27/05/2019

Anadolu'nun Kadim Topraklarına Ziyaret

Binyıllar boyunca üzerinde altın bir çağ yaşanan, başlangıç noktaları Anadolu olan Fırat ve Dicle nehirleriyle uçsuz bucaksız toprakları hayat bulan, "Dünyanın En Bereketli Bölgesi" olarak adı geçen Mezopotamya...
Antik Yunancada iki ırmak arasındaki bölgeye verilen ad, Orta Doğu'da ise "Dicle ve Fırat nehirleri arasında yer alan topraklar". Dini, felsefi, sosyolojik, teknolojik, kültürel ve daha pek çok gelişimde ilk çıkış noktası olan, bu nedenle kapsadığı alan üzerinde inanılmaz zengin bir miras barındıran Güneydoğu Anadolu Bölgemiz...

Blogdaki yazı ve yorumlarda yeri gelince kullandığım bir cümle vardır: "Kapadokya'dan ötesine henüz gidemedim."
Kısmet 2019'daymış arkadaşlar. Blogda on bir yılı bitirip on ikinci yıla girdikten kısa bir süre sonra oluşan şartlar sonrası gerçekleşecekmiş bu. O zaman ne olacak? Çok da fazla gecikmeden Güneydoğu Anadolu gezisi notları tek tek bloga aktarılacak. Harici olarak güzergâhımıza giren Nevşehir ve Adana'dan da notlar gelecek. Dünyanın ilk kilisesine sahip olan, dinlerin buluştuğu kent Antakya'nın muhteşem Mozaik Müzesi, Gaziantep, yöresel ürünleri, Bakırcılar Çarsısı ve tabii ki ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ var. Fırat Nehri'nin suları altında yatan Saklı Cennetin Kayıp Kenti HALFETİ ve tekne turumuz var. Yine Şanlıurfa'dan; dünyanın ilk tapınağının bulunduğu GÖBEKLİTEPE gelecek ve tadı damaklarda kalan unutulmaz bir sıra gecesi. Balıklıgöl'süz olur mu? Ya Mardin, Maraş, Adıyaman? Sütçü İmam? Karlar altındaki Nemrut Dağı'na adrenalin dolu tırmanış ve zirvedeki o muhteşem ödül?!

Mardin'de "Hercai" adlı dizinin çekildiği konak.
Hepsi ve dahası bol fotoğraf ve video çekimi eşliğinde
pek yakında tek tek yayında...


Görüşmek üzere, sağlıcakla kalın...


* * * 



Niğde/ Aksaray sınırları içindeyiz. Hasandağı...

Toroslar...


*   *   *

TÜM GECEYİ KAPSAYAN UZUN BİR YOLCULUK SONRASI ADANA'DAYIZ

Adana'da toplam 2 saat kadar kaldık ve gezemedik maalesef. Gördüklerimiz fotoğraftakiler kadar. O nedenle Adana ve Göreme'yi bu ilk yazının altına toplamaya karar verdim. Merkez Park'ın güneyinde, Seyhan Nehri'nin batı kıyısında görmüş olduğunuz, 1998 yılında hizmete açılan Sabancı Merkez Camii. 28.500 kişiye ibadet imkânı sağlaması nedeniyle Balkanların ve Orta Doğu'nun en büyük camilerinden biriymiş.








* * *

8 GÜN SONRASI DÖNÜŞ GÜZERGÂHINA GİRDİK. MARAŞ'TA 2 SAAT KADAR KALIP DAHA SONRA KAPADOKYA'YA HAREKET ETTİK. SON GECEYİ ÜRGÜP'TE GEÇİRİP GELDİĞİMİZ İSTİKAMETE GERİ DÖNDÜK.



Sütçü İmam Heykeli
Maraş'ta odak noktamız bu heykel ve buraya çok yakın mesafedeki alışveriş merkezleri idi. Buraya 10 metre kadar mesafede ünlü bir Maraş dondurmacısı var. Tarihi Yaşar Pastanesi. Orada dondurma yedik. 1 saat sonra başka bir yerde fast food öğle yemeği yedik. Biraz mağaza ve dükkanlara baktık. Baharat satın aldık.



Yakın çevrede gezerken pırasaya benzeyen böyle bir ot satıldığını gördük. İsmini sorduk. Yerel adı gulik otu, asıl adı çiriş otu imiş. Kısa bir süreliğine dağlarda kendiliğinden yetişiyormuş ve çok lezzetliymiş. Ayrıca; oldukça şifalıymış.

*   *   *

Ürgüp'te gezmek için vaktimiz çok kısıtlıydı. Sabah erkenden kalkıp balonları görmek istedik; ama ne yazık ki hava şartları nedeniyle balon uçuşları iptal edilmiş.