Antik çağlardan gelen bir mucize olarak nitelenen chia tohumu ile ilgili şurada bir araştırma yazım vardı.
Mayalar ve Aztekler bu tohumu uzun süreli enerji verdiğini farkedip beslenmelerinde temel gıda olarak kullanmışlar.
O zamanki şartlar altında un olarak öğütmüşler, presleyip yağını çıkarmışlar, yiyeceklerine ve içtikleri suya eklemişler. Adını da Maya dilinde ''güç, enerji'' anlamına gelen ''chia'' koymuşlar.
Jelleşme özelliği başta olmak üzere keten tohumuyla benzeşen, ancak öğütülmesi gerekmeyen chia, başta lif olmak üzere omega yağ asitleri, protein, antioksidan dahil pek çok sağlık ögesi barındırıyor.
Biliyorsunuz, çağımızda şeker ya da tuz oranı yüksek işlenmiş gıdalar ve fast food kültürü yüzünden kalp hastalıkları, obezite, diyabet, kanser ve benzeri hastalıklar had safhada ve durum gerçekten vahim.
Dolayısıyla dünya genelinde büyük bir çoğunluk bu durumun bilincine varıp ciddi bir arayış içine girdi. Organik gıdalar
ve üretici pazarları rağbet görmeye başladı. Bu gıdaların en başında da astronotların beslenmesinde kullanılan ve ''süper besin'' olarak tanımlanan kinoa ile chia var. Bu antik tohumlar, özellikle de chia, toplu iğne başı kadar bile değil. Ancak görüntüsündeki detaylara bakar mısınız? Bu kadar küçük bir tohum dış görünümüyle bile mucize bence. İçerdiği besin ögeleri sihirli bir reçete misali üzerine kodlanmış gibi duruyor:) Fotoğrafını çekip baktığınızda şaşırmamak elde değil.
Bu sihirli minik tohumlar her şeyden önce müthiş bir omega 3 kaynağı. Lif açısından zengin, besin değeri ve proteini yüksek, kalorisi düşük. Sözün özü; sağlıklı bir yaşam için bundan daha güçlü, daha doğal bir takviye ve doping olamaz.
Diyet yapanlar, diyabet ve kalp hastalıkları riskinden uzak durmak isteyen, sağlığına dikkat edenler...
En doğal yoldan vücuduna takviye alıp kendini ruhen ve bedenen iyi hissetmek isteyenler...
Siz de bu sihirli minik tohumları beslenme alışkanlığınıza kolayca ilave edip yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.
Chia'nın faydalarıyla ilgili uzun araştırmalar sonucu elde edilen ve 9 başlık altında toplanarak
draxe.com' da yayınlanan verilerle bitirelim:
1)Cilt ve yaşlanma, 2)Sindirim sorunları, 3)Kalp sağlığı, 4)Diyabet, 5)Metabolizmayı Güçlendirme ve Enerji,
6)Güçlü Kemikler, 7)Dayanıklılık ve Kilo Verme, 8)Meme ve Rahim Ağzı Kanseri, 9)Diş Sağlığı
Ben mi? Chia ile birkaç hafta önce tanıştım ve çok çok memnunum.
Un, yağ, şeker kısıtlaması içerikli bir diyet eşliğinde chia kullanmaktayım ve
kendimi gerçekten bariz biçimde iyi hissediyorum.
Kesinlikle sizlere de öneriyor, sağlıklı günler diliyorum...
Mayalar ve Aztekler bu tohumu uzun süreli enerji verdiğini farkedip beslenmelerinde temel gıda olarak kullanmışlar.
O zamanki şartlar altında un olarak öğütmüşler, presleyip yağını çıkarmışlar, yiyeceklerine ve içtikleri suya eklemişler. Adını da Maya dilinde ''güç, enerji'' anlamına gelen ''chia'' koymuşlar.
Jelleşme özelliği başta olmak üzere keten tohumuyla benzeşen, ancak öğütülmesi gerekmeyen chia, başta lif olmak üzere omega yağ asitleri, protein, antioksidan dahil pek çok sağlık ögesi barındırıyor.
