Malumunuz, sosyal medyaya bağlı olup her biri farklı birer kurucu tarafından hizmete sunulan başta Twitter, Facebook, Instagram, WhatsApp, YouTube gibi pek çok yayın servisi ve toplamı milyarları bulan kullanıcısı var.
Eğri oturup doğru konuşalım. Yönetimleriyle ilgili üzerinde hiçbir söz hakkına sahip olmadığımız bu mecraların kalıcılıklarının ve ne zaman ne olacaklarının garantisi var mı? Olmaz demeyin, oldu. 2015'ti sanırım. Milyonlarca insan bir sabah uyandıklarında üye oldukları o servislerin kendilerine ait sayfalarını bulamadı. Yıllar yılı biriktirdiği paylaşımların birdenbire nasıl da yok olduğunu üzüntü ve endişe içinde gördü.
Biz bloggerlar da böylece ''Blog candır'' demiş, üzerindeki tüm hakları bize ait olan bu mecrada çekim yaparak ve yazarak fikir üretmenin ve de paylaşmanın, anıları eksiksiz biçimde biriktirmenin ne denli iyi bir seçim olduğunu yaşayarak öğrenmiş olduk.
Diyeceksiniz ki ''Blogger'ın başına bir şey gelmez mi? Ya da çökmez mi?'' Genel bir yasaklanma dışında çok düşük de olsa böyle bir ihtimal var tabii. Ancak, her an her zaman elinizin altında olacak garantili bir çaresi de var. Blogger sayfanızdaki içeriği yedekle seçeneğini kullanarak elde ettiğiniz içerik dosyası sayesinde yayınlarınızı yorumlarıyla birlikte saklama ya da başka bir alana taşıma olanağınız her zaman mevcut.
Blogda zaman zaman anlatmıştım; ama ''değişen yeni arayüze göre'' bir blogun içeriği nasıl yedekleniyor sırayla anlatıyorum:
►Blogger anasayfanıza girip ''Ayarlar''ı tıklıyorsunuz.
►Açılan sayfada altlardaki ''Blogu Yönetin'' başlığını görünceye kadar aşağıya iniyorsunuz
►Açılan sayfada ''Blogu Yönetin'' başlığı altındaki ►İçeriği yedekle'yi tıklıyorsunuz.
►Sayfaya İçeriği yedekle başlığıyla gelen etiketteki İNDİR yazan turuncu butona tıklıyorsunuz.
►Üzerinde blog-01-30-2022 yazan XML Document türü 46,4 MB yedekleme dosyanız hazır.
Detayları kendi blogum üzerinden anlatırken bahaneyle ben de dosyamı indirip blogu yedeklemiş oldum.
Görselleri sırayla ve dikkatle takip ediniz lütfen
Ek olarak bir başka konu daha var. Bir blogu takip etmek ya da takipten çıkmak için illaki (birleşik) o bloga gidip de takip gadgeti aramaya gerek yok. Kaldı ki bazı bloglar bu gadgeti kullanmıyor. Öyleyse ne yapıyoruz?
Yine blogger sayfamızı açıyoruz.
Oradan Okuma Listesi yazan yeri tıklayıp açılan sayfada bu kez hemen sağ üstte görünen YÖNET başlığını tıklıyoruz. Daha sonra yine sağ üst köşeye gelen Ekle butonuna tıklıyoruz. Şu son görselde açılan kutucuğa takip etmek istediğimiz blogun linkini kendimiz yazıyor ve Sıradaki tıklaması yapıyoruz.
Adım 2: olarak bir kutucuk daha geliyor. İşte oradaki yazıyı okuyup seçtiğiniz blogu herkese açık mı yoksa anonim mi takip edeceğinizi tercihliyor ve İzle diyorsunuz. İşlem tamam...
Bu arada; Anonim tercihinde bulunursanız seçtiğiniz blogun gadgetinde yer almadığınız gibi yazarın sizden haberi de olmaz...
Anılarımızı biriktirmeye blogumuzla devam edelim. Bu mecranın kıymetini bilelim ve asla vazgeçmeyelim arkadaşlar. Sorusu olan çıkarsa yorumlara yazsın lütfen. Mutlaka yanıtlarım.
İyi bloglamalar, sevgiler…