Çünkü ben soğuk havalarda bol tarçınlı sıcacık bir fincan salep içmeye bayılıyordum. Ancak, sonradan sonraya canım hiç istemez olmuştu. Bana göre sebep sütün içine atılıp karıştırınca hazır hale gelen türden toz saleplerdi. En kaliteli marka bile istenen sonucu vermiyordu.
Ardından 1 litrelik kutu sütü tarzı paketlenmiş hazır salepler çıktı. Isıtıp içmek gibi şahane bir fırsat sunulsa da sonuç yine nafileydi. Ünlü pastanelerde içilen ve insanın içini hemencecik ısıtan o mis gibi saleplere pek benzemiyordu. Üstelik ısıtmaya çalışırken sürekli karıştırdığınız halde altı hemen tutuyor, hatta daha ısınamadan akıl almaz biçimde yanıyordu.
İnsan, canı istediğinde ''evde ve usulünce'' salep yapma gibi bir ''lükse'' neden sahip değildi?
Bu sorunun yanıtı varmış meğer. Aktardan alınmış doğal salep tozuyla böyle bir hayal gerçek oluyormuş.
İşte iki kişilik ölçü: 2 su bardağı süt, 2 çay kaşığı saf salep (tepeleme olmayacak), 2 tatlı kaşığı toz şeker ve dilediğiniz kadar tarçın.
1- Küçük boy bir tencerede salep tozu ve şekeri iyice karıştıralım. Bir bardak süt ilave ederken aynı anda çırpma teliyle hızlı hızlı çırparak salep tozunun topaklanmadan erimesini sağlayalım.
2- Tencereye kalan sütü ekleyip ocağın altını açalım. Karıştırmaya devam edelim. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocağın altını kapatalım.
3- Bu ölçüyle kaynattığımız salebi sıcakken fincanlara paylaştırıp üzerine tarçın serpelim.
4- Şeker ölçüsünü arzuya göre değiştirilebilirsiniz.
Yapacak olanlara afiyet olsun.
Babaannem yapardı evde salep, en son onun ev salebini içmişimdir. Ben hazır süt paketlerinde olanlardan Sek markasını seviyorum. Ve ısıtırken tavada ısıtıyorum. Böylece dibi yanmadan kaynatabiliyorum. Kaynamadan salep havası vermiyor. Hani ola ki bir daha alman gerekirse aklında olsun :)
YanıtlaSilBabaannen doğal saleple yapıyordur mutlaka ve tadı güzeldir.
SilÇoktandır kutu salep almadım, tavada ısıtmak güzel fikirmiş. Herhalde yanmaz tavadır. Sek marka da almışımdır mutlaka ama kaç yıldır almadım hiçbirinden. Dediğin gibi, aklımda bulunsun. Çok teşekkür ederim:)
Merhaba Handan,
YanıtlaSilDün akşam yayına verdiğim bu yazı her zamanki uğraşlarım sonucu 2 saat sonra listeye düşebildi. Bir şeyler yapmasam yerinden kıpırdamayacak. Çok bıktım artık. Biliyorsun, neredeyse 10 yıldır bu illet başımda.
Blogger'dan Tema HTML'si sayfasını açıp orayı hareketlendiriyorum. Kodlardaki satırları bir üste yada bir alta indirip sayfayı güncelliyorum. Bunu yapmasam yazı asla listelenmiyor. Bu da zaten 2 saat sonra işe yarıyor.
Fakat her nedense bazen, hemen değil de bir süre sonra yorum seçeneği açılıyor ki bunu ben ertesi gün görebiliyorum. Yine aynı şey olmuş. Senin yorumlarını da bu sayede gördüm ve açıklama gereği hissettim. Teşekkür ederim değerli ziyaretin için:)
NOT: Sevgili arkadaşlar yorumlar birkaç gün böyle açık kalsın madem. Bu aralıkta ne yapacağıma karar verip yine buraya açıklama olarak yazayım.
YanıtlaSilSevgiler, saygılar...