19/08/2019

İpte Kurutulmuş Kışlık Domates

Blogda evde denediğim tariflere yer veriyordum bir zamanlar. Börekti, turşuydu, pizzaydı, kış için tarhanaydı, kavanozda domates sosu, Ramazan ayında tahinli çörek. Şimdi sayarken farkettim de mutfaktaki çalışmalarımdan epeyce tarif aktarmışım:) Bu yıl hayatımda ilk kez denediğim kurutulmuş domateslerimi o kadar beğendim ki buraya aktarsam iyi olacak diye düşündüm.

Belki havalar halen çok sıcak ve güneş ışıkları oldukça yakıcıyken birilerine cazip gelir de denemek ister. Çünkü domatesler bu yöntemle 1 günde kuruyorlar. Taş çatlasın iki günde. Yeter ki güneş olan bir yerde asılı olsunlar...

''Asılı olmak mı?'' diyenleri duyar gibiyim. Evet, ''Kış için kurutmalık biberleri ipe diziyorlar da domates neden dizilmesin?'' dedim ve oldu. Çok da kolay ve güzel oldu üstelik. Kısa bir süre içinde ve bir yerlere değmeden kurudukları için de harika bir renge sahip oldular. Sanırım biraz daha kurutmak istiyorum. Çünkü ben son birkaç yıldır kurutulmuş domatesli salata ve yemeklere bayılıyorum.





12 yorum:

  1. Cidden ne kadar kırmızı duruyorlar :) daha önce hiç görmemiştim bunu, denemek güzel olabilir. Bunu bizim ahaliye göstericem :) ellerinize sağlık bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. En çok rengine bayıldım ben de. Bir de cips gibi yenilebiliyor. Yani birazcık sert ama bu şekilde birkaç tane yedim ve sevdim:)
      Alt kısma sonradan bilgi ekledim. Yapmayı düşünürseniz o kısımları da okursanız fena olmaz. Denemek güzel olur. 1 kilo kadar domatesi hemen yarın deneyin o zaman. ''Tester'' diye kavanozlayın:))

      Sil
  2. Başlığı görür görmez geldim. Böyle mi yapılıyormuş kurutulmuş domates? Havalar düzelsin hemen terasta deniyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle yapılmıyormuş Edischar. Bu benim fikrim ve oldu hemencecik.
      Aslen alttaki resimlerdeki gibi yapılıyor ve geç kuruyor.
      Domatesleri ince ince dilimleyip ipe diziyorsun. Olay bu. Kolay gelsin:)

      Sil
  3. Marifet ve hüner;yüzyıllardır ayrı bir seçenek,beslenme biçimi;kutluyorum Zeugma...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler ama ben fazla bir şey yapmadım ki. Anadolu kadını yüzyıllardır bize yol göstermiş. Kış hazırlıkları olarak salçalar, kurutulmuş sebzeler, tarhana, reçel vb saklama formülleri bulup ''yemek kültürümüze'' armağan etmiş. Benimki ufak tefek değişiklikler sadece:)

      Sil
  4. Burada kurumuyor. Erik kurutmak için ipe dizmişti kayınvalidem, kurumuş göründü ama hepsi çürüdü sonra. Nem her daim olduğundan herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erik ve ipe dizilmek deyince, herhalde çekirdeğini çıkarmıştır ve büyük eriktir, diye düşündüm. O da güzel fikirmiş. Denemeli seneye:) İyice kurumuşsa sonradan bozulma nedeni nemli hava olmalı. Kurutulmuş domatesleri hemen kavanozlara koyup sıkıca ağzı kapatılmalı, diye biliyorum. Hatta sonrasında buzdolabında durmalı. Benim domatesler o şekilde şu an. Bence kayınvaliden de bunu bir denesin.

      Sil
  5. Nefis amaaa :)
    Ben de beklerim blog'uma, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mis gibi doğal domates kurusu. Çok leziz oluyor değil mi? :))
      Gelirim tabii ben de. Sevgiler Mert..

      Sil
  6. Renkler gerçekten de muhteşem, kurutulmuş domatesi bende çok seviyorum, asarak kurutmak da ne güzel bir fikir, denemeliyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer Ankara'da hava serinlemeye yüz tutmuşsa bence seneye dene Derya. Ya da birkaç domatesle dene:) Ziyan olmasın, çünkü ağustosun sonuna geldik. Ve Ankara çok sıcak bir şehir değildir artık.

      Sil