2022/07/30

Dirsek Çürütmek Deyimi

Okul yaşamında tek kişilik, çift kişilik sıralarla, amfi sıralarıyla, evde ya da iş yerinde çalışma masalarıyla nasıl da hemhal olmuş, nasıl bütünleşmiş durumdayız...

Özellikle öğrenciyken ayrılmaz birer parçamız, ellerimizi, kollarımızı rahat kullanacağımız yegane yüzeylerdi onlar. Rahat etmesine ederdik de, hırka ya da kazaklarımızın dirsek kısımları kısa bir süre içinde incelmeye hatta delinmeye başlardı. Bir de bakardınız ki en sevdiğiniz hırkanız daha yepyeniyken dirseklerden gitmiş!

Neyse ki anneler motif örer gibi kalp, üçgen ya da kare şeklinde küçük parçalar örüp o kısma monte etmek gibi bir çözüm üretmişlerdi. Havalı da dururdu hani. Bazı anneler güderi ya da deri parçalarıyla gerçekleştirirdi bu asri yama işini. Öyle olağan hale geldi ki bu durum, mağazalara hırka ve kazakların dirsek kısımları kendiliğinden yamalı olanları gelmeye başladı. Moda olmuştu resmen. Halen revaçta. 

Kazaklar bu derece aşındığına göre kollarımıza, masanın yüzeyine onca zaman aşırı şekilde sürtünen zavallı dirseklerimize neler oluyordu? Tabii ki derimizin tam da o bölgedeki hücreleri ölüyor, ölü hücreler çoğaldıkça dirseklerimiz can sıkıcı bir şekilde kalınlaşıyor, böylece renk değiştiriyordu. 

Aslında bu durum deyimlerimizden birine çoktan malzeme olmuştu: 

DİRSEK ÇÜRÜTMEK (TDK Sözlük)
1. okumak için çok emek sarf etmek 
 2. meslekte uzun yıllar geçirmek 

Görülüyor ki dirsek çürütmek deyimi hem mecaz hem gerçek anlamıyla uygunluk göstermekte, genellikle öğrenciler için kullanılmaktadır. Aynı zamanda herhangi bir işi başarmak için gereğinden fazla çalışan insanlar için de kullanıma açıktır.

O halde ''çürüyen'' dirseklerden kurtulmak için bulunmuş 6 doğal çareye gelsin sıra.

''Koyu renkli (kararmış) dirsekler ve dizler için aşağıdaki 6 çözümün her biri eşit derecede etkili. Deneyin, cildinizi doğal rengine döndürüp kararmış dirseklere 'elveda' deyin,'' diyordu tesadüfen rastladığım bu yazıda.

Dizler için de böyle bir sorun olduğundan ve oldukça etkili olduğu belirtilen bu çözümlerden ilk kez haberdar oldum. Ben yalnızca dirseklerim için denemek istiyorum. Malzemeler her evde bulunabilecek türden. Bizim evde eksik olan bir tanesi bile yoktu misal. Hangisinden başlayacağımı şaşırdım. Sanırım zerdeçal ve süt kreması karışımıyla. Muhtemelen diğerlerine gerek kalmayacak. Sonucu buraya yazacağım elbette.


1. Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, pek çok kullanımı olan kutsal bir üründür. E vitamini, cilt tonunu hafifletmeye, cildi nemlendirmeye ve hatta koyu ve hasarlı cildi onarmaya yardımcı olur. Koyu renkli dizler için ev ilaçlarından biri olan bu basit bileşen, koyu tenden kurtulmak için harikalar yaratabilir.

Malzemeler: Birkaç damla Hindistan cevizi yağı

Kullanım Şekli: Duştan sonra 1-2 dakika dirsek ve dizlerinize masaj yaparak uygulayınız. Hatta isterseniz limon suyu da ekleyebilirsiniz. Bu karışımı günde bir kez 15 dakika ovalayın. Yağın cilt tarafından emildiğinden, sadece saf Hindistan cevizi yağı kullandığınızdan ve başka yağlar içermediğinden emin olun.

Hindistan cevizi yağı asitleri hasarlı cildi onaran vitaminler içerir.

2. Limon ve Bal

Yüksek miktarda C vitamini ile birlikte limon, doğal ağartma ve peeling özelliklerine sahiptir.

Malzemeler: 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı bal

Kullanım Şekli: 1 limonun suyunu 1 yemek kaşığı bal ile karıştırıp dirseklerinize ve dizlerinize uygulayın. 20 dakika bekletin ve suyla yıkayın. Bunu birkaç hafta boyunca her gün yapın ve farkı görün.

