2015/07/21

Antik Çağlardan Gelen Bir Mucize: Chia

Biliyorsunuz, 2013 yılı Birleşmiş Milletler tarafından ''Kinoa Yılı'' ilan edilmişti. NASA'nın astronotların beslenmesinde kullandığı süper besin kinoadan sonra, 2015 yılında bomba gibi bir antioksidan daha ilgili araştırmalarla birlikte gündeme düştü.
İşte yine sihirli minik tohumlar, işte yine antik çağlardan gelen bir başka mucize: Chia!
Aztek ve Mayaların beslenmelerinde temel gıda olarak kullandıkları chia’nın uzun bir süre enerji ve dayanıklılık verdiği ilk çağlarda fark edilip sihirli bir bitki olarak görülmüş. ''chia'' kelimesinin Maya dilinde ''güç, enerji'' anlamına gelmesi boşuna değil. Chia tohumunda yüksek miktarda protein, Omega-3 yağ asidi ALA (Alfa-linolenic acid), magnezyum ve kalsiyum bulunuyor. Başka bir deyişle; 100 gram chia tohumu 910 gram somon balığındaki ile eşit miktar Omega 3 yağ asidi, muzdan 3 kat daha fazla potasyum, 10 sap brokolideki kadar magnezyum, 2,5 bardak sütteki kadar kalsiyum ve yarım bardak fasulyedeki ile eşit oranda demir içeriyor.

Superfood chiada, zengin içeriğinin yanı sıra yüksek miktarda lif mevcut. Suyla birleştiğinde 10 dk içinde kendi ağırlığını % 80 oranında absorbe ettiğinden çiğ olarak yutulduğunda midede şişerek uzun müddet tok kalmayı sağlıyor. Vücut direncini düşürmeden sağlıklı biçimde kilo vermek isteyenler, gluten tüketimine bağlı çölyak hastaları ve vejetaryenler için ideal...

2007 yılında gerçekleşen ve 3 ay boyunca günde 4 çay kaşığı chia tohumu verilen 20 şeker hastası üzerinde yapılan bir araştırmada, hastaların tümünde büyük tansiyonun 6 birim düşmesi, kan pıhtılaşma oranının %20, iltihaplanma oranının %30 azalması ve omega-3 yağ asitleri oranının %80 artması gibi şaşırtıcı sonuçlar elde edilmiş.
Chia tohumunun tadı olmadığından her tür yemeğin içine eklenebiliyor. Salatalar, içecekler hatta kek ve pudinglere bile ilave ediliyor. Su, inek sütü, Hindistan cevizi ya da badem sütünün içine atılıp karıştırıldığında bir müddet sonra jölemsi bir yapı oluşturan chia’yı bir kase içinde küçük parçalara bölünmüş meyvelerle karıştırdığınızda harika bir puding elde ediyorsunuz.

Ve yine yapılan araştırmalar doğrultusunda chia tohumu yağının E ve C vitamini gibi iki güçlü antioksidan barındırdığı ortaya çıkmış. Yaşlanma, çevresel kirleticiler ve UV ile ilişkili serbest radikal hasarlarına karşı cildi koruduğu saptanmış. Vücuttaki nem seviyesini korumak için destek sağladığı, kolajen ve elastin oluşumunu teşvik edip, sarkma ve torbalanmaları, tahriş, kuruluk ve soyulma gibi pek çok sorunu giderdiği de...


Vücut için en iyi kullanılabilir halinin, her gün yarım çay fincanı suda 1 çorba kaşığı chia'yı bekletip
jelleştirerek alındığında gerçekleştiği söyleniyor (ezilmemiş ve nemli halde).


Chia kullanmak, formülü ilk çağlardan gelen mucizevi bir iksir kullanmak gibi gerçekten...