2012/06/17

Pazar Bulmacası

Pazar günleri sıkıcıdır. Evde yapılacak bir ton iş varsa, yetmiyormuş gibi hava nemli ve bir hayli sıcaksa daha da sıkıcıdır.

Pazarları bulmaca çözme günümdü bir zamanlar.
Vaktin nasıl geçtiğini anlamazdım. Elimden kurtulacak bulmaca yoktu.

Özellikle Cumhuriyet Pazar ve Radikal Kitap Eki'nin cuma günleri yayınladığı bulmacaların bağımlısıydım.

Ezberden mi çözüyordum bulmacaları? Ya da çok bilgili ve kültürlü olduğum için mi?
Tabii ki hayır...
Saatlerimi harcardım. Kitaplıktan inmedik ansiklopedi ve kitap kalmazdı her seferinde teke indirdiğim ve bir türlü bulamadığım o kelime için özellikle. Kelime bile değildi aslında. Tek harfe düşüyordum koskoca bulmacada. Başvurmadığım canlı-cansız kaynak kalmıyordu birkaç gün...

Hazırlayanlar bunu nasıl başarıyorlardı bilmiyorum; ama genellikle bu şekilde tek kelime kalıyordu tam bulunamayan. Ne sağdan sola, ne soldan sağa...
Bulunamıyordu işte, imkânsızdı!
Fakat o kadar azimli ve inatçıydım ki bu konuda. Öyle bırakırsam rahat edemiyordum, olmuyordu.
Hatta uyku uyuyamıyordum, şaka değil.

Fazla uzatmayayım. Bulmaca, sözlük anlamıyla;
''Çeşitli biçimlerde düzenlenen ve düşündürerek, aratarak buldurmayı amaç edinen oyun'' olarak geçiyor.
Bugün sizler için tek soruluk, resimli bir bulmaca düşündüm.
Bu fikrin ve sorunun ilham kaynağı; akşam arşivde karşıma çıkan, kendi çektiğim şu fotoğraf.

Hadi bakalım...
Soru: Fotoğrafta görülenin adı nedir?


Bilenler arasında yapılacak çekilişte çıkan isme küçük bir sürprizim olacak.

(Not: Gelecek olan yanıt yorumları hemen açılmayıp daha sonra hepsi birden açılacaktır.)

Kolay gelsin efendim :)

SÜRE: 23 Haziran Cumartesi son gün


* * *

NOT: Bulmacanın doğru yanıtı TERMİYE (acıbakla) ya da TİRMİS olacaktı.

Sorumuzun yanıtı; ülkemizde yalnızca Konya dolaylarında yetişen, acıbakla ya da Yahudi baklası olarak da bilinen bitkiden elde edilen, baklagillerden, son derece şifalı bir ürünün adıydı. Özellikle kışın bol miktarda tüketilen bu ürünün Konya'da bilinen adı ''termiye'', Antalya yöresinde ise ''tirmis'' olarak geçiyor. Acılığının gitmesi için en az 1 hafta her gün suyu değiştirilmesi gerektiğinden resimde gördüğünüz renk ve görüntüye ulaşan termiye ıslaktır ve çerez gibi, kabukları çıkartılarak tüketilir.