27/11/2020

Lalla Fatma N'Soumer

Dün alışveriş için kısa bir süreliğine dışarıya çıkmam gerekti. Çoktandır deniz ve iyot kokusuna hasrettim. O nedenle; son anda aldığım bir kararla yolu 15 dakika uzatmak pahasına da olsa, işimi kordonda boydan boya bir yürüyüş dahilinde halletmeye karar verdim.

Hafif rüzgârlı ve güneşli, ılıman bir hava vardı. Maviye hasret kalmış gözüm gönlüm bayram etti desem yeridir. İçime o taptaze, mis gibi havadan olabildiğince çekmeye çalışıyordum. Görüş alanımın sol tarafında bir deniz aracı beliriverdi. Normalden çok daha hızlı ilerleyen, devasa bir gemi! Şimdiye kadar görmediğim bir dizayndaki gemi bu yüzden fazlasıyla dikkatimi çekti...

Dört büyük kubbeye sahip olan gemi için aklıma ilk gelen olasılık; yüzen bir cami olabileceği idi. Telefondan Google'a girip arattım hemen. "Lalla Fatma N'Soumer" adlı bu gemi, Bahamas (Bahamalar) bandıralı, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) taşıyan ve toplam kapasitesi 118 bin 363 ton olan bir yük gemisiymiş. Buraya kadar iyi, güzel, her şey normal değil mi? Peki ama, geminin pruva (ön) kısmında, üzerinde Arapçası da yazılı Lalla Fatma N'Soumer kimdi? Öylesine bir marka mıydı yoksa geminin sahibi mi?

Lalla Fatma N'Soumer (1830–1863) Cezayir'in sıra dışı Berberi kadın kahramanı. Fransız sömürge işgalinin ilk yıllarında Cezayir direniş hareketinin önemli bir figürü. Mücadelenin vücut bulmuş hali.

''Lalla'', Berbericede kadınlar için kullanılan ''yüksek rütbeli'' veya ''azize'' anlamında bir saygı ifadesi. Efsaneler ve gizemle dolu Lalla Fatma N'Soumer, bizdeki ilk Türk kadın subay Kara Fatma'nın karşılığı diyebiliriz. Farkı; henüz 33 yaşındayken hayatını kaybetmiş oluşu. Fransızların Cezayir'in Kabilya bölgesindeki sömürge girişimine karşı Djurdjura dağlarında direnişi yöneten Şerif Boubaghla ile yan yana savaşan inatçı bir savaşçı. 
Aynı zamanda; zekasını ve statüsünü birçok kabile liderini davaya katılmaya ve ortak düşmana karşı müttefik olmaya ikna etmek için kullanan, gönüllü erkek ve kadınlardan oluşan 700 kişilik bir orduya sahip etkili bir politikacı.

 'Lalla' terimi bazen de 'Lella' olarak yazılan, ''Leydi''ye alternatif bir sözcük. Genelde Kuzey Afrika ülkelerinde saygı duyulan kadınlara ve prenseslere verilen unvan. Aynı zamanda kardeşlerin en büyük kız kardeşe hitabı olabiliyor.

Lalla Fatma genç yaşta, özellikle kırsal kesimde kızların katılmasının yaygın olmadığı dönemde bir Kuran okuluna gidiyor. Biraz avantajlı; çünkü babası okulun müdürü. On altı yaşındayken evlenmeyi reddedip eğitimini bitirmek için ısrar ederek din eğitimi alan bir öğrenci olmaya devam ediyor. Ta ki Fransız orduları ülkesini hedef alana kadar. 1857'de Fransızlar güçlü bir direnişle karşı karşıya olduklarını anlayınca, General Rondon liderliğinde 45.000 kişilik bir ordu kuruyor ve Lalla Fatma'nın dağlardaki 7000 gönüllüden oluşan ordusuyla karşılaşıyorlar. Çok güzel ve tarz sahibi bir kadın olan Lalla Fatma N'Soumer, Fransız askerlerini korkutuyor. O gün kırmızı renkte, güzel bir ipek bir elbise giydiği ve cephede olduğu biliniyor. 1854'ten Temmuz 1857'ye kadar Fransızlara karşı bir direnişe liderlik etmeye devam ediyor Lalla Fatma. Fransız kuvvetleri tarafından yakalanıp altı yıl sonra da ölene kadar.

İşte böyle. 2004 yılında inşa edilen ve deniz aşırı yolculuklarda maviliklerde süzülen gemiye bu sıra dışa kadın kahramanın adı verilmiş. Bu ismi gururla taşıdığı aşikâr. Aliağa'daki Nemrut Limanı'ndan kalkmış olan gemi şu an Marmara Ereğlisi LNG Limanı'na yanaşmış durumda.



Kadın kahramanlara saygım başka türlü. Selam olsun sana! Yolun her daim açık olsun Lalla Fatma...
Tüm kahramanların adının sonsuza kadar yaşaması dileğiyle...


lallafatmah.wordpress.com/ 
www.marinetraffic.com/ 
en.wikipedia.org/