2010/05/31

Mekanik Seviyeye İnmek

Karıncaların çalışkanlığı, düzenliliği ve organizasyon başarısı ne kadar müthiştir bilirsiniz.

Bilim adamlarını bile şaşırtıp üzerlerinde deneyler yapmaya yönelten bu harika yaratıklar laboratuvar ortamında iki kapılı bir düzenekte gözlem altına alınıyorlar.
Amaç; bu iki kapıyı nasıl kullanacaklarını incelemek.
Çalışkan karıncalar deney ortamında da her zamanki gibi belirli bir düzen içerisine giriyor ve ''her iki kapıyı birden'' son derece akıllıca kullanmaya başlıyorlar.

Davranışların sorunsuz biçimde sergilendiği bu ortama daha sonra küçük bir miktar kimyasal madde püskürtülüyor. Ve işte o an düzenekte panik başlıyor!

Normal şartlar altında karıncaların böyle bir deney ortamında ne yapacağı, tek kapıyı mı yoksa her ikisini birden mi kullanacakları henüz bilinip hesaplanamazken ve deney yoluyla öğrenilebilirken, püskürtülen zehirle birlikte birdenbire tahmin edilen davranışlar sergilemeye başladıkları gözlemleniyor :
''Tam bir panik ortamı''
Yangın çıkmış bir odadan kaçışan insanlara benziyorlar tümüyle...

Birbirlerini panikle iterek ilerleyen kişiler, fizikte geçen parçacık hareketlerinin, sürtünme, etki–tepki, moment ve akışkanlar dinamiğinin gözlemlendiği davranışları sergilerler. Ve bu deney sonucunda karıncalarda da aynen bu garip durum ortaya çıkıyor.

Dolayısıyla normal akıl geri plana çekilip korku başladığında insanda ''içgüdüsel'' diyebileceğimiz en alt seviyedeki ''hayvansal kurtulma mekanizması'' devreye giriyor. Bireysel kararlar alabilen ve başkaları tarafından önceden kestirilemeyen ''kişisel irade'' birdenbire mekanik seviyeye düşüyor.

İşte terör-korku-panik aktörlerinin kitleleri yönetirken uyguladıkları da farklı bir şey değil. İnsanları topluca yönetebilmek ve istedikleri şekilde yönlendirip oynatabilmek için gereken tek şey; onları sadece mekanik seviyeye indirmek ve ardından da ''hedef göstermek''.

Ülkemizde yaşanmakta olan birçok olayı bu bakış açısıyla incelersek yanılmadığımızı göreceğiz...


***********************************

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dün gece 00.40 sıralarında,roketatar ve uzun namlulu silahlarla düzenlenen terörist saldırıda şehit olan 7 Mehmetçiğimize Allah'tan rahmet,acılı ailelerine başsağlığı diliyorum.....


Mekanları cennet olsun !!!