2020/01/13

Rengârenk Merdiven Projesi - Kaydıraklar

Türkiye genelinde, özellikle de İstanbul'un yokuş yukarı giden upuzun sokaklarında gökkuşağı renklerine boyanmış epeyce merdiven olduğunu biliyoruz. Birkaç kutu boyayla gri renkli beton basamakların renkli görüntülere bürünmesi insanların içini açıyor çünkü. Belediyelerin destek verdiği ''Fırçanı al gel'' kampanyaları bile yapılmıştı bunun için. Mahallesindeki sekiz on basamaklı merdivenleri boyamaya soyunan gençler, baba-oğullar, damatlar çıkmıştı.

Doğa bile dört mevsim farklı renklere bürünüyor. Yeşilden turuncuya, sarıya, kahverengiye, sepyaya giden rengârenk bir döngü içinde. Gökyüzünün, kuşların, çiçeklerin, ağaçların, dağların, hatta kedilerin dahi rengi var da iç karartan gri betonların neden olmasın, değil mi? Öyleyse, insan eliyle yapılmış basamakları boyamak yine insana düşer.

Merdivenlerden çıkarken Ahmet Haşim'in kulaklarını çınlattım.
''Ağır ağır çıkacaksın bu rengârenk merdivenlerden / Eteklerinde edebiyat dünyasından bir yığın doyumsuz kitap''

Merdivenleri çıkarken ilk basamak Cin Ali ile başlıyıp toplamda 50 adet kitap ile devam ediyor.
Projede emeği geçen genç resim öğretmeni arkadaşları bir de buradan kutluyorum.
Hepsinin ellerine, emeğine, fikirlerine sağlık. Merdivenleri kullanan insanların büyük çoğunluğunun ilkokul ve ortaokul öğrencisi olduğu düşünüldüğünde, bir benzeri daha olmayan bu projenin çocuklardaki farkındalığı, merak duygusunu, kitap okuma alışkanlığını nasıl da tetikleyeceği daha iyi anlaşılır sanırım. Yaygınlaşması dileğiyle...

* * *

Hazır ''rengârenk'' konusuna el atmışken, yine hafta sonu gördüğüm kaydırakları da fotoğrafladım. Ne yalan söyleyeyim, kendinizi Disneyland'ta zannettiren bu renk renk plastik kaydırakların öyle şirin modelleri var ki, ben de bayılıyor, hatta bizim çocukluğumuzda neden yoktular diye üzülüyordum. Oysa geçen ay atılmış bir tweetle öğrendim ki, plastik kaydıraktan kayan çocuklarda, özellikle güneş varsa ''statik elektrik yüklenmesi'' oluşuyormuş ve bu pek de sağlıklı değilmiş. Söz konusu elektriğin şiddeti ise hava durumu ve çocuğun kıyafetlerine göre belirleniyormuş. Dahası; durumdan çoğu anne-babanın haberi yokmuş.
Kaydıraktan inen çocukların saçlarına bakar mısınız? ''Bir yaşıma daha girdim'' desem yeri...



Not: Kaydıraklarla ilgili kolajdaki 3 çocuk fotoğrafı Locksmith @locksmithcrypto adlı Twitter kullanıcısından.