15/04/2021

Kulak Aşı (Sinop Mantısı)

Seneler sonra nereden aklıma geldiyse çocukluğumda babamın anneme adım adım tarif ederek yaptırdığı ve çok severek yediğimiz ''kulak aşı'' geldi (Bence şu an adını ilk kez duydunuz). Evet, adı biraz tuhaf, kulakla da hiçbir ilgisi yok; ama lezzeti mükemmel bir mantı türü bu. 
O nedenle, babam adını yanlış mı hatırlıyor diye düşünmüşümdür hep. 

Geçen nette bir arattım. Evet ya, isim doğru. ''Kulak aşı'' başlığıyla pek çok sayfaya ulaşılıyor. Bir adı da ''Sinop mantısı''.  

Büyükçe bir kare olarak kesilen hamurlar, içine kıymalı harç konduktan sonra bir kaşığı dolduracak büyüklükte bir üçgen olarak kapatılıyor ve haşlanıyor. Üzerine de kırmızı biberle kızdırılmış tereyağı. Neyse efendim, sonuç malum. Hamur açmayı az çok bildiğimden çocukluğumu yad etmeye karar verip kolları sıvadım gördüğünüz gibi. Hem Ramazan ayı gelince blogda tarif verme geleneğim vardı benim.

Bu yıl tercih hakkımı kulak aşından yana kullanıyorum o halde. Çünkü bunu yedikten sonra "Kayseri mantısı'' kesinlikle ikinci sıraya iner listenizden. Farklı ama bir o kadar da lezzetli. İç harcı olan kıyma pişirilerek konuyor hamurun içine. Sarmısaklı yoğurt da kullanılmıyor (Dilerseniz ceviz serpiştiriyorsunuz). Çatalla değil, kaşıkla yeniyor.

MALZEMELER
Hamuru için: 
3 su bardağı un,  1 yumurta, 1,5 su bardağı ılık su 1 çay kaşığı tuz  
İç harcı için: 
200 gr kıyma 2 orta boy soğan 1 çay kaşığı karabiber, kıyılmış maydanoz  
 Sosu için: 
50 gr tereyağı, 1 tatlı kaşığı pul biber 


Öncelikle soğanları küp küp doğruyoruz. Tavaya önce kıymayı koyup kavuruyoruz. Rengi değişince biraz da soğanlarla birlikte kavuruyor ve tuzunu atıp beklemeye alıyoruz.  Ve hamurumuza geçiyoruz. 
Un, yumurta, tuz ve ılık suyu bir araya getirip yoğuruyor, 15 dk dinlendiriyoruz. Dinlenen hamuru 2 ya da 3 beze haline getirip kurumaması için üzerine örtü örterek sırayla açmaya başlıyoruz. Oklavayla çok ince olmayacak şekilde açtığımız ve büyük kareler halinde kestiğimiz yufkaların içine harcımızdan koyarak üçgen şekli verip iki kenarı parmaklarımızla sıkıca birleştiriyoruz. 
Bu esnada bir tencere içinde haşlanması için ocağa koyduğumuz ve yapışmaması için içine bir kaşık yağ ve biraz tuz ilave ettiğimiz kaynar suyun içine mantıları mümkünse tek tek ve hızlı bir şekilde atıyoruz. Tencereyi çok doldurmayalım, yoksa mantılar yapışabilir. Gerekirse birkaç kez kaynatma yaptığımız ve ortalama 20 dakika tencerede tuttuğunuz tüm mantıları haşladıktan sonra servis tabağına alıyoruz. Son aşamada üzerine tereyağlı sosumuzu gezdiriyoruz.  

Yapacak olanlara afiyet olsun...



*   *   *

16.05.2021 (İkinci Deneme)