02/07/2015

Antik Çağ Kadınları - Takılar

Yaratılış itibariyle kadın olmanın, anneliğin ve dahi bakımlı olmanın tarihi insanlık tarihi kadar eski. Antik çağ kadınları saç stillerinden tutun da -ki tanrıça figürinlerinde genç tanrıçaların saçı atkuyruğu, yaşlı tanrıçalarınki topuz şeklindeydi- çocuk bakımına ve süslenmeye kadar asırlar öncesi nasılsalar günümüz kadınları için çok da fazla bir şey değişmemiş aslında.

Kadın Heykelciği
Elektrum-Altın, Hasanoğlan, M.Ö.3. Binin Sonu

Ayakta duran bir kadını temsil etmektedir. Vücut elektrumdan, başındaki maske, göğüsleri, ayak bileklerindeki bilezikler altından yapılmıştır. Her iki eli karın üzerindedir, kollarında bilezikler vardır. Vücudu çıplak olup göğsünde altından yapılmış çapraz bant vardır. Bu bantlar muhtemelen bir giysiyi simgelemektedir.

Female Statuette
Electrum-Gold, Hasanoglan, End of 3nd Millennium B.C.
This represents a standig women. The body is made of electrum while the mask on the head, the breasts and the bracelets on her wrists are made of gold. Both hands are placed on the abdomen, with bracelets on the arms. Her body is naked and there is a diagonal band made of gold on her chests, which probably represents a garment.



Kadın Heykelciği
Tunç, Horoztepe, M.Ö.3. Binin Sonu

Döküm tekniğinde yapılmıştır. Sol göğsünü emziren kadın çocuğunu bacaklarının arasından geçirdiği sağ eli ile tutmakta, sol eliyle çocuğun başını göğsüne bastırmaktadır. Ana tanrıçanın bu çağdaki betimlerini oluşturan şematik kadın heykelciklerinin değerli maden ve taşlar ile pişmiş topraktan örnekleri bulunmaktadır. Bunların büyük bir çoğunluğu mezarlarda bulunmuştur.

Female Statuette
Bronze, Horoztepe, End of 3nd Millennium B.C.
Made using casting technique. The woman suckles with her left breast while holding her baby with her right hand, which is passed between the baby’s legs; she pressed the child’s head towards her chest. There are the examples made of precious metals and stones as well as of terracotta of these schematic female figurines, which constitute depictions of the mother goddess in this era. A great majority of these idols was found in graves.


Neolitik Çağ’da tarımın ilk kez başladığı, insanların doğal barınaklardan çıkıp yerleşik düzene geçtikleri zamandan itibaren değişik biçimlerde küçültülme yoluyla doğadaki taşlara ve hayvan kemiklerine, deniz yumuşakçalarının kabuklarına şekiller verilmiş, parlatılarak cilalanmış ve üzerlerine kazıma desenler işlenerek kadınlar için süs eşyaları ve takılar elde edilmeye başlanmış. Sonrasında tunçtan, değerli taşlardan, altın ve gümüşten neredeyse durmaksızın kolye, yüzük, toka, bilezik, halhal ve broş gibi akla gelebilecek her türlü süs eşyası yapılmış...
Düşünün, bundan 2 bin 200 yıl önce yaşamış bir kadının mezarı açıldığında bile 50’den fazla koku şişesi, sayısız yüzük, bilezik, ayna ve toka çıkabiliyor.

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmekte olan onbinlerce yıl önce kullanılmış
antik çağ kadınları takılarına bir göz atalım şimdi. Sevgiyle...