Malumunuz, sosyal medyaya bağlı olup her biri farklı birer kurucu tarafından hizmete sunulan başta Twitter, Facebook, Instagram, WhatsApp, YouTube gibi pek çok yayın servisi ve toplamı milyarları bulan kullanıcısı var.
Eğri oturup doğru konuşalım. Yönetimleriyle ilgili üzerinde hiçbir söz hakkına sahip olmadığımız bu mecraların kalıcılıklarının ve ne zaman ne olacaklarının garantisi var mı? Olmaz demeyin, oldu. 2015'ti sanırım. Milyonlarca insan bir sabah uyandıklarında üye oldukları o servislerin kendilerine ait sayfalarını bulamadı. Yıllar yılı biriktirdiği paylaşımların birdenbire nasıl da yok olduğunu üzüntü ve endişe içinde gördü.
Biz bloggerlar da böylece ''Blog candır'' demiş, üzerindeki tüm hakları bize ait olan bu mecrada çekim yaparak ve yazarak fikir üretmenin ve de paylaşmanın, anıları eksiksiz biçimde biriktirmenin ne denli iyi bir seçim olduğunu yaşayarak öğrenmiş olduk.
Diyeceksiniz ki ''Blogger'ın başına bir şey gelmez mi? Ya da çökmez mi?'' Genel bir yasaklanma dışında çok düşük de olsa böyle bir ihtimal var tabii. Ancak, her an her zaman elinizin altında olacak garantili bir çaresi de var. Blogger sayfanızdaki içeriği yedekle seçeneğini kullanarak elde ettiğiniz içerik dosyası sayesinde yayınlarınızı yorumlarıyla birlikte saklama ya da başka bir alana taşıma olanağınız her zaman mevcut.
Blogda zaman zaman anlatmıştım; ama ''değişen yeni arayüze göre'' bir blogun içeriği nasıl yedekleniyor sırayla anlatıyorum:
►Blogger anasayfanıza girip ''Ayarlar''ı tıklıyorsunuz.
►Açılan sayfada altlardaki ''Blogu Yönetin'' başlığını görünceye kadar aşağıya iniyorsunuz
►Açılan sayfada ''Blogu Yönetin'' başlığı altındaki ►İçeriği yedekle'yi tıklıyorsunuz.
►Sayfaya İçeriği yedekle başlığıyla gelen etiketteki İNDİR yazan turuncu butona tıklıyorsunuz.
►Üzerinde blog-01-30-2022 yazan XML Document türü 46,4 MB yedekleme dosyanız hazır.
Detayları kendi blogum üzerinden anlatırken bahaneyle ben de dosyamı indirip blogu yedeklemiş oldum.
Görselleri sırayla ve dikkatle takip ediniz lütfen
Ek olarak bir başka konu daha var. Bir blogu takip etmek ya da takipten çıkmak için illaki (birleşik) o bloga gidip de takip gadgeti aramaya gerek yok. Kaldı ki bazı bloglar bu gadgeti kullanmıyor. Öyleyse ne yapıyoruz?
Yine blogger sayfamızı açıyoruz.
Oradan Okuma Listesi yazan yeri tıklayıp açılan sayfada bu kez hemen sağ üstte görünen YÖNET başlığını tıklıyoruz. Daha sonra yine sağ üst köşeye gelen Ekle butonuna tıklıyoruz. Şu son görselde açılan kutucuğa takip etmek istediğimiz blogun linkini kendimiz yazıyor ve Sıradaki tıklaması yapıyoruz.
Adım 2: olarak bir kutucuk daha geliyor. İşte oradaki yazıyı okuyup seçtiğiniz blogu herkese açık mı yoksa anonim mi takip edeceğinizi tercihliyor ve İzle diyorsunuz. İşlem tamam...
Bu arada; Anonim tercihinde bulunursanız seçtiğiniz blogun gadgetinde yer almadığınız gibi yazarın sizden haberi de olmaz...
Anılarımızı biriktirmeye blogumuzla devam edelim. Bu mecranın kıymetini bilelim ve asla vazgeçmeyelim arkadaşlar. Sorusu olan çıkarsa yorumlara yazsın lütfen. Mutlaka yanıtlarım.
İyi bloglamalar, sevgiler…
Ay aksama yapayim ben de ya
YanıtlaSilAklındayken yap hemen bence. Dosyayı da tek yere değil birkaç farklı yere (flashbellek vb) kaydet ki kaybolmasın, garantili olsun. Ne olur ne olmaz.