Biliyorsunuz, çağımızda şeker ya da tuz oranı yüksek işlenmiş gıdalar ve fast food kültürü yüzünden kalp hastalıkları, obezite, diyabet, kanser ve benzeri hastalıklar had safhada ve durum gerçekten vahim.
Dolayısıyla dünya genelinde büyük bir çoğunluk bu durumun bilincine varıp ciddi bir arayış içine girdi. Organik gıdalar
ve üretici pazarları rağbet görmeye başladı. Bu gıdaların en başında da astronotların beslenmesinde kullanılan ve ''süper besin'' olarak tanımlanan kinoa ile chia var. Bu antik tohumlar, özellikle de chia, toplu iğne başı kadar bile değil. Ancak görüntüsündeki detaylara bakar mısınız? Bu kadar küçük bir tohum dış görünümüyle bile mucize bence. İçerdiği besin ögeleri sihirli bir reçete misali üzerine kodlanmış gibi duruyor:) Fotoğrafını çekip baktığınızda şaşırmamak elde değil.
Bu sihirli minik tohumlar her şeyden önce müthiş bir omega 3 kaynağı. Lif açısından zengin, besin değeri ve proteini yüksek, kalorisi düşük. Sözün özü; sağlıklı bir yaşam için bundan daha güçlü, daha doğal bir takviye ve doping olamaz.
En doğal yoldan vücuduna takviye alıp kendini ruhen ve bedenen iyi hissetmek isteyenler...
Siz de bu sihirli minik tohumları beslenme alışkanlığınıza kolayca ilave edip yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.
Chia'nın faydalarıyla ilgili uzun araştırmalar sonucu elde edilen ve 9 başlık altında toplanarak
draxe.com' da yayınlanan verilerle bitirelim:
6)Güçlü Kemikler, 7)Dayanıklılık ve Kilo Verme, 8)Meme ve Rahim Ağzı Kanseri, 9)Diş Sağlığı
Ben mi? Chia ile birkaç hafta önce tanıştım ve çok çok memnunum.
Un, yağ, şeker kısıtlaması içerikli bir diyet eşliğinde chia kullanmaktayım ve
kendimi gerçekten bariz biçimde iyi hissediyorum.
Kesinlikle sizlere de öneriyor, sağlıklı günler diliyorum...
A!Astronotların beslenmesinde bile kullanılıyormuş ha! Vay canına! Valla almak isterim, zaten yorgunum, Zeugma'cım nerede satılıyor bu? Kolay yani her yerde bulunan bir şey mi bu? Migros'larda filan bulunuyor mu? Bir de böyle tane tane mi yeniyor yoksa pişiriyor muyuz? Çok merak ettim, teşekkürler:)
YanıtlaSilSevgilerimle. :)
Evet Müjdecim, kinoa'nın diğer adı astronot gıdası.
SilGoogle'a ''quinoa astronauts'' sözcüklerini girip bizzat gör. NASA yapmış olduğu araştırmalarla içinde en çok vitamin ve aminoasit içeren barınan besin olarak kinoa'da karar kılmış ve astronatlarını bu gıdayla besliyormuş.
Ben hem kinoa hem chia kullanıyorum. Her ikisini de pek çok şekilde kullanabilirsin. Kek ya da poğaça hamurlarına bile katabilirsin. Chia'ya yeni başladım sayılır. Sütün içine 2 kaşık chia ve dilersen biraz meyve parçacıkları atıp birkaç saat bekletiyorsun, jelleşip puding haline geliyor. Dilersen biraz bal da ilave edebilirsin. Sadece suda jelleştirip yiyebilirsin.
Yazıdaki linkleri ya da alttaki etiketleri tıklarsan epey bilgi var. Örneğin kinoalı kısır harika oluyor :)
Kinoa'yı ilk kez geçen kış Ankara'da buldum. Ankamall'daki 5M'li Migros'ta vardı sadece. sonra diğer şubelere de göndermişler. Chia'yı ise geçenlerde bir arkadaştan duyup aldım. A101 kampanya yapmış. Fiyatı da çok uygundu. 4-5 paket aldım:)
Hem kinoa hem chia'yı rahatlıkla tüketebilirsin. Çünkü kendilerine özgü tadları yok. Neyin içine katarsan o oluyor:) Bence hiç vakit geçirmeden kullanmaya başla ve farkı farket.
