12/03/2022

Pervane Kanatlı Mucizevi Tohumlar

Açık turuncudan koyuya, pembe ve kırmızı tonlarına kadar bir dizi canlı renkte çiçekler açan zakkum ağaçları vardır hani.

Henüz çiçek açmadılar; ama tüm zakkumlar tohum içeren, fasulye görünümündeki uzunca kapsüllerle dolu bu aralar.
Yeşilden sarıya, olgunlaşınca da kahverengiye dönüşüyor bu kapsüller. Zamanı geldiğinde de ikiye ayrılıp uygun koşullarda filizlenmiş küçük, püsküllü tohumları yayılım için serbest bırakıyorlar. 

Zakkumun bu özelliğini bundan iki yıl önce tam da bu zamanlar büyük bir şaşkınlık içinde keşfetmiştim. Rüzgârla taşınan özel bir tasarım görünümündeki minik tohumlar ilk bakışta kanatlı bir pervaneyi andırıyor, bir kuşun uçmak için kullandığı yöntemi akla getiriyordu. Görüntüleri şahaneydi. Benzer pervane kanatlar, tohumun üzerinde mini bir kasırga, tohumun altında ise havayı emen ve asansör denen bir kaldırma kuvveti üretiyormuş. O nedenle de bu tür kanatlı tohumlar bazen pervane, bazen de girdap veya helikopter olarak da adlandırılıyor.

Aerodinamik bir hassasiyetle havada çırpınan, bir kuşun uçmakta kullandığı yöntemle donatılan kanatlı tohumlara sahip başka ağaçlar da var. Üst kısımlarında küçük bir kasırga, altlarında havayı emen bir kuvvet üreten kanatlı tohumların bilimsel adı ''samara''. Kanatlar, pervane gibi dönmeye neden olan hafif bir eğime de sahipler. Samaralar, rüzgâra bağlı olarak, yere inmeden önce bir milden fazla seyahat edebiliyorlar. Bu da yeni tohumların büyümek için daha fazla alana sahip olduğu ve yeni bir ağaca dönüşme şansının daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

Video kaynak: @nature_i1
Sal tree, Shorea robusta, Cannonball tree, Couroupita guianensis

Sal ağacının mucizevi tohum yayılımına bakar mısınız? 😍
Sal ağacı ve gülle ağacı dahil, çeşitli yaygın isimlerle bilinen Couroupita guianensis, çiçekli bitki ailesi Lecythidaceae'de yaprak döken bir ağaç. Orta ve Güney Amerika'nın tropik ormanlarına özgü olup güzel çiçekleri ve büyük, ilginç meyveleri nedeniyle dünyanın birçok tropik bölgesinde yetiştirilmeye başlanmış. Meyveleri kahverengimsi gri. Ağacın pek çok bölümünün potansiyel tıbbi kullanımları var. Hindistan'da kültürel ve dini açıdan oldukça büyük bir öneme sahip. 1881'de Sri Lanka'da ''gülle ağacı'' olarak İngilizler tarafından adaya tanıtıldıktan sonra, nedense yaygın biçimde ''sal'' olarak tanımlanmış. 
Budist tapınaklarının olmazsa olmazı, kutsal bir varlık. Yaklaşık 3000 yıldır yeryüzünde olan bu ağacın ismi oldukça ağır olan meyvelerinden geliyor özünde. O nedenle, altlarında oturulması da yasak. Çiçekleri dallarında değil gövdesinde yetişen oldukça sıra dışı bir ağaç.

Japonların sakuraya verdiği önemin daha fazlasını Hindistan'da Budist ve Hindular bu ağaca veriyor, hatta tapıyor. Ömrü çok kısa süren o güzel (ama pis kokan) çiçekleri tıpkı sakura gibi yaşamın çok kısa ve gelip geçici olduğu ile anlamlandırılıyor. Birçok kutsal metinde Buda'nın sal ağacının altında doğduğu ve öldüğünden bahsediliyor. 

Ağacın bir dalının annesi Maya'yı desteklemek için eğildiğinden ve ağaca tutunduğu anda Buda'nın doğduğundan da söz ediliyor elbette. Sal ağacının Adivasi bayramları ve evliliklerinde özel bir önemi var. Misal; damat sal ağacından yapılmış sunağa oturmadıkça evliliğin bir anlamı yok. 

Ağaç aynı zamanda Chotanagpur platosunun yerli halkının hayatında da büyük bir değere sahip ve Sal Çiçekleri Festivali anlamına gelen Sarhul Festivali'nde ana tema. Kutsal kabul edildiğinden en fazla Budist tapınakları civarında bulunuyor. 
Sal ağacı deterjan yerine kullanıldığı gibi tıp alanında da ishal ve dizanteride, ayrıca cilt hastalıkları ve kulak rahatsızlıkları merhemlerinin bileşeni ve ayak merhemi olarak kullanılıyor. Meyveleri aşırı tükürük, epilepsi ve kloroz tedavisinde yer alıyor. Güçlendirilmiş tohumlarının böcek öldürücü özelliği var. Diş problemlerinin tedavisinde, cildi yağlı salgılardan arındırmakta ve saç yıkamada şampuan yerine ve daha pek çok alanda kullanılmakta. 
Velhasıl Budistlerin bu ağaca neredeyse tapmaları boşuna değil.

