2023/04/17

Minik, Zarif Çiçekli Sarmaşıklar

İlkbaharın tam ortasında mıyız şimdi? Her şey nasıl da hızla akıp geçiyor. Onca yıl sonra grip olduğumu zannedip kendime bitkisel çaylar hazırlamam, etkili formülünü bloga da aktarmam ve Covid geçirmekte olduğumu öğrenip şoka girmem daha dün gibi. Onun üzerinden bile tam üç ay geçmiş.

Peşi sıra neler geldi geçti de bir depremin bıraktığı etki geçmedi ve geçmeyecek de. Aklıma her düştüğünde kalbim sızlıyor. Bir düşünün bakın. Sizin durumunuz farklı mı? 

O nedenle; acemice olsa da kenti keşfetmek adına başlattığım flanözlük deneyimleri, vb. beklesin biraz. Yaşama dairlerim ilkbahardan kaynaklı doğa yürüyüşleri bu aralar. Ağırlıklı olarak bitkilere yönelik. Çünkü doğadaki yeniden doğuşu izleyip ruhunu yıkamalı insan. Ayakları altına serilen bu olağanüstü iyileştirici güçten yararlanmalı. İç sıkıntısından kurtulup gevşemeli olabildiğince. Odaklanmalı. Farkındalığını artırıp yeni bir şeyler keşfetmeli. Sonra da kayıt altına alıp buraya sabitlemeli. Ne de olsa blog yazmak da etkili bir terapi yöntemi olarak psikologlar tarafından çoktandır ve yaygın biçimde önerilmekte.

Dolgu oluşturup yetiştiği duvarlarla bütünleşen, döşenmiş taşların arasında sere serpe büyürken zarif, minik çiçekler açarak harika bir örtü oluşturan ya da kenar yapan iki ayrı tür sarmaşıkla geldim bugün.

Cymbalaria muralis (Ak Nakkaşotu, Nakkaş Sarmaşığı) 
Nasıl ama? Seyretmeye doyamayacağınız kadar güzel değil mi?
Deniz seviyesindeki rakımlar için uygun bir sarmaşık, daha doğrusu çiçekli dolgu bitkisi. Çiçeklenme zamanı nisan-eylül. Terasındaki taş döşemelerin ya da bahçe zemininin tüm yaz boyunca olağanüstü güzellikteki minik leylak mavisi çiçeklerle kaplı olduğunu görmeyi kim istemez ki? Yazlıkta, kışlıkta, bahçe ya da balkonda; ister duvarlarda ister zeminde yetiştirmeye uygun çok yıllık bir bitki. Özellikle de sarkan askı sepet saksılar için son derece ideal. Nefes kesici bir güzellik istiyorsanız saksı çevresinden sarkan uzun sürgünleri aynı boyda kesmeniz gerekiyor ki büyük bir iştahla açsın ve tam bir şölen yaşatsın.

Oxalis corniculata (Sarı ekşiyonca, boynuzlu ekşi tırfıl)
Çiçekleri doğrudan güneşe maruz kalmadığında kapandığından "uyuyan güzel" adı da veriliyor. Bu sarmaşığın iki renk formu var. Biri yeşil yapraklara sahipken, diğer formu özellikle güneş ışığında büyürken yoncaya benzeyen üç parçalı, parlak morumsu yapraklara sahip. 0°C üzeri sıcaklıktaki bölgelerde yaşıyor. Tahta kuzukulağı olarak da isimlenen bitki, açık havada kaya bahçelerinde yer örtücü bir bitki olarak veya kapalı bir ev bitkisi olarak da yetiştirilebiliyor. Sularken basınçla tohum keselerlerinin patlaması gibi eğlenceli bir özelliği de var. Bir yüzey örtüsü (cephe bitkisi) olarak son derece dikkat çekici. 

İsteyenler her iki sarmaşık türünü de tohumdan elde edebilmektedir.