Sevgiler Müjdecim:)
Canım çok teşekkür ediyorum verdiğin bilgiler için, Ankamall bana çok uzak ve dönmesi çok zor, arabam yok ya, ama a101 dolu mahallede:)))ha yalnız a101 ler de cemaatin biliyorsun:)))bazen mecbur kalınca bir, iki şey aldığım oluyor..
Silne yapalım..
Sevgilerimle Zeugma'cım...
Ama ben Migros'un diğer şubelerine de kinoa gönderdiklerini yazmıştım Müjdecim:)
SilA'lı marketten zaten alışveriş yapmıyordum. Cemaatin olduğunu bilmememe rağmen. Şimdi senden öğrendim. B'li bir market var orası cemaatin diye biliyorum,
A'lı markete Chia kampanyası varmış diye gittim sadece. Çünkü hiçbir yerde bulamamıştım. Oradaki chia kampanyası çoktan bitti. Şimdi gitsen de bulamazsın zaten.
Özetle; Migros'a gidersen hem chia hem kinoa bulabilirsin. Eğer kalmamışsa şubeler arası iletişime geçip evine en yakın Migros'a gönderirler canım.
Sevgiler...
Ben hızlı okuyunca yanlış algılamışım canım.
SilB'li si de, A'lısı da aynı Zeugma7cım. :( ah işte bizim mahallede o kadar çok ki!!! Bazen ben de mecburen gidiyorum hani ayaklarım geri geri gidiyor:( en güzeli dediğin gibi Migros'a gitmek. Cemaatleri zengin etmeyelim:)
sevgiler...
Zaten tarzları da aynı, anlamalıydım :(
SilCemaat zaten zengin, zıkkımın kökünü alsınlar Müjdecim :)
Sevgiler...
o zaman, GDO luları çıkmadan önce tüketmeye başlamalı desek mi acaba :))
YanıtlaSilÜzerinde Peru'dan ithal edildiği yazıyor. Ülkemizde üretimine başlandığında ''GDO ihtimali sıfır'' demek biraz zor galiba. Öyle yapalım. Maydanozlarda bile ilaç kokusu algılanan bir ülkeyiz, malum:))
SilKinoa bende arada bir kullanıyorum.Kızlarım vejeteryan olduğu için proteini yüksek baklağillerden -ne bulsam pişiriyorum.Zamanla damak tadınız alışıyor.Chia deneyeceğim ilkdefa duyuyorum teşekkürler.
YanıtlaSilKinoayı ben de arada bir kullanıyorum. Kısa zamanda damak tadına uyuyor, haklısınız. Kızlarınız vejetaryen ise sizin için ideal. Bu arada; kinoanın baklagillere benzediği, ancak başka türden bir bitki olduğu söyleniyor.
SilChiayı ben de yakın bir zaman önce öğrenmiş ve yazı yapmıştım. İlginiz için teşekkür ederim.
Daha bugün annemle konuştuğumuz bir konu:) Bir türlü alıp deneyemedim.
YanıtlaSilBen de epey bir süre geçti aradan ve öyle başladım:)
SilEnerji veriyor olması cezbetse de görüntüsü çok fena geldi. Görmeden tüketeceğim bir yolu olmalı..Neyin içine ilave etsem de görmesem diye düşünmeye başladım bile..
YanıtlaSilGörüntüsü mü çok fena?!? Bana hiç öyle gelmedi. Yabancı linklere bakarsanız en çok tüketilen yöntem bu şekilde, meyve parçacıklı puding olarak.
SilGörmeden tüketmek için poğaça, kek yaparken içine katın madem:) Ya da 1 kaşık kuru chia yutup üzerine su için. Bu da öneriliyor. Çünkü midenizde absorbe olacağı için uzun süre tokluk hissi veriyormuş.
Ufak taneciklere karşı tikim var ondan olsa gerek. Ama verdiğiniz fikir çok iyi deniycem mutlaka. Sevgiler,
SilAnlıyorum:) Tadı ile ilgili hiçbir sorun yok zaten. Sevgiler.
SilKenarda duruyor öyle. Peder ölmeden evvel almıştım onun için.
