2021/03/28

Sevgili Dünyamız Gaia ve Enstalasyonu

Gaia
ismini duydunuz mu hiç?
''Gaea'', ''Tellus'' ya da ''Doğa Ana'' olarak da biliniyor. Roma mitolojisinde ''Terra'' olarak geçen ''Gaia'' sözcüğünün Yunan mitolojisindeki tam karşılığı ''Dünya''...

Gaia, dünyayı Titanlardan önce yöneten ve her şeyin anası olan ilkel Yunan tanrıçası. 

Gaia; evreni yaratan, hem tanrıların hem insanoğlunun ilk ırkını doğuran. Tanrıların "Gaea ve üzerindeki uçsuz bucaksız gökyüzü üzerine yemin ederim" diyerek çağırdığı... Doğurganlığın ve yeryüzündeki yeşil alanların sembolü olan yeşil kıyafetlerle betimlenen Gaia. Dünyadaki yaşamın denetleyicisi... Mitolojiyi seviyorum; ama bazen kafam o kadar karışıyor ki. Gaia, en baştan başlamak demek neyse ki. Khaos, Yunan mitolojisine göre düzen yani Evren oluşmadan önce geldiği kabul edilen ilk tanrı. Kendinden sonra ortaya çıkan ilk tanrıça olan Doğa Ana-Gaia'yı yaratıyor ve yine Yunan mitolojisindeki ilk tanrılardan karanlığın temsilcisi Erebus'u da.

Gaia ve Erebus'un kardeşi olan gece tanrıçası Nyks de Khaos tarafındanyaratılıyor. Nyks aynı zamanda yüksek gökyüzünü, tanrıların nefes aldığı havayı temsil ediyor. Erebus ve kardeşi Nyks'nin birleşiminden Aether ve Emera adlarında iki ışıksal varlık doğuyor. Bazı bilgilere göre yüksek gökyüzü, uzay ve cennet tanrısı Aether; Erebus ile Gaia'nın oğlu, Gaia'nın kocası ve Uranüs'ün babası.

Gaia daha sonra Aether ile birlikte Gök-Baba Uranüs'ü yaratıyor. Gaia ve Uranüs'ün birleşmesinden Brontes, Steropes ve Arges yani ''gök gürültüsü'', ''parıltı'' ve ''şimşek'' isimli üç Kyklop doğuyor. Uranüs ve Gaia'nın yani Gök ve Toprak'ın çocukları olan bu çirkin devlerin alınlarının ortasında tek gözleri var. Tanrılardan korkmayan, insan etiyle beslenen bu zalim yaratıkların iyi kalpli olanları da var ki; Zeus'a şimşeği ve Ateş'i veren onlar. Homeros'a göre ise Kykloplar ''mağaralarda yaşayan korsan çobanlar''.

Efsanenin detayları o kadar derinlere iniyor ve öyle çok yeni karakter çıkıyor ki ortaya
Asıl konumuz Gaea (Dünya) idi oysa. Devamı için en iyisi şöyle bir özet çıkarıp noktayı koyalım. Gaia, Uranüs ile birlikte Titanlar, Devler, Tepegözler ve Hekatonherleri (elli başlı, yüz kollu oğulları Kottos, Briareus ve Gyes. ('öfke', 'güç', 'dehşet') doğuruyor. Dağları (Ourea) ve Pontus'u (kısır deniz). Tek başına göğsündeki denize ve dağlara destek veriyor. Dağlar, tepeler, nehirler ve vadiler bildiğimiz şekilleriyle dünya Gaea tarafından yaratılıyor. Bir Homeros ilahisinde şöyle diyor: 
"Tanrıların en eskisi, sağlam bir şekilde kurulmuş evrensel anne Gaea'yı söyleyeceğim."

Gaia Enstalasyonu
 Birleşik Krallık’ta her yıl düzenlenen tiyatro ve sahne sanatları festivali için İngiliz sanatçı Luke Jerram'ın Greenwich’teki The Old Royal Naval College’ın bir salonuna yerleştirdiği Gaia'nın 3 boyutlu ve ışıklı modeline bakar mısınız?


Büyüleyici Gaia enstalasyonu İngiliz besteci Dan Jones’ın müziğiyle izleyici karşısına çıkarken gezegenin uzayda yüzdüğü izlenimi vermek için NASA ile iş birliği yapılmış.

Pandemi şartlarında ne şekilde gezilecek bilinmez; ama sergi 30 Mayıs - 1 Temmuz 2021 arasında yeniden açılacak.





Gaia Görsel: Pinterest
Kaynak: www.theresident.co.uk/ 
@lukejerram