2009/07/31

Bir Pizza Hikayesi

Sürekli sabretmekten ve kendimle mücadele etmekten çok fazla yoruldum artık. Birileri zorla tepemi attırdılar yine. Bu kadar iyi niyetliyken neden her şey gelip beni buluyor, bir türlü çözemedim, çözemiyorum.

Neyse, yine olayı anlatıp da kimseyi bunaltmaya niyetim yok.. Demokraside çareler tükenmez deyip rahatlama yolları ararken mutfağa girip pizza yaptım ve sizinle paylaşmaya karar verdim. Yemek tarifi vermek Zeugma'da bir ilk. Olsun.. Günlük hayatta yaşadığım her şeye açık bir platform yaptım ben burayı.

Hayatımda en çok severek yaptığım ev işidir yemek yapmak. Baklava, börek açabilir, en ağır Osmanlı yemeklerini yapabilirim. Bu alana ilgim çok fazla ve her gördüğüm tarifi de denerim. Ama şimdi oturup da o yemeklerin ahkamını kesmek istemedim. Bu çok ama çok kolay bir tarif.
Pratik, görünüşü ve tadıyla yemesi çok zevkli olan bu pizza öğrenci kardeşlerime armağan olsun benden.


Öncelikle geniş bir cam ya da plastik kabın içine elimize ne geçerse istediğimiz miktarda doğruyoruz. Salam, sucuk, sosis, zeytin, mantar, patates, yeşil biber, kırmızı biber, soğan, domates.. Bunların hepsini küp şeklinde ya da ince ince doğradıktan sonra iyice karıştırıp içine bir bardak yoğurt ve bir fincan sıvı yağ ekleyip 2 yumurta kırıyoruz. Sonra yeterince un döküyoruz üzerine. 1 paket kabartma tozu ve tuz ekleyip çok yumuşak olmayan kıvamda bir hamur elde ediyoruz. Fazla bekletmeden yağlanmış teflon tepsiye döküp fırına veriyoruz.

Size kolay gelsin ve afiyet olsun..

ÖNEMLİ NOT: Tepsiye döktüğümüz hamurun yüksekliği 2 cm' den fazla olmamalı ve hamurumuzun kıvamı puding kıvamından biraz daha katı olmalıdır. Hatta ekmek hamuru kıvamında da olabilir.

50 yorum:

  1. valla yemiş kadar oldum görüntüyle doydum ben.. Çok lezzetli görünüyor bir de Zeugma'nın elinden çıkınca :D:D

    Ellerine sağlık canım...

    Seni kızdıranları da bana yolla ben hiç sabırlı değilimdir direk dalarım :P

    YanıtlaSil
  2. fazla bekletmiceksek neden içine kabartma tozu koyuyoz!!!
    yapmışsın o kadar, gönder bari yorma şimdi beni. Yanına da bolca limonata istiyorum ama el yapımı Zeugma hanımcım.

    YanıtlaSil
  3. hem pratik hem de lezzetli belliki. bu akşam çabucak ne yapsam diye düşünmeme gerek kalmadı :D

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel olmuştur eminim ki. Seni rahatlattısa bu çok daha güzel:)

    Aynı şekilde, un yerine bayat ekmekleri ufak ufak doğruyorum(kabartma tozu ve soğan yok)tüm malzemeyi karıştırıp teflon tavaya koyuyor, üstünü bastırarak ocakta yapıyorum ben de, o da güzel oluyor.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Pizzanın böylesni hiç yapmamıştım, yarın sabah çay+pizza partisi var inşaallah.

    YanıtlaSil
  6. açıııııııııımmmmmmmmmmmm....akşam akşam okunur mu bu posttttttt...

    Allah kimseyi açlıkla ıslah etmesin...amin...amiiiiiiiiiiiin...

    ramazan da geliyor..oyyy oyyyyy...

    YanıtlaSil
  7. demek sevgili Zeugma nın da sinirini zıplatmışlar bu ara bende olduğu gibi :)
    ama geçecek elbet en azından ben kendime öyle telkin veriyorum ki eminim aslında :)
    bu arada pizzadan bir dilimini aldım bile :)
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  8. Amanın amanın zeugmacım sen neler yapıyorsun böyle,buradan yiyesim geldi...
    Ellerine saglık canım...
    Bir ara kızlarıma yapayım ,yapımı kolaya benziyor...

