Anadolu yakasına Kal'a-i Sultaniyye, Avrupa yakasına ise Kilitbahir Kalesi inşa edilir, Boğaz’a giriş-çıkış yapan tüm gemiler bu noktaya geldiklerinde kontrol edilirler.
Dolayısıyla, bir önceki yazıda konu ettiğim Çanakkale Deniz Müzesi bünyesinde bulunan ve günümüzdeki adı Çimenlik Kalesi olan Kal’a- i Sultaniyye, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462-1463 yıllarında yaptırılan, top atışlarının etkili ve isabetli olması adına boğazın en dar yerinde karşı karşıya konumlandırılan iki kaleden biri.
Çanakkale Boğazı'nın savunmasına özel önem veren padişahlarımızdan biri de Boğaz Muhafızlığı'nı kuran ve 1390 yılında Gelibolu’daki kaleyi onarıma aldıran Yıldırım Beyazıd, yani Fatih Sultan Mehmet'in babası.
Kilitbahir Kalesi -> Kilid-ül Bahir -> Denizin Kilidi
Kilitbahir Kalesi'nden karşıya, Çanakkale merkezdeki Çimenlik Kalesi'ne bakış
Karşılıklı bakışan her iki kale, Çanakkale Boğazı’nın koruyucu muhafızları olarak biliniyor.
Coğrafi konumu bakımından stratejik bir noktada bulunan Çanakkale Boğazı’nın kıyıları tarih boyunca Asya ve Avrupalı ulusların mücadelelerinin kesiştiği bölge olmuş.
Tarih boyunca Venedik, İran, Roma ve Bizans egemenliğine giren Boğaz, 1356 yılından itibaren bir daha değişmemek üzere Anadolu’nun bir parçası olarak Türk egemenliğine girmiştir.
PEKİ ŞİMDİ GÜNDEME, RUSYA İLE UKRAYNA'NIN OLANCA SICAKLIĞIYLA İÇİNDE OLDUĞU İNANILMASI GÜÇ SAVAŞA GELELİM. MONTRÖ SÖZLEŞMESİ OLMASAYDI NELER YAŞANACAKTI, HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?
Muhtemelen 3. Dünya Savaşı'nın başlangıcı gerçekleşecekti. Karadeniz asla ve asla bugünkü sakinliğini yaşayamayacak, bazı ülkelerin donanma trafiği ile haşır neşir olacak, bizler ise ateşin ortasında kalacaktık. Dolayısıyla Montrö Antlaşması bizi hâlâ koruyor.
1936'da uluslararası hukuk gereğince düzenlenen bu tarihi antlaşmaya imza atanlara, boğazlarımızı her şekilde güvence altına alan tüm değerlilerimize sevgi, saygı ve minnetle...❤️
* * *
Bir sonraki yayında Çanakkale Deniz Müzesi'ndeki ACAR ve NUSRET MAYIN Müze Gemilerine yer verilecektir.
Görüşmek üzere...
bir askeri dehanın o zamanlardaki savaşlardan günümüze ileri görüşlülüğüne şahit oluyoruz günümüzde, hala bizim atamız bilmem kim diye tutturan bir kitlenin olması da saçmalığın kuyruklu yıldızlısı, yunanlılar sizin atanız diyen bir video denk geldi birkaç gün önce, komikti :)
YanıtlaSilSavaş çıkınca kendileri de Montrö'ye sığındılar oysa. Siyasi ve askerî öngörüleri her daim doğru çıkan, 1936 yılından bu günleri görüp yattığı yerden bile ulusunu koruma altına almış eşsiz bir deha. Demek ki bir ulusun en önemli vazifesi ikiye bölünüp birbirini yemek değil, milli sınırlarını korumakmış. Yunanlılarla kafayı bozan fesli türevleri bizden değildir:)
SilKilitbahir'de gazoz içerken Amca'dan savaşın hikayelerini dinlemek ve oradan Çimenlik kalesine bakmak. Yine tekrar edeceğim ama olsun:) Savarona'yı Savarona'yken" ilk kez o sularda gezmek ve Çanakkale'yi anılarda özel bir yere koymak, ve sayenizde defalarca yaşamak, şahane:)
YanıtlaSilÇanakkale anılarınız unutulacak gibi değil ve gerçekten çok özel ama. Bir kere Savarona'yı Çanakkale atmosferinde gezmek kadar yaldızlı bir anı olamaz. Keşke ben de gezebilseydim bir kez olsun. Acar Müze Gemisi buraya getirildi ama içerisi gezilemiyor. Kiralandığı iş adamından geri alındı ama şimdi nerelerde kim bilir. Savarona'nın da yeri burası olsa keşke. Ve anılarınıza biraz olsun katkıda bulunabilmek benim için de şahane:)
SilKilitbahir kalesine çıkmışlığım var ama hemen inmiştim, başım dönüyordu..
YanıtlaSilKaleye feribottan iner inmez çıktıysan dönmüştür başın. Ben çıkmadım henüz. İçerideki müzeyi gezmiştim. Bu fotoğrafları da pandemi öncesi çekmiştim.
SilGünümüzde olabileceklerin bundan yaklaşık 100 sene önce düşünülmesi inanılmaz bir dehanın göstergesi:) Sadece boğazlar için değil, neredeyse o dönem çıkan tüm kanun vb. uygulamalar, 2022 yılında ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.. Bir de şimdi ki dehaya bakın:)
YanıtlaSilSözlerinize aynen katılıyorum. Özellikle de ''Gençliğe Hitabe''deki öngörü ve öğütleri inanılmaz. Ne mutlu ki, dünya siyaset tarihinin ünlü devlet adamları ve düşman orduları komutanlarının bile "dahi" olarak nitelendirdiği böyle bir lidere sahip olmak bize kısmet oldu. Elbette ki bu deha sadece boğazlar için değil, medeni bir hayat için gereken her şeyi düşünüp yerli yerine oturtmuş. Ömrü savaş alanlarında geçmiş, hayatını bu vatan için harcamış, çoklu zekaya sahip eşsiz bir lider. Ebedi komutanımız...
SilVar mı ki şimdi öyle bir lider:)
Daha o zamanlardan geleceği görmek,muhteşem bir deha..
YanıtlaSilAslında hep gitmek görmek istediğim yerler inşallah bir gün kısmet olur :)
Ülkelerin başında hep böyle liderler olsaydı her şey o kadar farklı olurdu ki. Dünya cennete benzer, minimum sorun olurdu ortalıkta. Dostluk ve kardeşlik öne geçerdi sürekli.
SilGelip görenlerin yine yeniden görmek istediği ulvi topraklar. İnşallah en kısa zamanda görmeniz kısmet olsun:)