27/04/2020

Sirke Anası İle Elma Sirkesi

Geçen yıldan aklıma yazmıştım. Bahar gelip de havalar ısınmaya başlayınca yapacağım ilk iş elma sirkesi kurmak olacaktı. Geçen yıl yapmış ve çok memnun kalmıştım çünkü. Elimde kalan küçük şişedeki son doğal fermente elma sirkem kelimenin tam manasıyla altın değerindeydi. Kullanmaya kıyamıyor, neden daha fazla yapmadığım için söylenip duruyordum.

Elma sirkesi son birkaç yıldır ekranlardan o kadar çok öneriliyordu ki. Sağlığınız için doğal sirke kullanın, özellikle de doğal elma sirkesi kullanın diyordu tüm doktorlar. Profesörler sabah programlarında elma sirkesinin nasıl yapılacağını uygulamalı olarak göstermeye başlamışlardı.

Günümüzde bağırsaklarımızın ne denli önemli olduğu, bilim dünyasının yaptığı son araştırmalara göre artık ikinci beynimiz olarak kabul edildiği anlatılıyor sürekli. Konuyla ilgili bilimsel makaleler kaynak olarak gösterilirken depresyonun asıl nedeninin de bağırsaktaki dost bakterilerin azalması sonucu olduğu şeklindeki haberler bizleri şaşkına çeviriyor.

Her biri birer probiyotik olan turşu, kefir, elma sirkesi gibi fermente yiyecekler bağırsaklarımızdaki faydalı bakterileri çoğaltarak pek çok sağlık sorunumuzu çözüyor artık. Rafine halleriyle değil de doğal fermente olarak tabii. Sirkenin dezenfektan özelliğini de unutmamak gerek bu arada.

Aslında doğal elma sirkesi yapmam için asıl etken KBB doktorum olmuştu. Duştan sonra damlatılacak üçer damla doğal elma sirkesinin kulak sağlığı için olduğu kadar, yemeklerden sonra içildiğinde yaşam boyu kalp sağlığı için de mucizevi olduğunu, kendisinin, ailesinin ve tüm doktor arkadaşlarının yaşamlarının bir parçası olduğunu söylemiş, kullanmam için sıkı sıkı tembihlemişti beni.

Evde, daha doğrusu mutfakta bulunmasını en çok istediğim şeylerden biri kefir mayasıydı. Çok uzun yıllardan beri yaşattığım ve çoğaldıkça köy sütü satın aldığım insandan eczacıma, komşulara kadar dağıttığım kefir mayama geçen sene sirke anası da eklendi. Elimin altında sağlıklı olmak adına doğal ev kefiri ve doğal ev sirkesi varsa benden mutlusu yok. Yalnız elimdeki sirke anası kendime bile zor yetiyor. Bu sene başladığım 5'er litrelik iki kavanoza bile yetmez ki.

Geçen yıl yapmış olduğum elma sirkeleri
Sirke anasının adını bile duymamıştım. Yukarıdaki sirkenin tarifini nereden aldığımı unuttum şu an, ama sirke mayası olarak bir miktar doğal fermente elma sirkesi ve birazcık da şeker kullanmak gerekiyordu. Bir de su ve elma. Benim satın aldığım doğal fermente sirke gerçek bir sirkeymiş ki bana gerçek ve kaliteli bir sirke anası armağan etti. Ve ben bunu ilk gördüğümde sirke bozulmaya başladı zannedip panik yapmış, o kısmı plastik bir kaşıkla alıp atmaya kalkmıştım. Bu çok mutluluk verici bir şeymiş oysa. Bundan sonrası için bu sirke analarıyla kendi doğal sirkemi yapabilecekmişim.

Atmaya kalktığım sirke anasını araştırdıktan sonra yeniden kavanoza koymuştum ve yeniden şekil alıp büyümeye başlamıştı. Sirke anası, elmalar alta indikçe üst kısımda başlayan tüle benzeyen zar gibi bir oluşum. Gün geçtikçe kalınlaşıyor. Ve ne kadar kalınlaşabiliyorsa sirke kaliteniz o kadar iyi demek.

Ortalama 40 gün içerisinde kaliteli bir sirke elde etmiş oluyorsunuz. Kavanozdaki su miktarı epeyce aşağılara iniyor bu arada. Ondan sonra da sirkenizi süzüp küçük kavanozlara ya da şişelere alıyorsunuz. Ve bu sirkeyle ilk iş olarak benim yaptığım gibi turşu kurabiliyorsunuz.

Ağustos ayında kurduğum turşulara bakar mısınız?
Yemeye kıyamadığımız halde bunlar da bitmek üzere artık. Ve ben bu sene yapacağım elma sirkesiyle kesinlikle daha fazla turşu kurmaya niyetliyim. Kaliteli bir probiyotik olan doğal fermente turşu lezzeti bir yana, bağırsaklardaki faydalı bakterileri artıran, dost bakterilerin azalmasıyla oluşan sorunları gideren 1 numaralı ilaç. Araştırın bakın.

Pazara gidip bu elmaları satın alabilmek için Covid-19 falan vız geldi bana. Neredeyse 1 ay sonra ilk kez dışarıya çıkmak için nedenim elma sirkesi yapabilmek içindi. Köylü kadınlardan aldığım bu doğal elmaları 3 gün balkonda beklettikten sonra tek tek iyice yıkadım ve sonra da kuruladım (Üzerlerinde hiç su kalmaması gerekiyor). Gerisi çok kolay.

Dört kg elmayı sapları, kabukları ve çekirdekleriyle birlikte doğrayıp 5 litrelik 2 kavanoza paylaştırdım. Üzerlerine klorsuz içme suyu döktüm. Renkli bez bağladığım kavanozun içine sadece sirke mayası koydum. Beyaz başlıklı kavanozu ise nohut, şeker ve tuz ilavesiyle hazırladım ki karşılaştırma yapabilip nasıl bir sonuç alacağımı deneyimleme amaçlı. Yukarıda görülen ilk ve son halleriyle dokuz günlük durum. Yarın kapak kapama aşamasına geçilecek.

Geçen yılki sirkemden elde edip bu yıl kullandığım sirke anası
Denizanasına benzeyen bir oluşum. Bir bütün halinde kavanozun üzerini kaplıyor. Sirkesini yaptığımız meyve ne renkse sirke anası da o renkte oluyor. Nardan, çilekten ya da vişneden sirke yapmak istediğinizde anası tabii ki kırmızı renkte oluyor. Bu yıl başka meyvelerden de deneyebilirim.

İşte böyle. Sirke anamız aynı zamanda bulmacamızın doğru yanıtıydı.

Görüşmek üzere, sağlıkla, sevgiyle...