SilMümkün olduğunca açık ne net anlattım. Epeyce giren olduğuna göre epeyce de uygulama yapan var. Kolay gelsin herkese:)
çok işime yarayacak bilgi paylaşım için teşekkür ederim
YanıtlaSilOnca emek uçup giderse çok üzülürüz değil mi? Hepimizin ihtiyacı. Yılda birkaç kez güncelleme de yapmalı. Yani yeni bir dosya indirip bir öncekini silmeli ki son yazılar da eklensin. Rica ederim. Kolay gelsin.
SilMerhabalar.
YanıtlaSilDosya içeriğinin nasıl yedeklendiğini anlatan yararlı paylaşımınız için teşekkür eder, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Ayrıca okuma listesine dışardan bir blog sayfası nasıl dahil edilir, bu konuya da yer vermişsiniz, kaleminize sağlık.
Selam ve saygılarımla.
Merhaba Recep Bey,
SilBilmeyenler ya da yeni başlayanlar için gerekli bir bilgi. Geçen yaz bilmediğini, öğrenmek istediğini yazan kıdemli arkadaşlar da olmuştu. Yazmak bugüne kısmetmiş. Okuma listesinden eklemek de bir kolaylık. Siz de geçen gün Engelleme olayını izah etmiştiniz. Benim sık kullandığım bir uygulamadır, öyle söyleyeyim:) Ben de size o yararlı paylaşımınız için teşekkür ederim. Sizin de kaleminize sağlık.
Selam ve saygılar.
Merhabalar.
SilAma ne yazık ki, benim anlattığım engelleme işlemi maalesef işini yapmıyor. Sadece izleyiciler eklentisindeki profilini kaldırıyor, hepsi bu kadar. Bücürükveben ile karşılıklı birbirimiz engelleme denemesi yaptık, ama hiçbir işe yaramadı.
Cevab-+i yorumunuz için teşekkür ederim.
Merhaba,
SilEvet, izleyiciler eklentisindeki profili yok oluyor. Bir de, eğer takip ettiğiniz biriyse okuma listenize yazıları düşmüyor. İzi tozu kalmıyor:) Ee, tabii bu işlemi yapan biri engellediği kişiyi takipten çıkmıştır zaten.
Hiçbir işe yaramadı derken, blogunuza Google'dan yine girebilir, blogunuzu okuyabilir, hatta dilerse blogger profiliyle yorum da yazabilir. Tabii yayınlarsanız. Öyle maalesef.
Durduk yerde değil de, tuhaf hareket edenleri engelliyorum ben. Hiç toleransım kalmadı bu konuda. 50 kişiyi aşmıştır sanırım. ''Ben Mevlâna değilim, insan ol da öyle gel'' diyorum özetle...
Ben teşekkür ederim Recep Bey.
Selamlar canım Zeugma,
YanıtlaSilAh unutmazsam en kısa zamanda bende yapacağım bu yedeklemeyi.
Bu bilgilendirici yazın için çokça teşekkürler.
Sevgiler... 🙏🏻🌸
Selam canım Yağmur, benim genç, hatta en genç arkadaşım. Hoş geldin:)
SilBir uygulama yap bakalım, deneyimlemiş olursun.
Ama biz senin o güzel azılarını özledik. Kış günlerinde yazmak daha güzel. Bekliyoruz bak.
