inanılmaz. 👌👌

      Sil
  6. Ekşi mayalı ekmek çok severim. Hele bir de üstüne tereyağı. Off:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanın içine sine sine yiyebileceği, mis kokulu ekmek. Tereyağını sürünce yanına biraz da İzmir tulumu ve çay olsun lütfen. Oy oyy:)

      Sil
  7. Tarif için teşekkürler. Çok güzel paylaşım .Deneyeceğim. Sizi takibe aldım. Bana da beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz sabır istiyor ama mutlaka deneyin. Şimdiden kolay gelsin o halde. Sevgiler..

      Sil
  8. Ekşi maya ekmeğin kokusu da lezzeti de bir başkadır. Çok güzel, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de tercihiniz sanırım. Ya, sormayın, kızartırken bile buram buram o mis koku. Umarım bu kez mayayı uzun süre yaşatmayı başarırım. Çok teşekkürler ziyaretinize...

      Sil
  9. Çok lezzetli görünüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun. Bir de dilimleri ince kesebilseydim:)

      Sil