2021/03/12

Endişe Veren Deepfake Teknolojisi

Birkaç yıl önce ABD Başkanı Barack Obama'nın hedef alınıp taklit edildiği ''deepfake'' teknolojisi yeniden gündemde. 

Geçtiğimiz günlerde ''Görmek, inanmak değildir'' mottosuyla yine gündeme düşen ve hızla geliştiği gözlemlenen deepfake videoları izlerken dehşete düşmemek mümkün değil!  
İyisi mi ''Gözümle görmesem inanmazdım'' deyimini şimdiden silelim biz lügatimizden.

Deepfake; bir kişinin görüntüsü veya videosunu yapay sinir ağları kullanarak hedeflenen kişinin görüntüsü ile değiştiren bir medya türü. Sürdürdüğü gelişmeyle gerçeğinden zerre farkı olmayan fotoğraf ve videolar ortaya çıkarmaya başladı. Pek çok soru işaretini de beraberinde getiren bu videolar haklı olarak ''tedirgin edici'' ya da ''oldukça tehlikeli'' olarak niteleniyor artık. 

Otoriteler, ünlü isimler ya da siyasi figürlere dair asılsız iddiaları destekleyecek gerçeklikteki bu videoların ortaya çıkarabileceği sorunlarla haşır neşir. Sosyal medyada paylaşılan onca videodan sonra insanları büyük tehlikelerin beklediğinden de bahsediliyor. Örneğin, Ekşi Sözlük'ten biri kötü insanların bu teknolojiyi uygunsuz filmlerde kullanabileceğinden bahsetmiş. Olmaz diye bir şey yok. Bana göre deepfake'in izin dahilinde kullanılması ya da şimdiden yasaklanmasından başka çözüm yok gibi. Bakalım neler olacak? .

Görsel tehlikedeki gerçekçiliğe bakar mısınız?😨

Deepfake burada ünlü Amerikalı oyuncu Tom Cruise'dan uydurma magazin haberi yapmanın bir yolu. Manşet: ''Girdiği mağazada düşen Tom Cruise'un düşme anları'' Bu manşet en basit olasılık tabii ki. Görüntülerdeki sahte kişi ne yaparsa Tom Cruise olarak algılanacak!
Evet, burada izledikleriniz geçen gün TikTok'ta yayınlanan ve viral olan dehşet verici Tom Cruise videoları. Bu videoların yapımcısı VFX uzmanı Chris Ume'nin söylemine göre endişelenmek gereksiz. Rahatlığının gerekçesi ise deepfake videoları yapımının ''oldukça zor'' olması. Acaba öyle mi?

Görsel: news.sky.com

Bundan sonrası için sosyal medyada izlediklerimizi bir değil, birkaç kez sorgulamalı...

Gördüğünüz kişi yine gerçek Tom Cruise değil, yapay zekanın taklit ettiği Tom Cruise. TikTok kullanıcısı kişi tarafından üretilmiş sentetik bir ürün.  

Bu bağlamda, her akşam bir mobilya firmasının reklam yüzü olarak  TV  ekranlarında boy göstermekte olan 1946 doğumlu, yani 75 yaşındaki Ajda Pekkan için kullanılan Videoshop programı solda sıfır kaldı.
Ne dersiniz?
😄😄😄