    YanıtlaSil
  9. sevgili zeugma sinirlendiğinde stresi çıkarma şeklini çok sevdim:)) ne kendine zarar veriyon ne başkalarına... üstelik leziz mi leziz yemekler ortaya çıkarıyon yüreğine ve ellerine sağlık:))sevgiyle ve sabırla kal...

    YanıtlaSil
  10. @ Wmina,
    Teşekkür ederim beğendiğin için. Daha pişerken her taraf nefis kokuyor. Denemeni tavsiye ederim.

    Beni kızdıranları hemen sana yolluyorum. Hangi kargo şirketini tercih edeyim :P Otobüsle ve Kamil Koç olsun istersen? Hmm?
    Canımsın :)

    YanıtlaSil
  11. Uykusuz,mutfak konusunda uzmansın gerçekten, tebrikler:)
    Evet, pandispanya mı bu da hemen fırına atıyoruz,sönmesin diye, değil mi? Ama ben hemen hemen pişsin de yiyelim diye öyle yazdım.
    Nerden bildin ya? Bu ara el yapımı limonata yapıp duruyorum. Böyle kabuğunu rendeleyip şekerle ovarak ve buzlu falan.
    Derhal gönderiyorum,kargoyla.Artık aldığında birini ısıtır,birini buzlarsın :))

    YanıtlaSil
  12. çok güzel görünüyor. eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  13. Tibetin annesi,
    Umarım yazıya sonradan eklediğim ''Önemli Not''kısmını okuyup da yaparsın..
    Tibet de sevecektir eminim :))
    Öptüm ikinizi de..

    YanıtlaSil
  14. hımm enfes gözukuyor:))

    bende gecn gub yaptıgım poğacanın tarıfınımı versemn ne yapsam sana nispet:)
    çok kıskandım çoook:D

    YanıtlaSil
  15. Mixx,
    Enfes görünsün diye yanına domates,biber koyup süsledim :)
    Yoksa yanında sadece kola vardı :))
    Yaz tabii poğaçanın tarifini. Şiirlerden sonra bu işte de birlik olalım :D

    YanıtlaSil
  16. Çınarcım, güzel oldu, teşekkürler. Beni de rahatlattı gerçekten :)

    Senin tarifin de çok güzele benziyor, derhal deneyeceğim.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Sevgili Sufi,
    Bu tarifi bir arkadaştan öğrendim.
    Tavsiye ederim. Ama sakın tepsiye kek gibi kalın dökme.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  18. Yesariii;
    Niye yakın değiliz sanki??? Hmmm? Niyeee?? Hemen getirirdim sana.

    İyi ki ramazanda değilmişiz sahi.
    Neyse Ankara'dasın. İş çıkışı anında bulur yersin bari..

    YanıtlaSil
  19. Fundacığım, evet zıplattılar sinirimi :)) Senle bana ne oluyor bu ara üst üste?? Neyse geçiyor tabii. Benimki geçti bile :D
    Sen bahçede hortumla, ben mutfakta fırınla çalışmaya devam :))
    Ben sana pizza getiririm, sen bana bir demet çiçek yaparsın, daha daha mutlu oluruz :P

    YanıtlaSil
  20. Elifcim, teşekkür ederim.
    Keşke mümkün olsa, böyle sanal kalmasa da ikram edebilseydim hepinize.
    Kızlarına yap, evet. Hem kolay, hem besleyici hem de çok sevecekler,eminim..

    YanıtlaSil
  21. Sevgili DBP,
    Sen de çabuk üzülüyor ve sinirleniyorsun. Bak, tavsiye ederim. İnan çok iyi gelecek sana da.
    Teşekkür ediyorum. Sen de sevgiyle ve sabırla kal canım..

    YanıtlaSil
  22. Desperately-in-love;
    Canımsın. Çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  23. Bu saatte aç karnına blogları oku, açtığın ilk post yemek tarifli olsun :((

    YanıtlaSil
  24. :(
    Üzüldüm şimdi..
    Çok kolay ve fazla uzun sürmüyor ki. Küçük bir tepsiye yap tek kişilik. Hem sabah da yersin..
    Ben bir gece çok canım istedi diye mantı yapmıştım :))

    YanıtlaSil
  25. Leziz gözüküyor.Kendimi şimdi daha iyi anladım sanırım.Son bir haftadır moralim bozuk diye önce saçımı 5 yaşından beri kestirmediğim minik serçe modeline kestirdim.Sonra da yemek kitabı aldım boyuna yemek yapıyorum.
    Tanrım hormonlarımız için sana teşekkürler :)
    Deneyeceğim...

