2021/02/13

Tulpar Soğuk Hava Dalgası

Bilir misiniz, Türk mitolojisinde Tulpar adında Pegasus benzeri uçan bir at figürü var. Manas Destanı'nda geçen, tehlike anında rüzgârdan hızlı koşan efsanevi at. 

Tulpar beyaz kanatlarını yalnızca karanlıkta, büyük engelleri ve mesafeleri aşarken açıyor. Benim bugün birdenbire düşen hava sıcaklıkları nedeniyle haberim oldu. Tulpar adı verilen bu atın adını taşıyan bir soğuk hava dalgası Türkiye'ye giriş yapmış bulunuyor.

Biz bahardan kalma günler yaşarken İngiltere'den Almanya'ya, Fransa'dan İtalya'ya kadar tüm Avrupa'nın son yılların en şiddetli kışını yaşadığını aklımıza bile getirmiyorduk. Oysa başta Avrupa'nın kuzeyi olmak üzere, tüm Avrupa'da kar ve fırtına nedeniyle hava sıcaklıkları -20 derecelere düşmüş, Covid-19 test ve aşılama merkezleri bile sorunlar yaşıyor! 

Rusya’nın karasal bölgelerinden güney enlemlere doğru yola çıkan ve uzun zamandır takip edilen Tulpar Soğuk Hava Dalgasının muhtemel rotalarından söz ediliyor, ancak tahmin edilemiyordu. İki olasılık öne sürülmüştü. Birinci olasılık İtalya’da ve Balkanlarda asılı kalıp Türkiye’yi pas geçmesi, ikinci olasılık ise olanca gücüyle Türkiye’ye gelmesi. İkinci olasılık ülkemizdeki sayısız şehrin kar altında kalabileceği, kar kalınlığı ve eksi dereceye düşen soğuk hava rekorları kırılabileceği, güncel hayatta büyük çapta olumsuzluklar yaşanabileceği üzerineydi ve bu olasılık devreye girmiş durumda...

31 Aralık 2016'da yağan ve 2017'ye bembeyaz bir örtüyle girmemizi sağlayan kar...

Evet, sonunda Avrupa'yı etkisi altına alan ve Tulpar Kar Fırtınası adı verilen soğuk hava dalgasının doğuya yani bize doğru ilerlediği haberi geldi. Tulpar dalgası hafta sonundan itibaren, 13 - 20 Şubat tarihleri arasında ülkemizde de etkili olacakmış. 

14 -15 Şubat pazar ve pazartesi günleri İstanbul'da 30-60 cm arası yoğun kar yağışı beklendiği, hava sıcaklıklarının bizde de -20 dereceye kadar düşeceği söyleniyor. Pazar gününden itibaren birçok ilde her gün aralıksız kar yağışı var. 

Birçoğumuzun hayatında gördüğü en soğuk günler olabilirmiş. Soğuk hava dalgasının Rusya'dan Türkiye'ye doğru yola çıktığını, 10 gün boyunca kar yağabileceğini söyleyen uzmanlar da var. 
Sonuç mu? 
Tarihin en soğuk kışlarından biri bizi bekliyor. Durumun aşırı ciddi olduğunu, 5 gün boyunca tipi şeklinde aralıksız kar yağışı olacağını, bırakın kimsenin günlerce dışarı çıkamadığı 1987'deki yoğun kar yağışını, 1942'deki kar yağışındakine benzer soğuk ihtimalinin çok yüksek olduğu haberleri var. 
Ve şu an dışarıda, gecenin karanlığında gittikçe şiddetini artıran bir kar yağışı...



*   *   *






Tulpar Görsel: Pinterest