2010/01/16

Bunu Biz Başardık

Kışın tam ortasındayız ve Ocak ayı yarılandı ama halen kar yok, farkındasınız değil mi?

Nerede yeni yılı simgeleyen o kar manzaraları, dışarıda kartopu oynayan çocuklar?

Bugün büyük bir özlemle, yağan karın aylarca ortadan kalkmadığı lise yıllarımdan kesitler geldi aklıma. Okula gitmek için sabah erkenden karların içinde gacırtılar çıkararak yollara düşüşüm...

Geceden yağmış bir kara uyanmak ve okula gitmek gibisi yoktu. Karın sabahın ilk ışıklarıyla o hiç bozulmamış halinin olağanüstü mavimsi görünümü eşliğinde tablo gibi olurdu okul yolu.
Botlarımın içine mutlaka kar suyu kaçar, ayaklarım sırılsıklam olmuş ve donmuş vaziyette okula ulaşırdım. Ya diğer kızlarla birlikte kaloriferin önünde ayaklarımızı kurutup ısınmaya çalışırken sıra bekleyen oğlanlardan işittiğimiz azarlar?

Karın her türlü halini bilirdim.
Birkaç gün beklemiş ve kirlenmiş karı pek sevmezdim örneğin.

Öğlen eve dönerken kenarları ''dikenleri buzdanmış gibi duran'' kısa çalılıklarla kaplı bir ırmağın yakınından geçerdim. Karların arasından yol bulup akan ve kıyılarında buza dönüşmüş otlar ve uçları suya dalan sarkık dallar olan küçük bir ırmaktı bu. Güneş ışıkları o saatlerde insanın gözünü kamaştırarak bu incecik otların üzerindeki katılaşmış karları çözmeye başlardı.

Annelerinin evde zaptedemediği ağızları burunları atkıyla sarılmış küçük çocuklar olurdu orada. Ya kartopu oynar ya da yaptıkları kağıttan veya dallardan küçük gemileri bu karlı ırmağın akıntısına bırakırlardı.

Bir müddet orada bekleyip bu çocukları izlemeyi çok severdim.

Oyuncak gemilerin bazıları bir yerlere sıkışır kalır, bazıları ırmağın içindeki küçük karlı dalların arasından hızlı dönüşlerle ileri fırlar, sevinç çığlıkları attırırdı onlara.

Şimdi ne o karlar var, ne de çocuklar...

Elbirliğiyle başardık bu dengesizliği. Güneşi bile bozduk.

Doğal olan ne kaldı, bulabilir misiniz? Soluduğumuz hava, yediğimiz, içtiğimiz, genleriyle oynadıklarımız..?

Kısa bir süre sonra mevsimsiz çiçek açacak ağaçlar yine. Eminim...

Sizce yaşanacak halini bıraktık mı dünyanın?

* * * * * *



Yazıdan 1 hafta sonra yağmaya başlayan muhteşem kar (Şükürler olsun)