2013/11/29

Kontör Dolandırıcılığına Dikkat!

Bundan üç beş yıl öncesi medyada ara sıra rastladığımız ''Kontör Dolandırıcılığı'' haberleri bu günlerde inanılmaz bir ivme kazanmış durumda.
Cep telefonlarımıza sık sık ''bilmem kaç kontör kazandınız'' içerikli esrarengiz mesajlar gelmeye başladı. Prof.Dr.Canan Karatay'ın yakın bir geçmişte yaşadıklarını duymayanımız var mı?

Yaşadığım şehirde ve yakın çevremde son iki ay içinde bu şekilde dolandırılmış onlarca mağdur var. İçlerinde emeklilerden ev hanımlarına, devlet memurlarına kadar her türden vatandaşın bulunduğu bu insanlar panik yapıp ne yazık ki dolandırıcıların istediği yönde hareket etmiş durumda.
Dolayısıyla İl ya da İlçe Emniyet Müdürlükleri yazılı uyarı metinleri bastırıp halka dağıtıyor. İki gün gün önce posta kutusunda bulduğum metin durumun vehametini gösterir nitelikteydi. Vatandaşlara bu tür aramalarla ya da çağrılarla karşılaştıklarında cevaplandırmamaları gerektiği, şüpheli durumda cihazlarını kapatmalarında yarar olduğu, arayan her kişiye inanıp itibar etmemeleri ve duyarlı olup en yakın emniyet birimine başvurmaları öğütleniyordu.

Cep telefonuna çağrı gönderdikleri vatandaşlarla bağlantı kuran kimliği belirsiz kişi veya kişiler, ağlarına düşürdükleri telefon kullanıcısına,''Telefonunuzdan şu albaya küfür içerikli mesajlar atılmış'' veya ''Şu isimdeki hakim (ya da savcının) eşi bu telefon numarasıyla taciz edilmiş'' türünde cümlelerle korku ve paniğe yol açtıktan sonra ''Hakkınızda soruşturma ve tazminat davası açılmış'' şeklinde devam ederek dinleyen kişinin korkusunu pekiştirip, akabinde yardımcı olacaklarını ekliyor ya da ''Sizin de dahil olduğunuz bazı vatandaşların cep telefonu numaralarını sizin adınıza teröristler kullanıyor. Çok fazla konuşma yapılmış. Size yüklü miktarda fatura gelecek. Biz şahısları tespit etmek için Türkiye genelinde operasyon yapacağız. En yakın bayiye gidin ve size yazacağımız cep telefonu numaralarına en az şu miktarda kontör yükleyin. Operasyon bittikten sonra biz size haber vereceğiz. Devlet size masrafları ödeyecek,'' benzeri cümlelerle veya yine cep telefonlarına ''ödül kazandınız'' şeklinde mesaj atarak, karşıdaki kişi arayıp ne ödülü kazandığını sorduğunda ''yüklü miktarda para ödülü olduğunu, ancak ödülü alabilmek için belirttikleri sayıda kontör kartı alıp şifresini göndermeleri gerektiği'' şeklindeki söylemlerle yaptırımda bulunuyorlar. Ayrıca;

-Telefonunuza bırakılan çağrıyı aradığınızda inandırıcı olmak adına karşı taraftan polislerin kullandığı telsiz anonsu sesleri gelebiliyor. Arayan kişi kendini örneğin ''İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden Başkomiser Ahmet Aydın'' olarak tanıtıp gizli bir soruşturma yaptıklarını, telefon numaranızın kopyalanıp suça karıştığını, kopyalayan kişinin bulunması için istediklerini yapmanız gerektiğini söyleyip sizi hiç şüphelendirmeden 2 saat süren bir konuşmaya muhatap edip yüzlerce soru sorabiliyor, sizi adeta hipnoz altına alabiliyorlar.

-Telefonunuzu bu esnada hiç kapatmamanız gerektiğini, aksi takdirde kopyalanan numara ile bağlantının kopabileceğini bildiriyorlar. Soruşturmanın çok gizli yürütüldüğünü, bu nedenle hiç kimseye bir şey söylememeniz gerektiğini, bulunduğunuz yerden çıkıp örneğin en yakın markete gitmenizi, daha sonra ne yapacağınızı söyleyeceklerini ekliyorlar.

Çok dikkatli ya da eğitimli kişilerin kandırılamayacağı gerçeğini kabul etsek bile ne yazık ki bu şekilde dolandırılanların içinde sayısız üniversite mezunu var. Uyarıların yaygınlaşmasının mağdur sayısında epey bir düşüşe neden olacağı kesin görünse de kırsal kesimlerde bu uyarılardan habersiz ve böyle bir tuzağa kolaylıkla düşebilecek hatırı sayılır miktarda vatandaş mevcut.
Görsel: www.zimbio.com

(EK: Hürriyet Gazetesi'nin konuyla ilgili DİKKAT! SİZ BU TUZAĞA DÜŞMEYİN! başlıklı haberi)