Dikdörtgen planlı, avlusu olan iki katlı bir yapı Yalı Hanı. Pencereleri taştan yapılma dış duvarlarda değil de avluya bakan ahşaptan yapılmış olan iç kısımlarda.
Heinrich Schliemann, Troya kazıları esnasında uzun süreli bu handa kalmış. Ondan bir sonraki dönemde kazı başkanlığı yapan Manfred Osman Korfmann da çalışmaları sırasında burada ikamet etmiş.
Geçmişi 1860'lara dayanan, mevsimsel şartlardan kolayca etkilendiğinden sık sık tadilat görerek korunmakta olan, hakkında kitap yazılmış, belgeseller, programlar yapılmış tarihi ve ünlü bir yapı bu. Aktif halde 30 kadar odası var. Dernekler, atölyeler, kafeler, kitapçı. Etkinliklere, sergi ve toplantılara ev sahipliği de yapıyor.
Yalı Hanı'nın bugün beni ilgilendiren yanı, en az kendisi kadar ünlü olan morsalkım ağacı. Japonya'ya özgü Fabaceae ailesinden çiçekli bitki türü olan bu ağaç 9 metreye kadar büyüyen, salkımları 2 metreye kadar uzayabilen, odunsu ve yaprak döken bir ikiz tırmanıcı. Yani bir sarmaşık türü.
İlk olarak 1830'larda Japonya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne getirilen morsalkım ağacı o tarihten beri çiçek açmış en romantik bahçelerin baş kahramanı.
Japonya, yalnızca dünyaca ünlü sakura ağaçlarıyla değil, asla kaçırılmaması gereken ve masalsı görüntüler sunan morsalkımlarla, Büyük Wisteria Festivali ile de dikkat çekiyor.
Ashikaga Çiçek Parkı’nda bulunan ve tarihi 1870 yılına uzanan mor salkımın kapladığı alanın 1990 metrekare olduğunu biliyor muydunuz?
Foto: businessinsider.com
Japonya'da içine girdiğinizde gökyüzünün pembe - mor renklere büründüğü morsalkımlar tüneller halinde sergileniyor. Bu tünellerin bazılarında farklı türlerde ve gökkuşağı misali kırmızı, mor, beyaz renklerde, salkımları uzun ya da bodur 20'den fazla morsalkım çeşidi bulunabiliyor.
Her yıl nisan ortası gibi başlayıp mayıs başına kadar açıyor bu ağaçlar. Seyrine doyum olmuyor. Bu yıl en başında yakalamış sayılabilirim. O nedenle pek mutlu oldum ve fotoğraf çekmeye doyamadım. Bazılarını telefonla çektim hatta. Onlar daha güzel çıktı bence. Ee, o zaman ben de çektiğim fotoğrafları buraya sıralayıp bir Wisteria Tunnel yapayım dedim. Hatıra kalsın:)
Hanın içerisinde oturacak yer yoktu. Şehre dışarıdan gelenler ziyaret etmeden gitmiyor. İçlerinde özellikle morsalkım için gelenler var.
Şeker Bayramınızı şimdiden kutluyorum.
Sağlık, huzur ve keyifle geçirmeniz dileğiyle...
* * *
Aynı sokaktaki bir başka morsalkım ağacı. Ağacın kökü kaldırımda, yani sokakta. Burası MOR SALKIM ismiyle ünlenmiş kaliteli bir restoran + meyhane nin sokağa bakan kapalı kısmı. Dışarıdaki morsalkım ağacı ise asırlık elbette.