    YanıtlaSil
  26. ablacım bunun un suz ve kabartma tozsuz halini yapıyoruz biz arkadaşlarla, hatta siteye eklemiiştim bir ara resmini...

    ama tabiki senin yaptığın enfestir, teşekkürlerimizi sunuyoruz bu önerin için, ayrıca benim birkaç dondurma tarifim var, hemen yazayım bare sitemize :)))

    brk

    YanıtlaSil
  27. Canımcım, yazını okuduktan sonra, tam yorum yazıcam, şrakk elektrikler gitti. Neyse, bir süre sonra elektrikler geldi ama, ben o sıra başka işlerle meşgulüm tabii.. :)) Aşk-ı muhabbet canım, başka şey anlama, telefonda.. Bir saat da öyle geçti.

    Derken, öğlen oldu tabi. Karnımın acıkmasıyla beraber, senin pizza aklıma geldi. Hemen tarifine tekrar baktım. Hiç adetim olmadığı halde, annemden habersiz başladım, tarif üzre hamuru yapmaya.

    Annecim, mutfaktan kokular gelmeye başlayınca, "Allah Allah mutfakta neler oluyor" diye gelince, bir baksa ki, neler göre.. :)) Ben, mutfaktayım(!)

    Ve, harika bir pizza.. Annecim, hayretlerde.. Dedim, yarısı benim kalanı babamla paylaşın.

    Tabii, hemen sorular geldi. Tarifi kimden aldın, falan fıstık.. Valla, annecim sen tanımazsın. Gizem isminde bir arkadaşımdan aldım.

    Sana çok selam ve teşekkür ediyor, gizemli Gizem arkadaşım. :)))

    Bu arada, gerçekten çok lezzetli ve harika oldu. Kendi ellerimle yaptığım ender yiyeceklerden biri oldu. Belki de, lezzetli olmasının nedeni budur..

    Çok teşekkürler canımcım, gizemim.. :)

    Sevgilerimle, öpüyorum.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba zeugma'cım birkaç gün nette olamadım çok yakın bir arkadaşım evlendi düügn hazırlıgı telaşı derken malesef yazılarından mahrum kaldım.
    Canım moralini sakın bozma bence kişi önem verdigi ve takdir ettigi (kişilik)olarak özellikle bu tarz kimseler için üzülür.Yada sevinebilir.aksi Takdirde hakedilmeyen bir kimseye karşı moral bozma yanlış olur.iYİNİYETİNİ
    herzaman gösterme canım pizza eminimki çok güzel tadı enfes olmuştur.İnan bana bende yarın pizza yapıcam bu tariften görüntüde çok hoş bende sen gibi mutfakla ilgilenmeyi severim mantı bile açarım:)))
    sevgilerimle öpüyorum seni .....

    YanıtlaSil
  29. enves görünüyor..:))kaç gündür süren pizza krizime çare olur umarımm..:))

    YanıtlaSil
  30. Pyromancy;
    Yorumunu okuyunca ben de kendimi daha iyi anladım :)Yemek yapmak ve saç değişikliği çok bariz bir rahatlama getiriyor gerçekten.
    Hormonlarımız için ben de müteşekkirim Tanrı'ya..
    Madem yemek yapıyorsun, denemeni şiddetle öneriyorum..

