19/03/2015

İngiliz Paskalya Çöreği (Hot Cross Buns)

Paskalya, Hristiyanların Diriliş Günü adını verdikleri en eski ve en önemli bayramları. Olayın özü ise; İsa’nın çarmıha gerildiği üçüncü gün dirilişinin tasvir edilmesi ve kutlanması. Doğu ve Batı kiliseleri arasındaki farklılıklar yüzünden her yıl aynı tarihte kutlanmayan bu bayram, Paskalya Dönemi olarak adlandırılan ve Mart sonu başlayıp Nisan ayı sonuna kadar devam eden bir süreç olarak belirlenmiş. Dünya kiliselerinin geneli tarafından ''Paskalya Günü'' adı verilerek Pazar günü kutlanan bir bayram.

Bu konuyu neden yazıyorum peki?
En alt resimdeki çörekler birkaç gün önce bir yakınımız tarafından İngiltere’den getirildi. Bu türden bir üzümlü çöreği (ya da keki) ilk kez görüyordum. Dış kısımları yumuşak olduğu için uçağın bagajında biraz sıkışıp şekilleri bozulmuştu; ama yine de tazeliklerinden pek bir şey kaybolmamıştı. Fırında biraz ısıtılırsa çayın yanında iyi gider diye düşündüm. Ancak görüntüsü beni yanıltmış. Daha ilk lokmada, tarçınlı ve üzümlü olmasına rağmen şekerli bir çörek olmadığını anlayıp çok şaşırdım. Ayrıca üzerindeki beyaz işaretler de neyin nesiydi?

Bu çörekler 16. yüzyıl İngilteresi'nden beri süregelen bir Paskalya geleneğiymiş meğer. İngilizler bu mayalı çörekleri öyle çok sevmişler ki ''hot cross bun'' diye adlandırıp tüm zamanlara yaymışlar (Türkçeye 'sıcak çapraz çörek' şeklinde çevrilebilir).
İngiltere’de bu çörekler kahvaltılarda çayın yanına eşlik ediyormuş; ama bir tür ekmek niyetine.
Sıcakken ve tereyağı eşliğinde ya da marmelat sürülerek tüketiliyormuş.

Çörekler pişip soğuduktan sonra üzerine yumurta akı ve unla çırpılmış bir karışım çapraz işareti şeklinde sıkılıp kısa bir süre daha fırına atılıyor, böylece üzerindeki beyaz işaretler tam da tahmin ettiğim gibi (Paskalya, İsa’nın dirilişi demek olduğundan) çarmıhı, yani haç işaretini sembolize ediyormuş.

''Öğrenmenin yaşı yoktur,'' derler ya.
Bir gün bir vesile çıkar ve hiç bilmediğiniz yepyeni bir şey öğrenirsiniz.
Paskalya çöreğinin İngilizlere özgü versiyonu da yüzyıllardır işte aynen bu şekildeymiş…


Bize getirilen sıcak çapraz çöreklerin uçağın bagajında girdiği şekil


İlk Görseller: www.telegraph.co.uk


8 yorum:

  1. İngilizlerin saat 5 çayı ne kadar özenle hazırlanan ve konuklara ikram edilen bir seremoni. Bu şekilde hazırlanan paskalya çöreğini bilmiyorum. Farklı bir hazırlayış. Paskalya yumurtaları ne kadar renkli ve süslüdür.
    Bizdeki paskalya çöreğini hazırlarken maya, yumurta, süt, az şeker ve un kullanıyorum.Hamur saç örgüsü gibi örülüp üstüne kırılmış badem serpiliyor
    Her ülkenin kendine göre gelenekleri ve damak tadı farklı...
    .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Her nedense onların pek çok geleneği farklı.
      Daha önce bizimkine hiç benzemeyen kahvaltılarını da (English Breakfast) yazı yapmıştım. Kahvaltıda asla peynir ve zeytin yemeyen, kuru fasulye, domuz kızartması seven bir ulus.
      Dediğiniz gibi, İngilizler için çay içmek bir ritüel adeta. Ortalama 1 saat süren bir keyif olayı ve çayı sütsüz asla içemiyorlar. Paskalya çöreğini ben de sizin tarif ettiğiniz şekilde biliyordum. Saç örgüsü şeklinde, hafif şekerli, üzeri iri kıyılmış bademli...
      Ülkelerin gelenekleri üç aşağı beş yukarı benziyor aslında. Ancak İngilizlerin damak tatları çok çok farklı.

      Sil
  2. Çöreğin tadı güzel miydi peki :) acıkmaya başladım sanırım :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir beklenti oluşuyor sanırım ve önce biraz yadırganıyor.
      Tadı güzel, evet. Bayağı sevdik, hatta bitti diye üzüldük :)
      Aslında az şeker katılmış tarçınlı-üzümlü kek tadında; ama mayalı. Evde de yapılabilir.

      Sevgiler


      Sil
  3. İngilizlerin eseri olduğuna göre hem çayla hem sütle iyi gider bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar da zaten ikisini birleştirmiş, sütlü çay eşliğinde yiyorlar :-)

      Sil
  4. Bu saatte paskalya çöreği ,çay, reçel ,marmelat okuyunca bünye acıkıyor haliyle. Gözümün önünden donutların herbiri uçuş uçuş geçit töreni yaptılar. Yarın yakınlarda bulup da yersem kulaklarını çınlatıcam Zeugma'cım ;)

    Paskalyanın hikayesi enteresanmış. Hikayesi olan herşeyi dinlemek ve öğrenmek isterim. Özelikle yemeli içmeli olanların :)

    Sevgilerimle,

    İz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vay, kimler gelmiş!!! Sanırım bu kez altı ayı da geçti yazmayalı Nursenciğim:)

      Sen şu blogunu periyodik aralıklarla yazmaya başla, ben ellerimle ve de tepsi tepsi donut, çörek yapıp göndereceğim sana.

      Hoşgeldin!!! ♡♡♡

      Sil