26/03/2025

Fransız Usulü Leziz Portakal Reçeli

Portakal reçeli sevmeyen var mıdır?
Özellikle hafta sonu kahvaltılarında iyi yapılmış, mis gibi kokan leziz bir portakal reçelini es geçmek mümkün mü? Ancak, portakalın reçelini yapmak zordur biraz. Kabuklarındaki acılık çıksın diye az uğraş verilmez. Öncelikle portakalı su dolu bir tencerede kabuklarıyla beraber 5 dakika kadar kaynatmak ve kaynatılan suyu döküp yeni su kullanarak bu işlemi en az 3-4 kez tekrarlamak gerekir. Çünkü acısı bu şekilde defalarca kaynar suya atılıp çıkarılarak azalır.

Bugüne kadar rastladığınız tüm portakal reçellerinde bu işlem gereklidir. Hatta bu yöntemle rulolar halinde sararak portakal kabuğu reçeli yapmak da mümkündür. Kabuklardaki acılık çıkıp portakal aroması kalınca o da güzel bir reçel haline gelir.

Daha fazla uzatmadan, buraya yapılışıyla tüm ezberleri bozan aşırı derecede lezzetli bir portakal reçeli tarifi yazmak istiyorum. Bir daha vazgeçemeyeceğiniz kesin!


Malzemeler:
1 kilo portakal, 
1 kg'a yakın şeker,
1 adet limon, 
Biraz su.

Yapılışı:
- Portakalları iyice, mümkünse fırçalayarak yıkıyoruz. Organik portakal bulursanız ideal olandır. Ben Washington portakaldan yaptım. Organik olduğunu sanmıyorum; ama elden ne gelir.
- Yıkadığımız portakalları kabuklarıyla beraber yuvarlak dilimler halinde kesiyoruz. 
- Büyükçe bir cam bir kavanozun içine düzgünce yerleştiriyoruz. 
- Portakalların üzerlerini kapatacak  kadar su ekliyoruz. 
- Kavanozun kapağını kapatıp 1 gece buzdolabında ya da serince bir yerde bekletiyoruz.
- Ertesi gün portakalları beklettiğimiz suyla beraber bir tencereye koyuyor, kaynamaya başlayınca 30 dk ocakta tutuyoruz. 
- Kaynayan portakalların altını kapatıyor, soğuyunca yine aynı kavanozuna alıp bir gece daha buzdolabında bekletiyoruz.
- 3. gün kavanozdaki portakalı ölçüp aynı miktarda şeker ve 1 adet orta boy limonun suyuyla birlikte yeniden kaynatıyoruz (kısık ateşte kıvam alıncaya kadar 45 dk-1 saat kadar). 

Görüldüğü üzere portakalın acılığı gitsin diye herhangi bir işlem yapmıyoruz. Yapacağımız iş oldukça zahmetsiz. Bize üç gün lazım ve biraz da sabretmek. Sonuç mu?
Hayatınızda yediğiniz en lezzetli portakal reçeli olduğundan emin olacaksınız. O derece leziz, o derece harika.

(Bu arada ben reçel yaparken dağılma olmasın diye kaynama işlemi bitene kadar asla kaşık kullanmam. Arada bir tencerenin saplarından tutup 2-3 dakika kadar saat istikametinde daireler çizer, hem şekerin tamamen erimesini sağlar hem de nazikçe karıştırmış olurum.)

Not: Tarifi ''Beste'nin Naneleri'' adlı blogdan öğrenmiştim. Fransa'da yaşayan bir blogger. Bu vazgeçilmez reçelin tarifini paylaştığı için kendisine teşekkür ederim. Ramazan ayı bitmek üzere olduğundan kahvaltılarınız için bir kavanoz olsun denemenizi şiddetle öneririm. Portakalların bitmesine de az kaldı zaten.


*   *   *
 

2 yorum:

  1. Bestenin Naneleri vardı değil mi? Şimdi instdan takip ediyorum onu, değişik işler yapıyor yine. Ama keşke burada da yazmaya devam etseydi. Portakal reçeline özendim, cuma
    pazardan alıp yapmayı deneyeceğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, vardı. Blog yazmayı bırakalı epey olmuş yalnız. Bence de yazmaya devam etseydi keşke. Diğer mecralarda kiracı oluyor insan, blogunda ev sahibi:)
      Reçeli denemeyi unutma lütfen. İnan az bile söyledim. Olağanüstü bir reçel çıkıyor ortaya. Kesin bayılacaksın...

      Sil