    YanıtlaSil
  31. Burakcım,
    Un katmadan da olabiliyor mu? İlk kez duydum. Bir de öyle deneyeyim. Okumamışım o yazınızı.
    Dondurma tariflerinizi dört gözle bekliyorum :))

    YanıtlaSil
  32. Sevgili Arzucuğum;
    Yorumunu tebessümlerle ve dört köşe olmuş vaziyette okudum. Yorum değil sanki post gibi olmuş. Bu tarif sayesinde evinizde ne güzel şeyle yaşanmış böyle:)) Tebrik ediyorum seni. Çünkü uygulamış, memnun kalmış ve bu tarifin ''harika'' olduğunu burada paylaşmışsın. Diğer yorumcular için de çok etkili bir paylaşım aynı zamanda :) Hem bana hem sana güvenerek hiç çekinmeden deneyebilirler bu pizzayı.
    Yazdıkların için ne kadar sevindim ve mutlu oldum anlatamam. Artık sık sık yaparsın o marifetli ellerinle :)
    Asıl ben sana çok teşekkür ediyorum canım, tüm gizemimle :))
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  33. Merhaba Duygucuğum,
    Düğün mevsimi tabii bu ara.Arkadaşına mutluluklar..
    Canım, çok haklısın. Değer verdiğim kişiyi asla üzmem ben.Farkında olmadan üzmüşsem de hemen özür dilerim. Fakat değerli sandığım, ama foyası ortaya çıkmış, bunu ispatlamış biri için kendiliğinden geçiyor üzüntüm. İyi niyetli olmadan önce ince bir sınır koyup her zaman korumalı. Bunu senden öğrendim ben gerçekten ve uygulamaya, alışmaya çalışıyorum. Sonradan üzülmemek adına gerçekten önemli bir nokta.
    Daha bugün birini sildim defterden. Yaptığı yenilir yutulur cinsten değildi. Çünkü kendini diğer insanlara özel ve süper göstermek adına bir hikaye uydurup beni haksızca kullanmış, üstelik cevap hakkımı da kullandırmamıştı.
    Bazı gerçekler yüzünden telafi etmek zorunda kaldı hatasını. Ama kıymeti var mı? Ebediyen yok benim için artık..Ve o kadar rahatım ki :)
    Tarifi dene gerçekten canım.Denemiş olan Arzu'nun yorumunu da oku ve için rahat etsin hatta.
    Mantı açabildiğin için kutluyorum :)
    Sevgilerimle ben de öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
  34. Gizemezgierbay;
    Teşekkür ederim :)
    Bahsettiğin o krize kesin çare olacak ve çok beğenip sık sık yapacaksın, eminim :))

    YanıtlaSil
  35. ablacım sol tarafa keremi de eklemişsin ya hemen, yap en kocamanından bir pizza da yiyeyim bu keyifle:))

    cka

    YanıtlaSil
  36. Sevgili Cem,
    Mühendislik Hanedanlığınıza eklediğiniz İTÜ'lü Kerem kardeşinizi en az sizin kadar sevdim. Tabii ki de ekleyeceğim Abloşlar'ıma :))
    Öğlene hazır olun, ablanız size mayalı kocaman bir gerçek Pizza yapıp geliyor. Olayı kutluyoruz :D

    YanıtlaSil
  37. Canim, demek sende kafan kizinca kendini mutfaga atiyorsun, hele hele hamurla ugrasmak cok iyi geliyor insana, hamuru yogururken o kizdiklarimi yoguruyormusum gibi geliyor bana:)) Buna benzer bir tarifte bende var, bendekinin icine ben sogan, patates, kabak ve havuc rendesi koyuyorum, cok güzel oluyor:))
    Tarifin pratik ve lezzetli görünüyor, yaparim bir gün, yediririm bizim cadilara:))

    YanıtlaSil
  38. Belginciğim, hoşgeldin. Seni burada ve böyle neşeli görmek beni o kadar çok mutlu etti ki..
    Hamurla oynarken kızdıklarını yoğurmak düşünce ve duygusu süpermiş :))) Bundan sonra aklımda olacak :))
    Tatlı cadıların bu pizzayı beğenecekler, kesin :)
    Ben de senin tarifini deneyeceğim.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  39. anaammm tam da canım pizza istiyodu yapılır mı şimdi bu :D

    YanıtlaSil
  40. Çok kolay Simgecim :))
    Hadi hemen yapıver de annen şaşırsın. Tıpkı Arzu'nun annesi gibi :))

    YanıtlaSil
  41. muhaha arada mutfağa giriyorum pişman olacaksınızzz diye ama 20 dk sonra tırıs tırıs çıkıyrum XD

    YanıtlaSil
  42. Nasıl yani???
    Yemek yapıp da mı yapmadan mı çıkıyorsun mutfaktan Simi :))
    I didn't understand :D

    YanıtlaSil
  43. Sevgili Zeugma!
    Bekarlar için süper bir tarif. Bu kadar kolay pizza tarifi benim için ilk. Hemen deneyip sonucu yazacağım. Bir de şu limonata işi. Son derece tuttum. Aslında üretime başlamayı düşünüyorsan sıraya nasıl yazılıcam onu merak ettim. Bir de sabırla herşey güzel olur ki dedem derdi; söz gümüş ise sükut altın.
    Ellerine sağlık ve sevgiyle.

