2017/04/25

Deutschland.de - İstikrar

Hayatımın bir parçası haline gelmiş bu dergiler benim için tek kelimeyle ''istikrar'' demek. Hem de en sağlamından.
''Alman disiplini'' kavramının gözle görülüp elle tutulabilen şeklidir adeta. Güven duygusudur, hayranlıktır...
Uzun yıllardan beridir asla sekteye uğramadan adresime gönderilen birer tanıdık yüzdür bu dergiler. Öğrenciliğimden beri her seferinde ilk kez geliyormuş etkisi yaratan bir sevinç vesilesi, mutluluktur...

Bir ülke düşünün ki 1.Dünya Savaşı'ndan işgal altında kalıp yenik çıkıyor. 1940'lı yıllarda ''mega güç'' olarak 2. Dünya Savaşı'na girip yine yeniliyor. İki büyük dünya yenilgisi ve ardından gelen savaş sorunları. Dev krizlerle boğuşan, ancak çok kısa bir sürede toparlanıp ayakta kalan bir ülke.

Şu an dünyada sözü geçen birkaç ülkeden biri olan Almanya'nın bu durumu, başındaki nitelikli devlet büyüklerinden çok, ''Alman Disiplini'' ile ilgilidir. Taviz vermenin, esnekliğin sıfır düzeyde olduğu bu disiplini benimsemiş ve özümsemiş Alman ulusunun bugünlere gelmesinin başka izahı olabilir mi sizce? Öyle bir disiplin ki bu, profesyonellikten çok daha ötesi. Başarıdan başarıya koşup zirve yapmak...


İki kez dünya savaşı kaybetmek. Darmadağın olmak ve yapayalnız kalmak...
El ele veriyor halk. Tam bir birliktelik oluşturuyor. Ekonomiyi toparlamak adına tam beş yıl süresince sekiz saat üzerinden ücret alarak on altı saat çalışmak suretiyle toparlanıyor ve ayağa kalkıyor.
Millet olmanın bunu gerektirdiğinin, birlikten ne tür bir kuvvet doğduğunun, bir ülkenin şahlanışının dünya üzerindeki en net örneği. İşte bu yüzden Alman bayrağını sembolize eden üç renkten siyah; çok kara günler geçirdiklerini, kırmızı çok kan döktüklerini, en alttaki sarı ise sonunda şafak vaktine ulaştıklarını anlatıyor dünyaya.

Uluslararası bir okuyucu kitlesine hitap eden dergi gerek Alman gerek diğer ülkelere mensup gazeteci, yazar ve bilim adamları ile Dışişleri Bakanlığı'nın ortak çalışmasıdır. Başta Almanya olmak üzere dünyanın diğer ülkeleri ile ilgili bilim, kültür, sanat, siyaset, ekonomi, çevre, vb konularda bilgiler vermektedir.
Dergi formatına ek olarak şuradaki internet sayfası aracılığıyla ek bilgi, haber ve videolarla desteklenmekte ve dokuz ayrı dilde yayın yapmaktadır.

Not: Almanca ile bağlantınız resmi ise dergi adresinize ücretsiz gönderiliyor.