2022/11/28

Evde Mis Gibi Doğal Salep

Yazın evde, aktardan aldığım doğal salep ile denediğim dondurmadan elde ettiğim şahane sonuçtan sonra kışın da sıcak salep yapmayı aklımın bir kenarına yazmıştım.

Çünkü ben soğuk havalarda bol tarçınlı sıcacık bir fincan salep içmeye bayılıyordum. Ancak, sonradan sonraya canım hiç istemez olmuştu. Bana göre sebep sütün içine atılıp karıştırınca hazır hale gelen türden toz saleplerdi. En kaliteli marka bile istenen sonucu vermiyordu. 

Ardından 1 litrelik kutu sütü tarzı paketlenmiş hazır salepler çıktı. Isıtıp içmek gibi şahane bir fırsat sunulsa da sonuç yine nafileydi. Ünlü pastanelerde içilen ve insanın içini hemencecik ısıtan o mis gibi saleplere pek benzemiyordu. Üstelik ısıtmaya çalışırken sürekli karıştırdığınız halde altı hemen tutuyor, hatta daha ısınamadan akıl almaz biçimde yanıyordu. 

İnsan, canı istediğinde ''evde ve usulünce'' salep yapma gibi bir ''lükse'' neden sahip değildi?

Bu sorunun yanıtı varmış meğer. Aktardan alınmış doğal salep tozuyla böyle bir hayal gerçek oluyormuş.

İşte iki kişilik ölçü: 2 su bardağı süt,  2 çay kaşığı saf salep (tepeleme olmayacak), 2 tatlı kaşığı toz şeker ve dilediğiniz kadar tarçın. 

1- Küçük boy bir tencerede salep tozu ve şekeri iyice karıştıralım. Bir bardak süt ilave ederken aynı anda çırpma teliyle hızlı hızlı çırparak salep tozunun topaklanmadan erimesini sağlayalım. 
2- Tencereye kalan sütü ekleyip ocağın altını açalım. Karıştırmaya devam edelim. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocağın altını kapatalım. 
3- Bu ölçüyle kaynattığımız salebi sıcakken fincanlara paylaştırıp üzerine tarçın serpelim. 
4- Şeker ölçüsünü arzuya göre değiştirilebilirsiniz. 
Yapacak olanlara afiyet olsun. 


Salep yapmayı geçen hafta rastladığım bu tweetten sonra uygulamaya geçirdiğimi belirtmeden olmaz elbette. Kutudaki içeriğe bir bakar mısınız lütfen? Özellikle de salep oranının %0.15 oluşuna...