2014/02/03

Benzersiz Bir Mağaza Tasarımı

Ünlü markalar için alışveriş sezonları başladığında dikkat çekmek, ünlerine ün katmak ve tabii ki satışlarını katlamak adına ''ülke çapında'', hatta ''dünya çapında'' tanınmış isimleri reklam yüzü olarak kullanmak bir gelenektir sanki. İçlerinde sırf bu yüzden trilyonlar harcayanları vardır. Sözüm ona ''pazarlanan ürünü kullanmakta olan'' ünlünün devasa boyuttaki ışıldayan afişleri, reklamı yapılan markanın ülkedeki tüm satış mağazalarına, en dikkat çekici köşelere yerleştirilir.

Bir taraftan da medya yoluyla aynı şey tekrarlanmakta, hem marka hem markayla bütünleşmiş ünlü kişi, insanların beyinlerine ''Bunu almalısın!'' diye adeta nakşedilmektedir.

Dün, tüm bu çabalardan uzak bir mağazaya rastladım ve hemen burada paylaşmak istedim.
Görmüş olduğunuz mağaza, ünlü bir ayakkabı markasının Ankara şubesi. Ve bu mağaza insana yapacağı alışverişi unutturan cinsten, öyle sıra dışı bir tasarıma imza atmış ki bir benzerine daha rastlamak mümkün değil gerçekten.


Mağazaya hemen girişte sağ ve sol duvarlar yarı yarıya müze konumunda. Türk Bayraklarıyla dizayn edilen tavandan duvarlara geçiş, Atatürk ve Çanakkale Savaşları kahramanlarının ışıklandırılmış resimleriyle bütünleşmiş, hemen altından başlayarak Gelibolu Savaşında kullanılmış olan mataradan üniformaya, irili ufaklı pek çok askeri malzeme yerini almış...

Bazı şeyleri anlatmakta zorlanır ya insan. İşte bu yüzden fazla söze gerek yok...
Milli değerlerimize fazlasıyla sahip çıkmamız gereken bir dönemde, özellikle de nereden gelip nereye gitmekte olduğumuzu ''yoğun biçimde iç titreterek'' vurgulayan bu etkileyici mağaza tasarımını ve fikir sahiplerini ayakta alkışlıyorum...