2014/04/24

Tiffany'de Kahvaltı (Breakfast at Tiffany's)

Amerikalı yazar Truman Capote, 1958 yılında kısa bir roman (novella*) yazar:
''Breakfast at Tiffany's''
Konusu kendi hayatından kesitler taşımakta, görünürde neşeli ve çılgın, özünde ise yaşama tutunamamış iki insanın dokunaklı aşk hikâyesini anlatmaktadır.
Genç bir yazar olan Paul Varjak (George Peppard) ile çekici, hüzünlü, saf, ayrıksı, gizemli ve de sorunlu; ama herkesin sevgilisi komşusu Holy Golightly (Audrey Hepburn) arasında, sosyete çevresi içinde geçen romantik bir ilişki.
Capote'nin romanındaki Holy bir telekız olmasına rağmen, filmdeki Holy sansür nedeniyle bohem bir hayat süren ve aldığı armağanlarla geçimini sağlayan çılgın, sosyetik bir kız olarak değiştirilmiş.

''Breakfast at Tiffany's'' sinema tarihinin en ünlü filmlerinden biri.
Ününün günümüze kadar devam ettiğinin kanıtlarından biri de Audrey Hepburn'ün (Holy) bu filmdeki görüntüsünün geçen yıla kadar sosyal medya hesaplarında en fazla tercih edilen profil fotosu olması (Hatırladınız değil mi?).
''Tiffany'de Kahvaltı'' sayısız ''EN''e imza atmış, iki Oscar almış ve Tiffany markasına dünya çapında ün kazandırmış bir film.
Ne diyorduk? Capote'nin yazdığı roman George Axelrod'un dikkatini çeker, ufak değişiklikler yaparak senaryoya dönüştürür. Sonra da yönetmen Blake Edwards'la birleşerek bu romanı film haline getirirler. Filmin müzikleri Henry Mancini tarafından yapılır. Ama ne film!

Ödüllere doymayacak olan çok ünlü bir film!
Filmde Audrey Hepburn tarafından seslendirilen, sözlerini Johnny Mercer'ın yazdığı, Henry Mancini'nin bestelediği Moon River adlı romantik şarkı Mancini ve Mercer'a "En İyi Orijinal Şarkı Akademi Ödülü"nü kazandırır. Ayrıca Henry Mancini'ye bir de "En İyi Müzik Akademi Ödülü" verilir. Mancini aynı yıl bu parça için Grammy ödülü de alır. Ve film "En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü", "En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü" ve "En İyi Sanat Yönetmeni Akademi Ödülü" olmak üzere 3 dalda daha Oscar'a aday gösterilir.

Romandaki/filmdeki Tiffany's, Newyork'taki ünlü bir mücevher dükkânının adıdır. Başroldeki Holy ne zaman bunalıma girse dosdoğru bu mücevhercinin vitrininin önüne gider, orada dikilirken bir elinde kahvesi diğer elinde sandviçi ile pırlantaları seyrederek girdiği bunalımdan çıkmaya çalışır. Vitrinde gördüğü zenginlik ve dinginlik Holy'e daha önce denemiş olduğu uyuşturucudan bile iyi gelmektedir.

Peki, Tiffany ne demektir?
Tiffany Grekçede ''Allah'ın sureti/görüntüsü'' anlamındaki theosphania (teosfanya) sözcüğünden gelmektedir.

Ayrıca eski Yunan tanrılarından birinin adı Epiphany'dir.
Hıristiyanlık yortularından biri de Epiphany Yortusu'dur. Orta Çağ İngilteresi'nde adı geçen bu yortu sırasında doğan kız çocuklarına genellikle Epiphany adı verilirmiş ve zaman içinde kısalarak ''Tiffany'' şekline girmiş.

Tiffany, ancak ve ancak bu film sayesinde bütün dünya tarafından tanınan bir isim ve markaya dönüşmüş.

[*]Novella: Kısa roman olarak değerlendirilebilecek; hikâye ve novelette'den uzun, romandan kısa olan bir edebî türdür. Novellayı, roman ve hikâyeden ayıracak ölçütler tartışmalı olsa da, Science Fiction and Fantasy Writers of America derneğinin Nebula Ödülleri'ni dağıtırken kullandığı ölçüte göre 17.500 ila 40.000 arası kelime içeren eserler Novella olarak kabul edilir [Vikipedi].

Görseller: Pinterest