YanıtlaSilAma reçete bakmak lazım chia için. Bana ciltli kısmı lazım. Malum güneş ile Avatar izim yine görünür hale geldi.
Avatar izini anlayamadım:)
SilCilt için chiaseed içerikli kremler var yalnız, onu biliyorum...
Alnımın ortasında ok ucu gibi güneş lekesi var.
SilAvatar soyundan geliyorum :D
Aang bilir misin? Son hava bükücü.
Ben hala reçete bakamadım. Şimdi bakıp, akşam içeyim bari.
Aang nedir, gördüm öğrendim az önce. Az güldürmedin beni :)))
SilYa, özel bir işaret o, bırak kalsın :D
Onca gdo'lu ve yapay gıdanın arasında doğal beslenmeye yönelen ve faydalı besinler bulabilen insanlar umutlandırıyor beni. Tercihlerimiz çok şey değiştirecek diye ümit ediyorum :)
YanıtlaSilChia görüyorum, maş fasulyesi görüyorum marketlerde ve çok mutlu oluyorum.
Aynen, beni de umutlandırıyor:) Gerek sosyal medyada gerek kendi çevremde çoğaldıklarını gözlemliyorum.
SilVe çok doğru. İnsanlar en çok neye yönelirse üretici de ona göre davranmak zorunda. Öbür türlü işi iyice çığırından çıkarmış, neredeyse tüm gıdaları kanserojen hale getirmişlerdi. Umarım bu yol güzelliklere açılır...
Maş fasulyesini çok duydum ama hiç denemedim. Chia alırken siyah (simsiyah) bir fasulye türü önerdi eleman. O da ithalmiş. Cesaret edemedim :)
çok duyuyorum ama denemedim hiç.
YanıtlaSilBu arada goji berylerim 10 cm kadar oldu üstlerinden kesip budayarak gövdeyi sağlamlaştıracakmışız:)) yaptım bakalım:))
Diyet yapmaya karar verirsen aklında olsun Hatice Hanımcığım.
SilGoji berry haberine çok şaşırdım, bir o kadar da sevindim. Maşallah diyeyim.
Ben size haber verdiğim üzere, eski bir kupada çimlendirmiştim. 3 gün içinde filizlendi ama gerisi gelmedi, kurudu maalesef :(
Merhaba. Bu faydalı bilgiler için teşekkürler. Bitki çayları, çeşitli şifalı otlar, pazar yeri gezip köylü abla ,abilerden yeşillik almaya meraklı olduğumdan yazdıklarınız hoşuma gitti (: Bir araştırma yapıp hakikisini nerede bulurum diye bakmak lazım. Sayfanızı izlemedeyim. Sevgiler.
YanıtlaSilMerhaba, hoş geldiniz.
SilBilgi paylaştıkça güzel, değil mi ama (:
Sağlıklı, doğal gıdalara ben de çok meraklıyım. Araştırma yapmanıza gerek yok bence. GDO'lu chia yok henüz. Tamamen doğal. Yukarıda yorum yazan arkadaş ''GDO'luları çıkmadan'' diye şaka yapmış sadece.
İlginiz için teşekkürler, sevgiler.
Adan aldığınız ile kilo verdiniz mi diye merak ettik teşekkür ederim kolay gelsin
YanıtlaSilA'dan 4-5 paket almıştım. Fiyatı normalden çok çok ucuzdu. Geçenlerde Canan Karatay chia ilgili olumsuz şeyler konuştu. ''Ne olduğunu bilmiyoruz. Trenlerde ilaçlanarak geliyor,'' dedi örneğin. Böylece, bizim ülkemizde yetişmediği için ithal ürünlerle ilgili bir korku geldi bana. Neyse ki ülkemizde epeyce kinoa yetiştiren var artık. Kinoayla devam etmek lazım.
SilBu konu epey önemli olduğu için detaylı yazdım.
Şimdi asıl sorunuza gelelim:
Chia eşliğinde diyet yaparken inanılmaz zinde hissediyor insan. Bünye zayıf düşmüyor. Çok sistemli devam edemediğim için ancak 2 kilo kadar verebildim. Muhtemelen onu da geri almışımdır.
Teşekkür ederim. Size de kolay gelsin.