Neden Çalışır: Limon ağartıcı maddeler içerirken balın cilt üzerinde nemlendirici etkisi vardır. Bu 2 bileşenin kombinasyonu ölü cilt hücrelerini yok eder ve aynı zamanda cildi doğal olarak daha adil hale getirir.

Doğal yolla daha eşit renkte bir cilt sağladığı için tüm limonlu koyu renk cilt ilaçları işe yarayabilir.

3. Yoğurt ve Un Karışımı

Yoğurttaki laktik asit cildi aydınlatmaya yardımcı olup aynı zamanda harika bir temizleyici ve nemlendiricidir.

Malzemeler: 1 su bardağı un, 1/2 su bardağı yoğurt

Kullanımı: 2/1 oranında un (besan) ve sade yoğurt karışımı yapın. 15-20 dakika bekletin ve su ile durulayın. Bunu haftada 2 veya 3 kez tekrarlayın.

Yoğurt, doğal cildi ortaya çıkarmak için koyu renkli dirseklerinizi doğal yolla temizleyen laktik asit içerir. Yoğurt ve gram unu kombinasyonu bir eksfoliyatör görevi görür ve ölü deri hücrelerini temizler.

4. Aloe Vera

Cilt bakımından anlayan herkes size Aloe Vera'nın ne kadar harika bir ürün olduğunu söyleyecektir. Mağazalardan jelini satın alabilir veya hatta kendiniz çıkarabilirsiniz. Cildi aydınlatır, nemlendirir ve cilt tonunu eşit tutmaya yardımcı olur. Ayrıca güneşe maruz kalan cilt hücrelerinin onarılmasına yardımcıdır.

Malzemeler: 1-2 yemek kaşığı Aloe vera jeli

Nasıl Kullanılır: Aloe vera jelini dizlerinize ve dirseklerinize sürün ve 20 dakika bekletin, ılık suyla yıkayın. En iyi sonuç için bunu günde bir kez yapın.

Aloe vera, cildi eşit tonlarda yapan benzersiz doğal bileşenlere sahiptir. Aynı zamanda mükemmel bir nemlendiricidir ve cildi iyi nemlendirir. Aloe vera jelinin düzenli kullanımı, koyu renkli dirsek ve dizleri yavaş yavaş onarıp cildi daha temiz hale getirecektir.

5. Zerdeçal

Zerdeçal cilde o sağlıklı ışıltıyı geri getirir ve cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olur.

Malzemeler: 1-2 Çay kaşığı süt kreması, bir tutam zerdeçal tozu

Kullanım Şekli: Biraz zerdeçal tozunu 1 çay kaşığı süt kreması ile karıştırın ve masaj yapın. Kuruduktan sonra ılık suyla yıkayın. Farkı görmek için bunu iki hafta boyunca her gün tekrarlayın.

Zerdeçal, melanin üretimini doğal olarak düzenleyen kurkumin içerir. Bu nedenle cilt ten rengini aydınlatır. Süt kremi ayrıca cildinizi besler ve nemlendirir. Zerdeçal ve süt kreması maskesi cilde de iyi gelir ve cildi doğal olarak aydınlatır.

Karışım vücudunuzdaki koyu lekelerin tedavisinde de çok etkilidir.

6. Şeker Eksfoliyasyon Maskesi

Eksfoliyasyon, dirsek kıvrımlarına sıkışan kuru ciltten kurtulmaya yardımcı olur ve böylece koyulaşma ortadan kalkar

Malzemeler: 2 çay kaşığı şeker, 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı 

Kullanım Şekli: Ya bir lif kabağı ya da duş jeli ile banyo fırçası kullanın. Haftada bir kez peeling yapın ve uygulamayı nazik biçimde yaptığınızdan emin olun.

Hindistan cevizi yağı yerine badem veya zeytinyağı da kullanabilirsiniz.

Şeker ve Hindistan cevizi yağı peelingi, ölü deri hücrelerini yok etmek üzere cildinizi pul pul dökecektir. Ayrıca Hindistan cevizi yağında bulunan esansiyel yağ asitleri ve vitaminler yoluyla cildinizi besleyecektir. Bu eksfoliyasyon maskesinin birleşik etkisi, yavaş yavaş, daha düzgün dirsekler ve dizler elde etmenizdir.

Referans: fabbon.com


 Kalın sağlıcakla...