Anlamadığım tarafı ise neden bu kadar çok karga geldiği. Hadi olsun da anne baba kargalar girip çıksın o bacanın içine. Ama öyle değil ki. Gelen topluluktaki diğer kargalar da sırayla bacaya konup bildiğiniz başlarını bacanın içine doğru, öne eğerek yavrulara dikkatle bakıyor, bazıları bacanın içinde kaybolup sonradan çıkıyor :)
Bir kısmı da sanki nöbet tutuyormuş gibi bacanın etrafında badi badi yürüyor ya da seksek sekerek turlayıp duruyor :) En az yirmi kargadan oluşan bir topluluk çatıdaki kiremitlerin dört bir yanını tiyatro sahnesi gibi kullanarak bir gelenek yerine getiriyor belli ki. En sonunda hepsi birden, tüm sürü uçup gidiyor. Şaşırtıcı gerçekten. Bu bir bebek ziyareti olabilir mi?
Giderken bebek kargayı da alıp uçuş talimine götürüyor olabilirler mi? Hayranı olduğum bu sevimli zeka küplerini bir araştırayım, var mı böyle özellikleri dedim; ama bilimsel bir veriye henüz ulaşamadım.
Görüldüğü üzere bacanın içi ve etrafı sürekli kontrol altında.
Araştırma yaparken kargalarla ilgili dehşet bir özelliğe rastladım bu arada. Doğruluğunu Türkçe-İngilizce pek çok kaynaktan teyit ettim. Dilerseniz siz de hemen bulabilirsiniz:
👇👇
Kargalarda ölüm ritüeli var!
İnsanlar binlerce yıldır bu kuşların içlerinden biri öldüğünde güçlü tepkiler verdiğini fark etmiş. Bu durumu dini metinlere ve mitolojiye de aktarmışlar. Hatta Kuran'da kuzgunların Kabil'e kardeşi Habil'i gömmeyi öğrettiğine dair bir hikâye mevcutmuş (Kaynak: sciencefocus.com). Ölüm karşısındaki bu güçlü tepki nasıl mı ortaya çıkıyor? Bir karganın öldüğü başka bir karga tarafından keşfedildiğinde o karga alarm verip bölgedeki diğer kargaları oraya çekiyor. Hepsi büyük ve gürültülü bir kalabalık halinde bir araya geliyor ve olay yerine intikal ediyorlar. Yaklaşık 15 - 20 dakika sonra da grup dağılıyor.
''Animal Behaviour'' dergisinde yayımlanan araştırma ise ''alakarga'' olarak bilinen türün, bir alakarga ölüsü gördüğünde yiyecek arayışına son verip diğerlerine seslendiğini, çağrıyı duyan alakargaların ölü kuşun etrafında toplandığını ortaya koymuş. Kargaların sergiledikleri bu davranış, yani cenazeye katılım on binlerce yıldır yaptıkları bir şey olsa gerek. Ve bir nedeni olmalı. Tehlikeyi öğrenmenin bir yolu olarak mı katılıyorlar? Yas tutmak gibi bir neden geçerli olabilse de test edilebilir bir özellik olmadığı için emin olunamıyor.
* * *
Lale gibi güzeller güzeli bir çiçek tüm dünyaya bizim ülkemizden yayılsa da Hollandalılar nasıl da sahiplenmişler, değil mi? Hatta 2011 yılıydı sanırım, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurt dışına çıkış yapmak isteyen Hollandalı bir turistin kullandığı araçta arama yapılmış, pek çoğu endemik 160 türe ait 5 binden fazla bitki tohumu, bitki kökü ve fide ele geçirilmişti. Yine Hollandalı kaçakçılar dünyada sadece Erzurum'da yetişen bir tür olan ters lalenin elde kalan en son 57 adet soğanını sökerek yurt dışına götürmeye çalışırken yakalanmıştı.
Now Seriously What Is this Place | This Is Heaven!
🌟💫🌷🌷
Her yıl nisan-mayıs aylarında gerçekleşen lale açma zamanında dünyanın dört bir yanından binlerce turistin ve ünlü fotoğrafçıların çekim yapmak üzere Hollanda’ya gittiğini biliyoruz. Nasıl gitmesinler ki? Gün batımı esnasındaki çekimlerin güzelliğine bir bakar mısınız?
Tek kelimeyle bayıldım. Umarım bir gün ben de böylesi muhteşem bir çekim turuna katılabilirim.