2014/12/01

Orantısızlık Moda mı?

Çizmelerinden çantasına, eşarbından mantosuna kadar bir hayli kaliteli kıyafetler giymiş olan ve maddi durumunun iyi olduğu anlaşılan genç kadının birlikte yürüdüğü erkek, kardeşi ya da eşi, belki de bir akrabası, onu bilemiyoruz.

Bildiğimiz, daha doğrusu net olarak gördüğümüz bir şey varsa; ikisi yan yana yürürken kadının kafasının erkeğin kafasından en az üç misli daha büyük bir görünüme sahip olduğu ve berbat bir orantısızlık sergilendiği...

Sizler de mutlaka görmektesiniz. Son birkaç yıldır dikkatimi çeken ve gitgide çoğaldıklarını gözlemlediğim bu kadınlar, gövdesinin en az dörtte biri büyüklüğe getirdiği kafalarıyla dolaşıyorlar...
Sahi bu nedir? Daha doğrusu; bu uygulamanın adı nedir, bilen var mı?
Türban bağlama stili desem, bağlamayla ilgisi yok, kesin. Tesettürde yeni moda mıdır, yoksa yeni bir akım mı? ''Saçları çok uzun ve gür olduğu için hepsini toparlayıp türbanın içine doldurdukları için mecburen öyle görünüyordur,'' demek istiyorum, o da mümkün değil. Öyleyse o görüntüyü sağlayan bir dolgu maddesi mi var? Varsa nedir?
Bu soruları neden soruyorum peki?
Türban bağlayan kadınları eleştirmek adına değil elbette. O konu tamamen farklı. Kış geldiğinde başını şapka, bere ya da şalla sarıp sarmalayan biri soruyor bunları ayrıca. Şu anki konumuz ''sadece ve sadece'' göze batan, rahatsızlık veren bir orantısızlık ile ilgili.

Bu konuyu açma nedenim; hafta sonu İlahiyat Fakültesinden yeni mezun olmuş birkaç genç kızla sohbet etme imkânı bulmamdan kaynaklı. Hepsinin başı kapalıydı, evet. Fakat içlerinden bir tanesi olsun başını bağlarken böylesi abartmamış, kendini kendi eliyle hilkat garibesi konumuna getirmemişti.
Hepsinden önemlisi; bu tarza onlar da karşıydı...