Kumkuat, çok zengin bir C vitamini ve mineral deposu, güçlü bir antioksidanmış. Bağışıklık sistemini güçlendirip, kötü huylu kolesterolü düşürüyor, kan şekerini dengeliyor. Düşük kalorisiyle diyet için ideal.
Turunçgiller familyasından bu meyvenin 1850'lilerden beri süs bitkisi olarak kullanıldığını da öğrenince hemen kolları sıvayıp bugün itibarıyla çekirdekten kumkuat yetiştirme işlemi başlattım. Bakalım, gelişmeleri bloga da not düşerim. 2019'da limon çekirdeği dikmiştim. Okuyanlardan aynı yıl dikenler oldu. Haydi sıra kumkuatta:)
Reçelinin yapıldığını da öğrenince bir miktar deneyimlemeliydim. Nefis oldu. Hem şık hem çok leziz bir reçel. Üstelik ister meyve ister reçel olarak yiyin nefesiniz uzun süre portakal çiçeği kokuyor. Harika gerçekten! Devamını da yapmaya karar verdim:)
Yorumlarda belirtmiştim. Pazarda satılanlar daha büyük ve kalın kabuklu.
Şimdi de sıra gelsin kışın sık aralıklarla yaptığım iki kolay ve de az masraflı yemeğe. Birincisi karnıbahar greten ya da karnıbahar böreği. Sevmeyeni yoktur. Her gün olsa yerim o derece güzel oluyor. Beşamel soslusu dışında yumurtalısını da denedim. O da harika oldu.
Yarım Kilo Karnıbahar İçin Sos Malzemeleri:
1 yumurta
3/4 su bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı un
1'er tatlı kaşığı tuz, karabiber ve pul biber
Karnıbaharı küçük küçük parçalayıp iyice yıkayalım. Çelik bir tencereye alıp üzerine 1 çay bardağı su ekleyerek en kısık ateşte haşladıktan sonra soğumaya bırakalım.
Sosu için yumurta, süt, sıvıyağ, tuz, un ve baharatları iyice çırpıyoruz. Karnıbaharları ekleyip karıştırıyoruz. Orta boy bir fırın kalıbını yağlayıp bu harcı içine boşaltıyoruz. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20 dakika kadar pişirdikten sonra fırından alıp üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip tekrar fırına veriyoruz. Üzeri kızardıktan sonra sıcak ya da soğuk olarak, dilersek sarmısaklı yoğurt eşliğinde afiyetle yiyoruz.👌
(Not: "Karnabahar" dememeyi tercih ettim.)
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
2 su bardağı sıcak su
1 soğan,
1 yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
3~4 yemek kaşığı un
Tuz, karabiber, kimyon
Yarım çay bardağı su
İnce bulguru bir kaba alıp üzerine sıcak su ilave ederek birkaç dakika demlenmeye bırakın.
Soğanları rendeleyin, yumuşayan bulgura rendelediğiniz diğer malzemelerle birlikte ilave edin. Tüm malzemeyi iyice özdeşleşinceye kadar yoğurduktan sonra fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Ortalarına parmağınızla bastırarak düğme şekli verin ve un serpilmiş bir tepsiye sıralayın.
Sosunu hazırlamak için ezilmiş sarmısak, domates ve biber salçalarını zeytinyağında kavurun. Salçaların kokusu çıkınca sosu ocaktan alıp geniş bir kaba alın. Unlanmış köfteleri tuzlu kaynar suda haşlayın. Köfteler suyun üzerine çıkmaya başlayınca bir kevgir yardımıyla süzerek sosun bulunduğu kaba alın. Başka kaba alıp sosu üzerine de gezdirebilirsiniz. Üste maydanoz eklemeyi unutmayın.
Şahane fellah köfteniz hazır. 😋👌
Eylül ayı başında aldığım bu kavun tam 5 aydır balkondaydı. Hiçbir yerine bir şey olmamış, bakar mısınız? Aldığımda oldukça sert bir kavundu. Olgunlaşıp tatlanmış. Tıpkı yazın yediğimiz kavunlar gibi lezizdi. Bu yaz daha çok kavun saklamalı.
Çoktandır örmek istediğim batik yünden körüklü model bere. Tam da ayaz günlere yetişti. Sıcacık ve çok kullanışlı. Örgü severlere tavsiye ederim.
3 Şubat 2022, saat 19.05
İlk Hilal değildir; ama ikinci ya da üçüncü gün çıkan Ay'ı yakalamış olmalıyım. Bugüne kadar çekebildiğim en ince Hilal. Ha gayret, gelsin İlk Hilal:)
Kalın sağlıcakla...
* * *
EK: 12.02.2022
Bu fotoğrafı dün gece 02.12'de yakaladım. Ay çok parlaktı. 😍🌔
Evresini merak edip aşağıdaki linkten buldum.👇
https://timesles.com/tr/calendar/moon/phases/days/2022-02-12/
12 Şubat 2022, Ay takvimine göre ayın evresi
Büyüyen Ay
* * *
EK: 15 Şubat 2022 saat 00.28
Büyüyen Ay
* * *
EK: 16 Şubat 2022 saat 00.38
16 Şubat 2022, Ay takvimine göre ayın evresi
DOLUNAY!
🌕 ✨👏👏
Ay'ın yönü dün geceden beri yaklaşık 24 saat içinde epeyce değişmiş.