2022/09/07

Aynı Tepside Pişen Pide ve Pizza

Ne zamandır aklımda olan bir proje vardı. Olur mu, olmaz mı diye tereddüt içindeydim aslında. Nasıl olur acep? Güzel mi olur yoksa kokular ve tatlar birbirine mi karışır? Ucunda ölüm yok ya. Olmazsa bile çöpe atmam ki. Hiç adetim değil. Piştikten sonra güzelce dilimler, birazını hemen yer, kalanını derin dondurucuya atar, arada azar azar çıkarıp yerim ve biter, dedim. Sonra da dedim ki: Ne var ki bunda? Pizza da zaten bir nevi pide değil mi? İtalyan pidesi işte. 🍕 

Bunca pozitif duygu ve bir de cesaret sayesinde galiba, tahmin ettiğimden çok daha güzel, hatta inanılmaz bir sonuç çıktı. Tepsinin her iki tarafı birden tek başına pişmiş kadar usulüne uygun, nefis ve lezzetli, görmüş olduğunuz 40 cm çapındaki büyük fırın tepsisi en az üç kişiyi zevkle ve tıka basa doyuracak kadar keyifliydi. Enflasyonun arşa doğru yol aldığı ve çoğunluk tarafından dışarıda yemek yemenin iki kez düşünüldüğü şu dönem için başvurulacak ekonomik ve garantili bir çare.

Dilerseniz her tarafı aynı, yani yalnızca pide ya da pizza olarak da yapabilirsiniz:) Ama böylesi inanın çok keyifli. Pizza hamurunu oluşturduktan sonra gerisi aşırı kolay. Üzerini dilediğiniz gibi döşeyip fırına attığınız tepsi en fazla 20 dk içinde hazır.

Yeni keşfettim; sucuk ve kaşar dilimlerini en üste değil de domateslerin altına saklayarak yanmış gibi kızarıp keyif kaçırmalarını önleyebiliyoruz. Bir de; bitsin diye son kez koydum; ama mısır koymasak daha iyi. Pizzaya mısırı tüm dünyada sadece biz koyuyormuşuz. Duymuş muydunuz?

Gelelim hem pide hem pizza, hatta lahmacun yapmak için gereken sihirli hamura. Büyük fırın tepsisi için ideal ''pizza hamuru'' ölçülerimiz şöyle: 
2 su bardağı elenmiş un, 
2 kaşık zeytinyağı, 
1 su bardağı ılık su, 
Yarım paket instant maya, 
1 tatlı kaşığı şeker ve biraz tuz 
 Malzemeleri iyice yoğurup gerekirse un ekleyerek beze haline getiriyor, üzerine bir kapak örtüp en az 1 saat beklemeye alıyoruz. Büyüyen hamuru tekrar yoğurup küçültüyor, önce elimizle sonra merdaneyle tepsinin şekline göre kare ya da daire biçiminde açıp büyütüyoruz. Bu arada hamur çok kalın olmamalı. Dış kenarları birazcık daha kalın, ortası ince olmak şartıyla ortalama yarım cm kalınlığında bir hamur oluşturup hafif yağladığımız tepsiye yerleştiriyoruz. Gerisi zevkinize kalmış.

Yapacak olanlara kolaylıklar ve afiyetler...