2016/10/10

Falafel Topları

Falafel dünya genelinde oldukça yaygın, özellikle de vejetaryenler arasında popüler hale gelmiş, Lübnan kökenli bir yiyecek (köfte). Bizim ülkemizde pek bilinmiyor nedense.
Ana maddesi nohut. Ancak baklayla da yapılıyor ya da her ikisinin kombinasyonuyla. Fasulye kullanıldığı da oluyormuş. Nohut kullanımı Suriye, Lübnan, Ürdün, İsrail ve Filistin gibi Ortadoğu ülkelerinde yaygın.

Lezzetli falafel topları tek başına bir aperitif olabildiği gibi, salata ve haşlanmış sebzeler ya da sıcak sos eşliğinde yeniyor. Yaygın olanı tahin tabanlı soslar...
Nohutla yapılan bir falafel protein, kompleks karbonhidratlar ve lif bakımından zengin. Ayrıca; kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, bakır, C ve B vitamini, hatta beta-karoten içerdiği, kolesterolün düşürülmesinde etkin olduğu söyleniyor.
Nohutun yağ oranı düşük olduğundan kızartma işlemi sırasında yağ çekeceğini göz önüne alıp kızartmak yerine yağlı kağıt üzerinde rahatlıkla fırınlayabilirsiniz.

Çoktandır aklımdaydı. Deneyimlemek bugüne kısmetmiş. Vejetaryen olmayanların da bayılacağı bir lezzette olduğunu söyleyebilirim. Pişerken evi saran o müthiş kokudan belliydi zaten. Ben çok sevdim. Nohut mücveri yaptığınızı düşünün. Görüntü içli köfteyi andırıyor, öyle değil mi? Kıymayla yapılmış leziz bir köfte tadında zaten. Arayı fazla uzatmadan sık sık yapacağıma eminim. Yapımı da bir hayli kolay çünkü. Öyleyse hemen aşamalara geçelim. Önce malzemeler:


1 su bardağı nohut – 1 gece suda bekletilmiş
1 adet orta boy soğan
1-2 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
Yarım demet maydanoz ve dereotu
Yarım tatlı kaşığı kişniş, biraz tuz
Biraz bayat ekmek içi ya da 1-2 kaşık un (aldığı kadar)

Sos İsteyenler İçin Malzeme: 1 su bardağı süzme yoğurt, 1 çorba kaşığı tahin, yarım limon suyu iyice karıştırılacak

Yapılışı: Soğan ve sarmısağı irice doğrayın. Maydanoz ve dereotunun yaprak kısımlarını ayırın. Tüm malzemeyi rondoya atıp dümdüz bir püre haline gelmeden, biraz pütürlü kalacak şekilde çalıştırın. Elde edilen karışıma un ya da ıslatılıp sıkılmış bayat ekmek içi ekleyin ve yoğurun. Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top haline getirin. Derin bir tavaya bolca yağ ekleyip kızmasını bekledikten sonra köftelerinizi kızartın.
Köftelerin ayrıca una, yumurtaya ve galeta tozuna batırılmasına gerek yok. Gayet güzel ve nar gibi kızarıyor. Yumuşak olmasını istiyorsanız az yağda, ağzı kapalı kızartılması gerekiyormuş. Bence bu şekilde çok güzel. Lezzet 10 numara. 
👍😊👌
Yapacak olanlara kolay gelsin ve afiyet olsun...


Alttaki 2 Görsel: Pinterest


*   *   *
18 Ağustos 2021 tarihinde yazdığım diğer falafel yazım
👇