Asıl ben teşekkür ederim, bu şirin ziyaretin için. Sevgilerimle:)
Bir ara benimde çok düşündüğüm bir şeydi ama o kadar uzun zamandır yazıyorum ki hem resimler hem yazılar bir şekilde saklamalıyım hatta bir albüm- kitap gibi yaptırmak falan istedim ama henüz eyleme geçemedim, bu kayıt altına alma gerçekten iyiymiş en kısa zamanda yapacağım, teşekkürler, sevgiler.. :)
YanıtlaSilAklında tutmaktan ziyade eyleme dökmek en iyisi. Şubat 2017'de bloga fazladan yüklediğim fotoğrafları Picasaweb'den sileyim de ağırlık yapmasın demiştim. Bir an dalgınlığıma gelip fotoğrafı sil yerine albümü sil'e basmaz mıyım? Eyvah demeye kalmadı, 15 dk içinde blogdaki fotoğrafların %80'ine yakını yok oldu. Blog kalakaldı öyle boşluklu, delik deşik halde:( Picasaweb'in yedeklemesi varmış. Hiç biliyormuşum ve yedeklememişim. Ara ki bulasın giden fotoğrafları. Üzüntüden ağladığımı hatırlıyorum. O fotoğrafları yeniden oluşturmak için 2 aya yakın çalıştım, ama tamamladım. Ya yazılarıyla birlikte kaybolsaydı ne yapar insan? Kahrından ölür herhalde. Bu örneği de yedeklemenin önemsenmesi adına verdim. Zaten bloga da yazı yapıp anlatmıştım o zaman:)
SilO nedenle, albüm-kitap yaptırmak için bile blog içeriği dosyasına ihtiyaç var. İyi olmaz mı hiç? Mesela com uzantılı bir mecraya ya da wordpres'e geçmek istediğinde yüklüyorsun o dosyayı blogger'daki gibi hemen geliyor aynı yazılar, aynı tarihler, aynı yorumcularla. Benden de teşekkürler ve sevgiler:)
Beni her zaman tedirgin eden konuların başında bu geliyor.. Ciddi emeği var her birimizin ve gerçekten dikkat edilmesi, periyodik olarak yapılması gereken bir işlem. Eskiden tema değişikliği yaparken yedekleme yapardım. İyi ki böyle bir yazı yazdınız 🙏
YanıtlaSilYedekleme yoksa geri getirilebilirliği imkânsız bir şey çünkü. Tedirgin edici olmaz mı? Geçmiş yıllarda hatırlıyorum, bazı arkadaşlar özenerek hazırladıkları yazıyı yanlışlıkla siliyorlardı da ne çok üzülüyorlardı. Bir de düşünün ki koskoca blog, sayısız yazı ve fotoğraf eşliğinde yok olup gitmiş. Allah korusun gerçekten. Ciddi emeğimiz, anılarımız, pek çoğunu artık hiçbir yerde bulamayacağımız fotoğraflarımız var. Ama çaresi de var ve çok kolay. Benim onca yıllık blogu, 1000'e yakın yazıyı indirme işlemi 5 dakika bile sürmüyor. Bunu da aklıma gelmişken yazayım buraya:) Evet, yeni yazıların da dahil edilebilmesi adına periyodik olarak yinelemekte fayda var.
SilAh, evet tema değişikliği yaparken çok riskli. Yedekleme şart. Yoksa sıfır model yeni başlayanlar için boş blogla kalıverir insan:)
Teşekkür ederim. İyi ki yazdım bence de. Yeni arayüz'e göre başlıklar değişmiş. Yeni gelen bir sürü arkadaş var. Bilmeyenlerin bilgileri olsun, tehlikenin farkına varsınlar en azından.
daha önce hiç denemedim bunu, umarım başına bir şey gelmez yayınların :) sayfaların
YanıtlaSilKim bilir kaç kere yedekledim, hiçbir şey olmaz. Yanlış bir başlığı tıklamayın yeter ki.
SilEmin olmak istiyorsanız hemen yeni bir blog oluşturup biraz yayın kopyalayın. Orada deneyip görün. Bir ara benim bu işler için yedek blogum vardı. Temaları falan ilk orada deniyordum. Aa, zaten sizin Blogger'a bağlı değil, com uzantılı siteniz?
Bildiğim ama ertelediğim daha doğrusu bir şey olmaz deyip işi çokça ağırdan aldığım bir durum .Oysa, bir vakitler bunun faydasını görmüş ve bir senelik emeği kurtarmıştım. Gittim bi koşu yedekledim şimdi, teşekkürler :)
YanıtlaSilSizin bu yorum yedekleme konusu ve yararı konusunda şahane bir final oldu. Olmaz dememeli. İlacını hazırda bekletmeli diyelim o vakit
SilNe iyi yapmışsınız, asıl ben teşekkür ederim:)
Merhaba Simyacım, yazılarımı okuyup yorum bıraktığın için teşekkür ederim ama evet, bir koşu siteni açsan da orada ''uzun aralıklarla olsa bile'' azıcık emek versen keşke. Arayı ne kadar çok uzatırsan canın da o kadar çok istemez, unutma.
YanıtlaSilHer an her şey olabilir derken uzun ara veren bloglar birdenbire aynı link ile başka bir dilden, başka bir blog oluveriyor. Kaç tane var öyle. Çok fena çok.
Ben de 3 ayda 1 gibi yineliyorum yedeklemeyi.
Teşekkür ederim çok, benden de kocaman sevgiler. 😊💐💖