2010/12/21

Doç. Dr. Atilla Cihaner ve İnanılmaz Buluşu

Haberleri izlerken ülkenin gündemiyle her zaman daralıp bunalacak değiliz ya. Bugün TV kanallarında gün içinde yayına giren ve göğsümü kabartan müthiş haber vardı: Henüz 33 yaşındaki bir Türk bilim adamı başkanlığında olağanüstü bir buluşa imza atılmış.

Atılım Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Doç. Dr. Atilla Cihaner, TÜBİTAK'ın desteklediği bir projede ekip arkadaşları olan Çanakkale 18 Mart ve ODTÜ araştırmacıları ile, özel bir tür plastik olan ''polimerik elektrokromik malzemeler''de belli elektriksel değerler kapsamında renk çeşitliliği sağlayarak çok kısa bir süre içinde ''renk dönüşümü'' gerçekleştirmiş.

Doç. Dr. Cihaner aynı zamanda Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (TÜBA-GEBİP) 2010 Yılı Ödülü sahibi.

Buluşun beni en çok ilgilendiren tarafı; ışık altında renk değiştiren bu malzemelerin erkek ve bayanların saç renginin değiştirilmesi için saç boyası gibi kullanılabileceği ve günün belirli saatlerinde kullanıcının isteğine göre saç rengini değiştirebiliyor olması. Örneğin; çok açık renk saç kullanan bir bayan, öğleden sonraki bir iş toplantısına koyu renk bir saçla gidip, daha sonra eski saç rengine dönebilecek.
Saçının rengini değiştirmek isteyen kişi bir ultraviyole kabinine girerek saçına uygulanan ışıkla bir kaç dakika içinde bunu gerçekleştirebilecek ve daha sonra isterse aynı işlemle saçını başka renge dönüştürebilecek.

Doç. Dr. Cihaner bu malzemelerin iletken özelliklerini pek çok ürüne uygulayabilme olanağı sağladıklarını, renk değiştiren camlarda, otomobil aynalarında ve reklam panolarında kullanılmalarının gündemde olduğunu, radarda görünmezlik ve kamuflaj sağlaması nedeniyle özellikle Savunma Sanayi ve TSK gibi kuruluşların bu bulgulardan faydalanacağını belirtiyor.

Bu inanılmaz buluşu gerçekleştirip dünya çapında bir olaya imza atan Dr. Cihaner ve ekibini tüm kalbimle kutluyorum...

Bkz: Haber Kaynağı