24/05/2025

3. Uluslararası Gastronomi Festivali

Çanakkale’ye ait yerel mutfağın tanıtımının yanı sıra lezzet ile kültürün buluştuğu özel bir festivalde, 3’üncü Uluslararası Gastronomi Festivali'ndeydim bugün. Midilli ve Sakız Adaları’ndan şeflerin yöresel tatlarla konuk olduğu, Gastrokale Derneği, Ticaret Borsası ve Kolin Otel ortaklığında düzenlenen, geleneksel yemekler, gastro pazar ve birbirinden özel sunumlarla dopdolu geçen festival iki gün boyunca devam edecek.
 (24 - 25 Mayıs 2025 / 10.00 – 22.00)

Soldan sağa; Yaşar Durbal, Abdurrahman Matalman, Ercan Keleş, Akın Sarpdere
Yetenekli ve ödül sahibi Türk ve Yunan şeflerin bir araya geldiği festivalde, pek çok farklı lezzet kentlilerle buluşurken çeşitli etkinlikler, müzikler ve danslar eşliğinde dolu dolu geçiyor.

Bugün 11.30 gibi ulaştığım festivalde duayen gazeteci Coşkun Aral'ın da katıldığı açılış törenine rastlamak sürpriz oldu. 

Savaş muhabiri olarak ünlenmiş olan, yaşamına fotoğraf çeken bir gezgin olmanın yanı sıra belgesel film ve televizyon yapımcısı olarak devam eden Aral, kentimizdeki oksijenin kalitesine hayran kaldığını söyleyince mutlu olmamak elde değildi..

Çanakkaleli yerel üreticilerinin standları ve Çanakkale’nin yerel ürünleriyle hazırlanan yemekler büyük ilgi gördü. Özellikle de oğlak çevirme ve pilav enfesti.

Tescilli coğrafi işaret almış yerel ürünler 💫
Bayramiç Beyazı'ndaki ''PROTECTED DESIGNATION OF ORIGIN (PDO)'' işaretine, yani gıda ürününün menşe adının korunmasını amaçlayan Avrupa Birliği coğrafi özgünlük mührüne dikkat lütfen.

Festivalin Çanakkale’nin tanıtımına önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Belediye, yerel gastronomi turizminin geliştirilmesi ve üreticilerin desteklenmesi amacıyla festivalin düzenlenmesinde aktif görev üstlenme yoluyla destek sağlıyor.

Belediyenin yerel tohumların korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla hazırladığı standta, tohum sandığında üretimi gerçekleştirilen atalık tohumlar ve yerel ürünlerin tanıtımı yapılırken ziyaretçiler farklı tohum türlerini yakından inceleme fırsatı buluyor.


Bozcaada'ya özgü sabunlar, kurabiyeler, Çanakkale/Erenköy zeytinleri ile sızma zeytinyağı ve salçaları.














Festivale renk katan Ayvalık Mübadele Korosu

*   *   *

2 yorum:

  1. Ne kadar kıymetli bir etkinlik, orada olmak vardı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkinliklerin her biri ayrı kıymetli. Bunu ilk kez bu yıl öğrendim ben de.

      Sil