2015/01/20

Hamamönü Evleri - Mehmet Akif Ersoy Evi

Birkaç gün önce okuduğum bir gazete, 2015 yılının ‘Bağımsızlık Kahramanı Mehmet Âkif Yılı’ olarak kabul edildiğini ve bu vesileyle Hakkari Valiliği tarafından Mehmet Âkif Ersoy’u daha iyi tanımak ve anlamak amacıyla bir web sayfası oluşturulduğu haberini veriyordu.

Aklıma hemen Ankara’da gerçekleştirdiğimiz Hamamönü ziyaretimiz geldi. Çektiğim fotoğrafları düzenleyip yazı yapmak için de böyle bir sebebe ihtiyaç varmış demek ki.

Birçoğumuzun bildiği gibi, Ankara kendi halinde, sessiz, sakin bir kenttir ve gezilecek, görülecek yer sayısı sınırlıdır. Bu durum İstanbul’la asla boy ölçüşemeyeceği konuların en başında gelir zaten.
İşte bu yüzden, 19.yüzyıl sivil mimarisine sadık kalınarak yapılan restorasyon çalışmalarıyla yepyeni bir çehreye büründüğünü ve turistik bir hareketlilik kazandığını öğrendiğimiz Altındağ ilçesine bağlı Hamamönü’nde almıştık soluğu.



Bakalım sokakları trafiğe kapalı tutulduğu söylenen ve Ramazan ayı süresince canlı yayınlara ev sahipliği yapan Hamamönü’nde, eski Ankara atmosferini yaşatma amaçlı bu değişim nasıl bir şeydi?

Ve şimdi gelelim Ağustos sonlarında gerçekleştirdiğimiz bu ziyaret sırasında daha önce bilmediğimiz ve sürpriz bir şekilde öğrendiğimiz o gerçeğe:

İsmi Oğuz Türkleri Bayındır Boyu beylerinden Karacabey’in yaptırmış olduğu çifte hamamdan gelen Hamamönü’nde Mehmet Âkif Ersoy Parkı olarak adlandırılan bir parka rastladık. Parkın içinde İstiklal Marşı’nın yazıldığı ev vardı. Kurtuluş Savaşı yıllarında bir davet alıp milli mücadeleye katılmak üzere Ankara’ya gelen Mehmet Âkif, müzeye dönüştürülen ve şu an Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü sınırları içinde olan bu Ankara evinde kalmış. O dönem şehirde ev bulmak çok güç olduğundan, külliyede yer alan bu yapı kendisini karşılayan ve aynı zamanda büyük bir hayranı olan Taceddin-i Veli Camisi imamı Tevfik Hoca tarafından Mehmet Âkif’e tahsis edilmiş.Evet, Mehmet Âkif bu evde ikamet etmiş, başta İstiklâl Marşı olmak üzere pek çok şiirini burada yazmış.

Ziyaretimiz Pazartesi günü gerçekleşmişti. Şansa bakın ki müze yalnızca pazartesileri ziyarete kapalıymış.
O nedenle; müzenin ancak dış görünümünü ve bahçesindeki panoları görüntüleyebildim

Alttaki kolaj müzenin bahçesinde bulunan panolardaki 10 resimden 7'si.

İlgilenenlerin ve Ankara’ya yolu düşenlerin bilgisine…



Kalın sağlıcakla...