2013/07/27

Geleneksel İki Lezzet: Tahinli Çörek ve Nokul

Ramazan ayının üçte ikisini geride bıraktığımız şu günlerde yemek blogu yazarı arkadaşlar iftar ve sahur için harıl harıl tarif verme yarışına girmişken, ben de karınca kararınca yapımı oldukça kolay ve son derece lezzetli iki tarifle katkıda bulunmak istedim. Umarım beğenirsiniz.
Blogumda yemek konusuna çok fazla değinmiyorum; ama ne de olsa ''Yaşama Dair Ne Varsa'' dediğim bir yer burası ve aylardan Ramazan...

Tahinli çörek İç Anadolu'ya özgü bir lezzet olup, en çok Ramazan ayı içerisinde yapılır ve sevilerek tüketilir. Özellikle sahurda, yanında güzel bir kaşar peyniri ve çay varsa sofradaki diğer çeşitleri gözünüz bile görmez. Bu çörek Konya yöresinde genellikle ''yağlıekmek'' şeklinde adlandırılıyor. 

Yazıda gördüğünüz ilk fotoğrafta yer alan ''nokul'' ise Karadeniz Bölgesi'nde, özellikle Sinop'ta çok yaygın yapılmakta olan kurabiyemsi bir çörek türü.

Başlarken yapımlarının kolay olduğundan bahsetmiştim. Çünkü her ikisinin de ana malzemesi mayalı hamur. Vakti kısıtlı olanlar herhangi bir fırından satın alacağı ekmek hamurunu kullanarak da yapabilir bu çörekleri. Hatta aynı gün aynı hamurdan ikisi birden bile yapılabilir. 


Ama çok daha güzel olmasını istiyorsanız; siz de benim gibi evde, su yerine sütle yoğurup mayalandırdığınız bir hamur hazırlayın. Nokul yapacaksanız, tuz miktarının çok az olmasına dikkat edin. 
Çöreklerin her ikisi için de mayalanmış hamurumuzdan portakal büyüklüğünde parçalar koparmak ve merdaneyle açarak yaklaşık 30 cm çapında daireler elde etmek gerekiyor. 
Tahinli çörek yapacaklar için: 
Daire şeklinde açtığımız hamurun üzerine biraz sıvı yağla inceltilmiş tahin sürdükten sonra rulo şeklinde katlayarak sarın. Bu rulonun iki ucunu, sağ elinizle öne, sol elinizle arkaya doğru ters yönde birkaç kez çevirerek hem burgu haline gelmesini hem de rulonun biraz uzamasını sağlayın. Daha sonra hemen sağda görülen resimdeki şekli verin (Yuvarlak da olabilir). Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam ya da çörekotu serpmeyi unutmayın.


Mayalı hamurdan yine aynı yöntemle, portakal büyüklüğünde parçalar koparıyor ve merdaneyle 30 cm çapında, daire şeklinde açarak inceltiyoruz. Bu dairenin tüm yüzeyine biraz toz şeker ve tarçın serpiyor, yine her tarafına eşit miktarda ceviz ve kuru üzüm de ekleyerek rulo şeklinde sarıyoruz. Bu ruloya, tahinli çörekte yaptığımız ''burgu haline getirme'' işlemini uygulamıyoruz. Ruloya son şeklini verip üzerine yumurta sarısı sürüyor ve fırına atıyoruz. 
(Yuvarlak ya da kol böreği modeli sarabiliriz.)
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40 dk pişirmek yeterli. 

Size afiyet olsun efendim. İyi Ramazanlar...


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3 Eylül 2013 Salı (EK)

Karadeniz gezimizde Sinop'ta rastladığımız nokullar...
Hemen hemen bütün ekmek fırınları günlük taze nokul çıkarıyor ve camekânlarına bu şekilde diziyorlar.
Ee, tabii ki görünce fotoğraflarını almadan duramadım :)

Sinop pastanelerinde satılan nokullar ise biraz daha farklı. Hamur kısmı epeyce yağlı ve üzerleri susamlı.
Ama sonuçta nokul işte. Üzümlü, cevizli (bu yediğimde fındık da vardı), tarçınlı ve çok güzel...