20/05/2018

Bomba Sırtı Vakası Heykelleri

Opet Tarihe Saygı Projesi kapsamında 2008 yılında Eceabat'ta 2500 metrekarelik bir alanda hizmete giren ve Gelibolu Yarımadası'nı ziyaret edenlerin ilk durağı olan Tarihe Saygı Parkı.

Tarihe Saygı Anıtı Eceabat arabalı vapur iskelesinin hemen yan tarafındaki bu parkta sergilenmekte olan ve Çanakkale Savaşları'nın çeşitli tasvirlerle anlatıldığı 12 metre yüksekliğinde, 2,5 metre genişliğinde bir anıt. En son 2013'te ziyaret ettiğim parkı bu yıl eylül ve nisan aylarında iki kez daha görme fırsatım oldu.

Bir açık hava müzesi özelliği taşıyan parkta insanı derinden etkileyen son çalışmaları bugün burada toparlamaya karar verdim.

Tarihimizin en önemli savaşlarının geçtiği bölgenin bütünsel bir simgesi olarak Çanakkale Savaşı’nın tüm detaylarını gösterecek şekilde donatılan parkta Atatürk’ün anılarında bahsettiği “Bomba Sırtı Vakası” kompozisyonu ağırlıkta yer alıyor.

Anzak ve Türk askerlerine ait birebir boyutlarda 40 heykel figürünün 22 metre uzunluğundaki temsili siperlere yerleştirilmesiyle oluşturulan bu etkileyici kompozisyonun yapımı yaklaşık olarak dokuz ay sürmüş.

Tarihe Saygı Anıtı'nın hemen yanı başında, gerçeğe uygun biçimde yapılmış iki siperde, Türk ve Anzak askerlerinin
gerçek boyutlardaki heykelleri ve kullandıkları savaş malzemeleri görülüyor.

Çanakkale'nin onur veren geçmişini günümüze taşıyan Tarihe Saygı Parkı yarımadaya gelen ziyaretçilerin
bilgilendirilmesi açısından büyük önem taşıyor...

BOREDPANDA adlı sanat ve tasarım portalı tarafından yapılan ve dünyanın en ilginç ve tasarımsal açıdan farklılık taşıyan heykellerinin araştırıldığı ve 25 çalışmanın listeye girdiği "Dünyanın En İlginç Heykelleri" arasında OPET Tarihe Saygı Parkı’nda yer alan ''Bomba Sırtı Vakası" heykelleri de var..

Çanakkale'de gerçekleşen siper savaşlarının tam ölçekli heykelleri (Tarihe Saygı Parkı), Eceabat, Çanakkale, Türkiye
Çalışmanın deniz tarafı Anzak, kara tarafı Türk siperlerini betimliyor.

Dünyanın şahit olduğu en büyük destanı yazarak Türk ordusunu zafere taşıyan kahraman Mehmetçiklerin bu eşsiz ruh gücü ve inancını, onlarla birlikte olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, “Bomba Sırtı Vakası” ile bizlere şöyle anlatıyordu (14 Mayıs 1915):

''Karşılıklı siperler arasındaki mesafe 8 metre, yani ölüm muhakkak. Birinci siperdekilerin hiçbiri kurtulmamacasına hepsi düşüyor. İkinci siperdekiler yıldırım gibi onların yerine gidiyor, fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Bomba, şarapnel, kurşun yağmuru altında öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor ve en ufak bir çekinme bile göstermiyor. Sarsılma yok. Okuma bilenler Kur’an-ı Kerim okuyor ve cennete gitmeye hazırlanıyor. Bilmeyenler ise kelime-i şahadet getiriyor ve ezan okuyarak yürüyorlar. Sıcak cehennem gibi kaynıyor. 20 düşmana karşı her siperde bir nefer süngü ile çarpışıyor. Ölüyor, öldürüyor. İşte bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren dünyanın hiçbir askerinde bulunmayan tebriğe değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.”

Siperlerin içlerinde gerçeğine uygun mühimmat, teçhizat ve dokümanlar.
Her iki taraftan yirmişer asker heykeli mevcut.


Atatürk'ün anılarında bahsettiği "Bomba Sırtı Vakası" 2013 yılında 9 ay süren çalışmayla birebir boyutlarda 40 heykel figürüyle canlandırılmış.



Anzaklar kendi askerlerinin bulunduğu siperi fotoğraflarken ne hissediyorlardı acaba? "Bizim bu topraklarda ne işimiz vardı?" diyorlar mıydı?



Parktaki 30 metre uzunluğundaki 11000 ölçekli yarımada maketi de yenilenmiş. Savaşların yaşandığı alanların şehitliklere ve anıtlara gidilecek yollarla bağlantısı kuşbakışı görünür hale getirilmiş.

Parkın geri kalanı mı?
"Şahinbey Belediyesi" yazıyor her bir yanında...??!!
Eylül ayında şaşırıp da ŞURADA yazı yaptığım haliyle, bu akıl sır almayan durum halen devam ediyor.


Şafak Ayini'ne katılmak üzere Anzak Koyu'na giden Anzaklar ve 57. Alay Vefa Yürüyüşü'ne katılacak Türk gençleri ile aynı feribotta yolculuk yapmak duygu yoğunluğuna yol açtı...
(24 Nisan 2018)


Eceabat yolculuğu, Çanakkale iskelesinden feribotla 20 dakika sürüyor. Ulvi topraklarla kucaklaşma heyecanının yani sıra, devasa bir petrol arama platformunu yakından izleme gibi unutulmaz sürprizlerle de karşılaşabiliyor insan.
13 Eylül 2017 -Çanakkale Boğazı- Bahama Bandıralı SCARABEO 9...