2021/07/02

Kaldırım Genişletmek İçin Ağaç Kesmek

Şu gördüğünüz kaldırım var ya. Orada bulunan ağaçlar kimseyi rahatsız etmiyor biliyor musunuz? Tam tersine, üzerinde yürürken dünyanın en güzel duygularını yaşatıyor insana. O yüzden, ş
ehrin en sevdiğim kesitlerinden biridir bu yol.

Doğaya ve insanlığa dair eşsiz bir sunum var çünkü bu kaldırımda. Duyarlılık ve saygının adeta elle tutulur hale geldiği anıtsal görüntüler ve alınacak muazzam dersler var. Sıra dışı bir mutluluk ve keyif eşliğinde gelen tebessüm hali var her şeyden önce. Yerinden kıpırdatılmamış asırlık çamların altında ilerlerken emeği geçenlere sevgi, saygı ve minnet hissi var. 


Çevre düzenlemesi, yol yapımı ya da kaldırım genişletme gibi çalışmalar nedeniyle ağaç kıyımlarının olağan hale geldiği bir dönemden geçiyoruz malum. Bu bağlamda, geçen hafta Pelin Pembesi'nde okuduklarım beni de etkileyip üzdü. Zaman zaman bisikletiyle gezintiye çıkan Buket belediyenin çalışmalarından, çevre düzenlemesi adına yeni yürüyüş ve bisiklet yolları yapmasından oldukça memnundu. Ancak bu kez, yaşadığı küçük sahil beldesinin kumsalına yapılan son düzenlemenin hoşuna gitmediğinden bahsetmiş ve yaya kaldırımının, üzerindeki tüm ağaçlar kesildikten sonraki fotoğrafını koymuş bloguna. Bir ağaç kolay yetişmiyor. Kesmemek için farklı bir proje geliştirilemez miydi? Üzülmemek elde değil gerçekten:(

Ağaçların oksijen üretmesi, havayı temizlemesi, şehri ve sokakları serinletmesi gibi tüm etkilerini bir tarafa bırakın, gölge veren, güneş kırıcı birer şemsiye niteliğinde hepsi. Bu kaldırımda yürümek gerçek bir keyif.


2 metre fazladan kaldırım için 5-6 adet çam ağacı kesmeye gerek var mı?
Bu yol bu şekilde 200 metreye yakın devam ediyor. Özellikle de gölge almış haldeyken bayılıyorum...

Yabancı ülkelerde kaldırım uğruna ağaç kesildiğine asla rastlayamıyorsunuz. Tam tersine; tek bir ağaç uğruna bile harika projeler yaratılıyor.

Green Peace tarafından hazırlanan görsele bir bakar mısınız? Ağaçsız halde 43-36-50 dereceyi bulabilen şehir sıcaklığı, şayet ağaçlandırılmış ise 18-26-20 dereceye iniyor.

Brent Toderian bu uğurda çabalayan bir isim. Sosyal medyada ''caddeler ağaçlarla daha güzel'' etiketiyle sürekli tweet atıp bilgi veren ve diğer insanlardan da fotoğrafla katılım isteyen biri. 

Batı ülkelerinde sokak ağacı kanopileri çok yaygın mesela. Almanya'nın Bonn kentinde bulunan kiraz ağacı (sakura) gölgelikli yola bakar mısınız? Harikulade...

Bonn'daki o harika caddede çekilmiş bu fotoğraf urlaubsguru.com'dan. 

Bu ağaçların yalnızca sergiledikleri harika görünümleri ve serinlik verme özellikleri yok tabii. Son derece dingin, pozitif ve huzur dolu bir enerji yayılımları var.

Kanada'nın batısındaki Vancouer, 10th Avenue Yeşil Yol
Kissing Canopy (Öpüşen Gölgelik) ismi de verilen ağaç uygulaması burada da mevcut. Hayli sıcak bir havada gündelik işleriniz için sunulan bisiklet imkânıyla muhteşem ve rahat bir rota. Navigasyon uygulamasına göre araba kullanmaktan daha hızlı.

Gördüğünüz bu yolları bir de ağaçsız, yani dımdızlak hayal edin. Olacak iş değil!


Londra'da da ağaç kanopili uygulanmış bir yol görmüştüm. Corinthia Hotel'in hemen sağındaydı. Çektiğim fotoğraflardan birinde o yolu da buldum.

Bu da ülkemizden. Asırlık ağaçlarla sıralı ünlü Çırağan Caddesi.
Yandex Haritalar'da bulup screen print aldım. Ayrıca Ankara'da Bahçelievler ve Emek semtlerindeki caddelerin neredeyse tamamı böyle.

Keyif, mutluluk, yaşanabilirlik, sevilebilirlik, hava kalitesini sürdürebilirlik, yürünebilirlik ve daha fazlasını geliştirmek için şehirlerin yapabileceği en iyi şeylerden biri, ağaç gölgeliklerini genişletmek üzere iddialı bir plan uygulamaktır. Sahi, sizin şehrinizde de daha fazla ağaç için çalışmalar yapılıyor mu, yoksa tam tersi mi?

*   *   *

Yorumlarda bahsettiğim Kordon'daki ağaçlandırma projesinin fotoğrafları efendim. Bugün, yani 3 Temmuz Cumartesi günü çekip ekledim. Görüldüğü gibi insanlar ahşap oturmalıkların dört bir yanına oturabiliyor ve çınar ağaçlarının gölgesinde serinleyebiliyor. Şahane bir proje bence.

Bu fotoğrafı da 5 Temmuz Pazartesi günü çektim. Ortasındaki avlusuyla gökyüzüne bakan bir açık hava modeli olan AVM'ye başka bir lokasyondan taşınarak dikilmiş olduğundan bahsettiğim zeytin ağaçları...

Ağaç demek hazine demektir özetle...