Göğe bakma zamanlarıma ara verip ağaçlara, çiçeklere yöneldim bu aralar.
Zihni farklı alanlara yöneltme ihtiyacı bariz....


Referanslar:
healthbenefitstimes.com
en.wikipedia.org
lopezthai.over-blog.com

10 yorum:

  1. Sal ağacının videosu harika:) Bizim ülkemizde de yetişiyor mu diye baktığımda sadece Rize'de olduğunu gördüm:) Sanırım o da çok yağmur almasından dolayı ve inanılmaz faydaları olan bir ağaç:) Teşekkürler bu güzel bilgiler için, saygılar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazıyı yazma nedenim o video aslında:) Ben de bakmıştım bizim ülkemizde yetiştiren var mı diye. Adamın biri bir ağaçta 4 farklı ağaç oluşturmuş, biri sal idi. Hatta foroğrafını da görmüştüm ama şimdi bulamadım:)
      Faydaları inanılmaz gerçekten. Gövdesi 5 metreyi bulabiliyor ve bir delik açıldığında çeşme gibi su akıtıyor, susuzluğu geçiriyor. Ziyaretiniz için ben teşekkür ederim. Selamlar:)

      Sil
  2. Karahindiba için minik perilerin paraşütü tanımlaması çok hoş olmuş :) video çok güzel, hayranlık uyandırıcı. Sal ağacının meyvelerini görüp de altına oturmak cesaret ister zaten :) Güzel çiçeğin kötü kokması hoş değil evet ama tecrübeyle sabittir kokusu kötü olan şeyler hep şifa oluyor :) Tabiat yavaş yavaş uyanmaya başlıyorken ( hoş biz kara kışa döndük buralarda :) ) güzel bir yönelim olmuş, faydalandım ziyadesiyle..İyi hafta sonları diliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah, evet ya. O tanımlama ve çizime ben de hayranım:) Ne kadar da doğru. Çocukluğumuzun masalsı görüntülerinden. Video da öyle. Yeryüzünde daha ne güzellikler var kim bilir; ama bizler hep kötü olanlarına maruz bırakılıyoruz adeta. Çiçekler çok güzel sahiden. Hatta Hintli kadınların giysilerinde sanki bu çiçeklerin baskısı oluyor gibi geldi. Zihnim öyle diyor:) Evet evet, kesinlikle doğru bilgi. Kokusu kötü ya da acı olan bitkiler genelde sayısız fayda içeriyor. Zencefil mesela, acıdır, kedi otu kötü kokulu:) Merak etmeyin, 10 güne kalmaz kar kış biter. Hiç değilse barajlar doluyor diye teselli olalım. Beğeni için teşekkür ederim. Hiç bilmediğim bir ağaçtı. Videodan yola çıkıp öğrendiklerimi derledim. Size de mutlu, huzurlu hafta sonları:)

      Sil
  3. Sal ağacına hayran kaldım. Video müthiş. Sakura ağacının açmış hali de harika. Hatta geçen seneki ajandamın kapağıydı. Japonlar değer veriyorsa vardır bi bildikleri diyerek almıştım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sal ağacının kendisini ve çiçeklerini görmeden o video çok etkiledi beni. Tıpkı o kanatlanmış tohumları gibi ağacın diğer özellikleri de inanılmaz çıktı:)
      Ah, sakuralara vurgundum ben. Var bir bildikleri tabii. Bir ara Japonlardan farkım kalmamıştı. Her gün ziyaretlerine gidip çekim yapıyordum:)

      Sil
  4. sakuralara değer vermemek elde değil :) sal ağacı hakkında hiç duymamıştım daha önce, çok ilginç görünüyorlar buda ile bağdaştırılması da ilginçmiş teşekkür ediyorum bilgiler için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elde değil evet. Sadece 15 günlüğüne açıyorlar ve hiç solmadan aniden dökülüyorlar. Bir Japon için hayatın anlamı. Vaktiniz olursa yan sütundan ''sakura'' etiketine bir tıklayın. Çektiğim fotoğraf ve videolar eşliğinde epeyce yazı var.
      Sal ağacını birlikte öğrendik:) BUDA demek sal ağacı demekmiş meğer. Ben teşekkür ederim ziyaret için:)

      Sil
  5. Çok güzelmiş ilk defa duyuyorum yeni bilgi için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uçan pervane tohumların uyandırdığı merakın sonu güzelmiş gerçekten. Teşekkürler benden :)

      Sil