2023/02/26

Raku Çalıştayı ve Sergisi

Dün Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi'nin önünden geçerken fark ettim bu sergiyi. ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, kütüphanenin giriş katındaki Prof. Dr. Hans Jucker ve eşinin yaptırmış olduğu salonda uzun süredir üzerinde çalıştığı bir çalıştay sürecinin ürünlerini sergiliyordu. 

Cumhuriyetin 100. yılı için hazırlanmakta olan sergi, tüm ülkeyi derinden sarsan deprem felaketi nedeniyle açılmış, gelirinin depremzedelere bağışlanması kararı alınmıştı. Herhangi bir sivil toplum kuruluşuna en az 500 TL'lik bağış yapan sanat severler sergideki eserlerden birinin sahibi olacaktı. Seramik raku eserlerinin satışa sunulma amacının yerel basın aracılığı ile duyurulduğu bu sergiye katılım büyük olmuştu. Benim ise serginin bitimine 1 gün kala, yani dün tesadüfen haberim olmuş, üstelik o an içeri girişler durdurulmuştu. Çünkü üst katta bir toplantı başlamıştı. Duruma üzüldüğümü anlayan görevli arkeolog hanım beni kısa süreliğine de olsa sergi salonuna aldı. Kendisine buradan da teşekkür ederim. Fotoğraflamak uzun süreceğinden tek çare video çekimi yapmaktı.

Raku nedir peki?
Raku, 16.yy Japonya’sına kadar uzanan bir seramik pişirim tekniğidir. Ürün soğuk fırına yerleştirilip hızla ısıtıldığından pişirim süreci normalde 10 saatken 15-20 dakika gibi çok kısa ve hızlı, ortaya çıkacak olan sonuç ise öngörülemeyecek şekilde sürprizdir. Çünkü yüksek ısıdaki fırından akkor halinde çıkan seramikler ya açık havada hızla soğutulur ya da suya atılır.

Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi