2020/11/18

BioNTech'te Başarı %95'e Ulaştı!

Coronavirüs aşı çalışmalarıyla ilgili üçüncü ve son yazımı bırakmaya geldim. Umut ve sevinçle doluyum şu an...
Sosyal medyadan anlık bilgi verilerini sıkı bir şekilde takip ettiğim bilim insanları yaklaşık 1 saat önce, aşı çalışmalarıyla ilgili ''insanlık ve bilimin muhteşem zaferi'' olarak niteledikleri son derece sevindirici paylaşımlarda bulundular!

Tünelin ucundaki ışığa çok yaklaştık sanırım. Geçen hafta BioNTech-Pfizer ortaklığında geliştirilen ve % 90-92 oranında etkili olduğu duyurulan corona virüsü aşısının klinik testlerindeki son analizi olan faz-3 çalışması da sona erdi. Tamamı bitirilen çalışmalardan çıkan sonuca göre; elde edilen Covid-19 aşısının koruma oranını: %95!

Böylece Amerikan ilaç devi Pfizer, birkaç gün içinde önemli hiçbir yan etkinin görülmediği ve de güvenlik sorunu bulunmayan aşı için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) acil kullanım onayı için başvuru yapacağını duyurdu. Edilen son verilere göre en önemli detay, aşının Covid-19 nedeniyle yüksek risk grubunda olan 65 yaş üzeri insanlarda da aynı koruyuculuğu sergilemesi, hiçbir yan etkiye neden olmadan tüm yaş ve etnik gruplarda istikrarlı sonuçlar vermesi. 
 
Yüzyılın en büyük salgınında insanlığı ele geçirmek üzere olan bir virüse karşı yapılan AŞI 💉 çalışmalarında elde edilmiş olağanüstü bir başarı bu. Önümüzdeki kışa bu virüsten temizlenmiş şekilde girecek olma yüzdemiz çok yüksek. 
Tek dileğim; ülkemizin de en kısa zamanda diğer ülkeler gibi aşı sipariş anlaşması gerçekleştirmesi...

Sağlıkla ve umutla...