2022/05/09

Yaz Gökyüzüne Geçiş Dönemi

Gökyüzünde değişik hareketler sergileniyor bu ara. Ay'ın gündüzden ortaya çıkması, üç günlük hilalin gece yarısı olunca bir anda kızıl renge bürünmesi, en belirgin olansa gökte kış aylarında gördüğümüz Ay'dan daha büyük boyutta bir Ay'ın asılı oluşu. Nedenini bir araştırmak istedim ama yorgun kafayla biraz yüzeysel oldu. Ay bu ara normalden çok daha büyük ve ışıl ışıl.  Hatta 7-8-9 Mayıs geceleri Ay'ın görünümü bu yüzden Ağda Hilal diye isimlendirilmiş. Bu görünüme ilkdördün ya da yarımay da deniyordu. Fotoğrafı 9 Mayıs 2022 saat 00.22'de çektim. 16 ve 17 Mayıs'ta Dolunay üst üste iki gece görünecek. 
Mayıs ayı ilkbahar gökyüzünden yaz gökyüzüne geçiş dönemi diye geçiyor. Değişimler en çok bu yüzden olmalı. Akşam erken saatlerde yani günbatımının peşi sıra kışın görülebilen takımyıldızları batı ufkunda halen görmek mümkünmüş mesela. İlkbaharı simgeleyen Aslan, Çoban ve Başak gibi takımyıldızlar da gökyüzünde iyice yükseliyormuş. ''Sözdebilim'' diye geçen astroloji her ne kadar bilimsel gerçekliğe sahip olmasa da göksel cisimlerin bunca değişimi, bunca astronomik fenomen, bence de insan karakteri ve kaderiyle ilgili etkilere sahip.
 


Soldaki fotoğrafta zaman 7 Mayıs saat 22.19, sağdakinde 8 Mayıs 22.58. Ay'ın evresi yarımay (ya da ilkdördün, Ağda hilal).