2022/07/25

25 Temmuz ve Orman Şehidi Talat Göktepe

Bundan yirmi sekiz yıl önce, tarihler 1994 yılının temmuz ayını gösterirken Gelibolu Yarımadası içerisinde cennet gibi bir ormanlık alan olan Milli Parkta önlenemeyen büyük bir orman yangını çıkmıştı. 4 bin 49 hektar alan küle dönerken, gelişmeleri ekranlardan gözyaşlarıyla izleyen milletimizin bağrı yanmıştı. Yangında o dönemin Çanakkale Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe şehit oldu. 

1968 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinden mezun olduktan sonra Orman İşletme Şefi ve Müdürü olarak yurdun çeşitli yerlerinde görev yapan Talat Göktepe, 1992 yılında Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü görevine atanmıştı. Bu görevden yalnızca iki yıl sonra Eceabat’a bağlı Kumköy’de bir tarlada çıkan yangın yaklaşık 25 bin hektarlık yarımadayı tehdit etmeye başladı.  

25 Temmuz 1994 tarihinde Çanakkale Muharebeleri’nin yoğun olarak geçtiği Arıburnu ve Conkbayırı’nda başlayan ve 57 saat süren Büyük Arıburnu Yangını 4 bin 49 hektarlık alan yok olduktan sonra söndürülebildi. Önlenemeyen bu büyük yangında yarımadanın dörtte üçü yandı. 

Söndürme çalışmalarına ekiplerle birlikte bizzat katılan ve yangının şehitliğe de sıçramaması için insanüstü bir gayretle çalışan 50 yaşındaki Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe alevler arasında kalan 5 personeli ve dozeri kurtardı, ancak kendisi yanarak şehit oldu. Bugün Conkbayırı yakınlarında Talat Göktepe Anıtı adıyla yol kenarında yer alan ve Arıburnu’ndaki ağaçları kurtarmak için yangınla mücadele ederken betimlenmiş bronz bir heykeli bulunmaktadır.


Yangında öncelikli olarak Conkbayırı’ndaki Çanakkale şehitlerine zarar gelmemesi için çalışan ve bu uğurda can veren vatan sevdalısı Göktepe ''son şehidimiz'' olarak onlarla yan yana ve huzur içinde uyumaktadır. 

Ruhu şad, mekânı cennet olsun. 
🌳💚🌳🙏

*   *   *

 #Yangınıönle