    YanıtlaSil
  44. ben de severim yemek yapmayı...

    benim de en büyük maharetim pizza yapmaktır diğer yemeklerde sizin kadar iddialı değilim.

    Ama durun benim pizza tarifim farklı ...!!!

    ben nasıl yapıyorum hemen anlatayım. Bir "Alamancı" dan öğrenmiştim =))

    öncelikle 1 lt sıcak suya yaş mayayı atıyorum. ardından elimle de ovarak o mayayı sıcak suyun içerinde eritiyorum. ardından mayalı sıcak suya yeteri kadar un atıp hamurumu elde ediyorum.(bu arada unumuza azcık da yağ katıyoruz tabi )

    ardından fırına süreceğim tepsimi yağlıyorum. ve yaptığım hamuru pizza şeklinde tepsiye yayıyorum. kenarlarını kıvırıyorum. üzerine salça sürüyorum. ardından ne bulursam koyuyorum. ve 20 dk fırında bekletiyorum. süper oluyor gerçeğinden hiçbir farkı yok.

    yağı biraz bol kullanıyorum ama söyleyeyim :P

    YanıtlaSil
  45. Tam da yaz diyetindeyken bu yapılır mı bana ya :) Ellerine sağlık ..

    YanıtlaSil
  46. Ali Bey,
    Beğendiğinize çok sevindim. Gerçekten çok kolay ve sık sık yapacaksınız, eminim.
    Limonata işini madem çok tuttunuz, tarifini yazayım hemen. Bu sıcaklarda süper oluyor:
    Boyuna göre 2-3 adet limonun kabuğunu ince bir rendeyle rendeleyip yarım su bardağı şekerle iyice ovuyor ve bir müddet bekletiyoruz.
    Diğer taraftan 1 su bardağı için;
    1,5 çorba kaşığı tozşeker
    2,5 çorba kaşığı limon suyu ölçüsü kullanarak şeker eriyinceye kadar karıştırdığımız suya az önce rendeleyip şekerle ovduğumuz limon kabuklarını ekleyip tekrar karıştırıyor ve bir süzgeç yardımıyla süzüp limonatamızı buzdolabına alıyoruz.Rengi ve tadıyla muhteşem oluyor.
    Üretime henüz başlamadım ama :) Ancak tarif verebiliyorum.
    Sabreden derviş muradına ermiş, şeklinde dedenizin sözüne ilave yapayım ben de.
    Çok teşekkür ediyorum. Sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
  47. Sevgili Onur,
    Senin adını ''Mucize Çocuk '' koyacağım ben artık. Daha bu yaşta bilmediğin şey yok senin yaa :))
    Sen bayağı mayalı ve gerçek pizza yapmayı öğrenmişsin.
    ''Tepsimi yağlıyorum'' demişsin ya, çok güldüm :D Tepsini sevsinler senin. Bu şekilde ben de yapıyorum ama benim anlattığım daha kolay n'aber ? :)
    Eline sağlık ve kutlarım seni sayın junior writer :D

    YanıtlaSil
  48. Sevgili Kerem,
    Okul tatilken diyet mi yapılırmış . Boşver, bol bol ye.
    Burak'la Cem şahane yapıyorlarmış hem.. Yandın sen :)

    YanıtlaSil
  49. Takdirlerinize layık mıyım? bilmiyorum ama inceliğinizden ötürü çok teşekkür ederim.

    burada bir itiraf da bulunmak istiyorum: evde tek başımaysam yemek programı sunar gibi yapıyorum yemekleri inanılmaz keyifli oluyor...

    tepsimi yağlıyorum da oradan kaldı zaten :D eheheh

    sizin tarifiniz daha pratik tâbiki ama benim ki daha güzel oluyor nabeeeer ? :D:D:D ehehe

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil