Dünkü yürüyüşümde ağacın yanına kadar gidip baktığımda bu kez tam tersi olduğunu görmez miyim? Çiçeklerin hepsi eksi derecelere rağmen sağlıklı bir şekilde yerindeydi ve meyveye durmuşlardı. Yaprakları da gayet güzel büyümüş, capcanlı, şahane bir ağaç olmuştu.
Daha sonra henüz açmamış olduklarından emin olduğum erik ve kayısı ağaçlarına şaşırdım. Peki bu nasıl gerçekleşmişti? Aklıma geleni gerçeğe döküp yanıtı çok kısa bir sürede buldum.
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'ne ait ''Bitki İmmün (Bağışıklık) Sistemi'' başlıklı bir PDF dosyasıydı bu. Büyük bir heyecanla okumaya başladım. Daha ilk satırlarda diyordu ki: "Bitkiler hareketsiz canlılardır. Bulundukları yerde çok sayıda zararlı organizma ve dış etmenler ile baş etmek durumundadırlar. Birçok zararlı organizmaya karşı doğal dayanıklılık sistemine sahiptirler.'' Dış etmenlerin arasında sıcaklık, rüzgâr ve nem de vardı. Anladığım şuydu: Bu ağaçlar soğuğa karşı bağışıklık geliştirmişlerdi. Ders almamız gereken inanılmaz bir şeydi bu. Biz de zorlu bir süreci aşmış, Covid'e karşı direnç kazanmıştık. Bağışıklığımız güçlenmişti artık.
Badem ağacı tabii ki. Bakın ne kadar sağlıklı...
Arpacıksalebi (ficaria verna)
İlkbahar gelmeden açmaya başlayan ismini yeni öğrendiğim baharın habercisi bu sarı çiçekler düğünçiçeğigiller familyasından. İncir meyvesine benzeyen yumruları nedeniyle Antik Yunanca “incir gibi” Latincede ise “ilkbahar” anlamına geliyormuş.
Nergislerin bu türü başka güzel
N'oldu? Birine mi baktın ablacım? 😂😆
Patili çocuklar bariz biçimde bahar yorgunu yalnız:)
Nisan girdiğinde 14 yılı geride bırakıp 15. yıla girmiş olacağım. Pandemi boyunca aralıksız her hafta, hatta bazen haftada 2 kez yazdım. Biraz dinlenmek şart oldu.
Rengârenk ve sağlıklı bahar günleri sizinle olsun.
Görüşmek üzere, kendinize iyi bakın...
Mevsim sanki geç geldi ama temiz geldi. Buralar da farklı değildi ki kar vardı, hatta haftasonu kuş cennetinde bahar, dağlarda ise hâlâ kar vardı fakat, doğa merak etmeyin bahar geldi ve güzel bir yaz sizi bekliyor, laf aramızda, diyordu:)
YanıtlaSilÇok bekletmeyin ama, siz de kendinize iyi bakın:)
Çok tuhaftı bu yıl. Sinop'a falan kar yağması çok nadir gerçekleşir diye biliyorum oysa. Bizde kar asla yere düşmedi ama kar yağan kışlardan çok daha fazla soğuk oldu. Ve dediğiniz gibi bir anda bahar sardı ortalığı. Doğa öyle diyor bence de, ama ben yine de yaz ayları çok sıcak olacak diye korkuyorum:)
SilAslında nisan geldi mi hep böyle olmuşumdur. Yoğun bir dönemden çıktım bu kez, bakalım çok mu dururum ne olur bilemiyorum. Çok teşekkürler, siz de kendinize iyi bakıp güzel güzel gezin lütfen:)
Fotoğraflar aldı beni benden, bahar alerjilerimi tetiklese de seviyorum. Bir de frezyaları. Mola da kim bilir neler birikir. Keyfini çıkart. Sevgiler.
YanıtlaSilÇok teşekkürler. Hava açık olduğunda çok fark ediyor. Erik dalını telefonla çektim mesela. Baharın vazgeçilmezi alerjiler. Dikkatli ol yine de. Frezyalar şahane. Tam Almanya planlarken pandemi başlamıştı. Molada bilmiyorum neler olur; ama yurtdışı zor tabii. Tekrar teşekkür ediyorum, sevgilerimle.💐
SilHavalar nihayet ısındı çok şükür :) Fotoğraflara bayıldım desem :)
YanıtlaSilAh o yorgunluğu anlıyorum bende de var...
"Dünya varmış" dedik, değil mi? Şükür gerçekten:) Çok teşekkür ederim, sizinkiler de öyle:) Çoğunluk yorgun ve baharın etkisi büyük...
Silnasıl bir bağışıklık geliştirmişlerse her zamankinden güzel açmışlar :) :) çok tatlılar çiçekler de hayvanlar da
YanıtlaSilEvet, bence de. Geçen sene 10 Şubat'ta aynı ağacı görmeliydin. Bir yağmur, bir fırtına. Erken açan o güzelim çiçekler sabahleyin yerlerdeydi. Sahi o zaman da fotoğraflamıştım. Blogda var. Bu kadar güzel değillermiş:) En güzel mevsim çünkü. En güzel iklim...
SilGüzel ve keyifli bir mola olsun şimdiden :)
YanıtlaSilresimler yine çok çok güzel, Arpacıksalebinin ismi nedir diye bakınıyordum ben de, öğrenmiş oldum böylece :)
Çok teşekkür ederim. İnternet kısıtlaması da yapıyorum, iyi geliyor:) Hafta sonu blog ziyaretlerine ayırayım birer saat:)
SilÇok teşekkür ederim. Yukarıda yazmıştım. Böyle havalarda telefon da güzel çekiyor. Tıpkı sizi kelebek fotoları gibi. Arpacık salebinin altında incire çok benzeyen Yumrular var. Resimlerini gördüm, şok oldum:)
15 yıl dile kolay ama bu kadar düzenli yazmak gerçekten çok zor:) Dinlenin ama dönün mutlaka:)
YanıtlaSilİlk zamanlar bu kadar düzenli yazmıyordum. Geriye dönük okumalar yaptığımda ardımda kişisel tarihimle ilgili güzel bir anı kalıyor hissi uyanınca bırakmadım:) Bu kez çok yorulmuşum. Dönerim tabii:)
SilBahar çiçeklerinden güzeli yok gibi geliyor bana. Ne güzel açıyorlar, fotoğraflar çok güzel.
YanıtlaSilSelamlar, sevgiler.
Bahar bir şölen ya da düğün gibi gelir bana. Dört bir tarafta açan irili ufaklı, rengârenk çiçekler de süsü. Ne güzel açıyorlar, evet. Tablo gibiler. Her biri mutluluk ve sevinç vesilesi. Çok teşekkürler, selam ve sevgiler.💐
SilBahar açıp üzerine soğuk yiyince ölür gibi düşünüyoruz ama bunu ben bu kış gözlerimle şahit oldum. sonbahar sonu marul vb ekmiştik okul bahçesine. üzerine yarım metre kar yağdı. bu hafta kar kalkınca tüm marul, rokanın capcanlı ortaya çıktıklarını gördüm. yaşam döngüsü çok ilginç. biz bilmediğimiz için bazı şeyleri panik yaşıyoruz.
YanıtlaSilfotoğrafların güzelliği sayfaya baharı taşımış. çiçek fotosu görünce bile
çok mutlu oluyorum!
Ne kadar ilginçmiş. Aklıma önce eskimo - iglo bağlantısı gelse de ''İncecik yapraklı marullar kara kışa dayanıklı olsaydı, seralarda yetiştirilmezdi'' dedim. Çünkü dışarıda hemen donar, çözüldükleri zaman da işe yaramazlar.
SilDemek ki bitkiler (küresel değişime göre) bağışıklık geliştirip direnç kazanıyorlar. Verdiğin bu örnekle benim tezim de doğrulanmış oldu. Teşekkürler Buket.
Senin de bahçendeki çiçekler, özellikle de limon ağacın mutluluk verici...
Yazı dolu nice güzel yılları olsun bloğunun :)
YanıtlaSilSen benden de kıdemlisin.Çok teşekkürler amirim, hep birlikte :)
SilÇok uyanık gördüm kendimi :)) Sen yoruma kapatınca son yazını, 10 Nisan da benim doğumgünüm olunca, ay aydınlık yüzüyle sana poz vermişken, bir de hem şeftali hem armut çiçeğini pek sevdiğimden, bir gün bahçeli bir evim olduğunda mutlaka erguvan dikeceğimden yorum yazmasam olmazdı :))) sevgiler. çakal karlos ;)
YanıtlaSilOyy, doğum günü kızı gelmiş, hoş gelmiş. İyi ki gelmiş. Yazdıklarını okuyunca pek sevindim. Ne tesadüf, bütün sevdiklerin yoruma kapalı son yazımdaymış. Çok güzel düşünmüşsün. Bence kader ağlarını örmüş ve o yazıyla seni buluşturmuş;) En kısa zamanda gerçeğe dönüşür dilerim. Özellikle erguvan mutluluk sebebi. Ben de hep bahçeli bir evim olursa Trabzon hurması ve kayısı ağacım olsun istemişimdir ve bir de sakura ağacım:)
SilNisan doğumlular neşeli ve yetenekli oluyor. Doğum gününü kutluyor, gönlünden geçen tüm dileklerin sevdiklerinle birlikte,sağlık ve keyifle gerçeğe dönüşmesini yürekten diliyorum. Sevgilerimle 😘💐🍀🎂🎉🎊
Zeytinlikte bir Trabzon hurmamız var, sakurayı da listeme ekledim, nasıl eksik kalmış ki zaten :)
SilNasıl unuttum. Ben de zeytin ağacı ekleyeyim. Bir tane olsa bile yeter.
SilOh, mis. Trabzon hurması hem lezzet hem ağacının görünümüne kadar efsane:) Sakura dikin hakikaten. Marmara Bölgesi'nde şahane yetişiyor. Biz öteki evdeyken sitelerin 1 nolu peyzaj bitkisi olmuştu. Rüya gibi ağaç:)