2023/04/22

Bayramın Birinci Gününden...

Bu yılki Şeker Bayramı Anzakların yani Avustralyalı ve Yeni Zelandalıların her yıl gerçekleşen ''Şafak Ayini'' törenleri ile birleştiğinden kentte her bayram yaşanan olağan kalabalıktan çok daha yoğun bir kalabalık mevcut. 
Anzakların torunları her yıl olduğu gibi bu yıl da 24- 25 Nisan tarihleri aralığında atalarını anmak üzere törenlere katılmak, dedelerinin mezarlarını ve çarpıştıkları yerleri ziyaret etmek amacıyla uzun yıllardır süregelen bu geleneklerini devam ettirmek üzere kente ulaşmış durumdalar.

Onlar, tarihin en kanlı muharebelerinden birinin gerçekleştiği Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'nda yapılacak anma töreninde sabaha kadar uyumayıp uyku tulumları ile ''ŞAFAK AYİNİ'' gerçekleştirecek, gözlerinden yaşlar süzülerek dedelerini anacaklar. İşte tam bu noktada insanın içi zehir zemberek bir hüzünle burkulup aklına savaşın acı sonuçları, dünyada yalnızca barış, dostluk ve kardeşliğe ihtiyaç olduğu gelmez de ne gelir?

Bayramın ilk günü, yani dün çektiğim fotoğraflar. Kordonda gezinen, güneş saatini inceleyen Anzaklar. 

Onun dışında grup halinde gezinen Anzaklar azımsanmayacak sayıdaydı. Üstelik bu kısım Nusret Mayın Gemisi'ne yaklaşılan en tenha kısımdı diyeyim, siz anlayın.

***
Edit kısmı - 25.04.2023
👇
Anzak Koyu'nda Yapılan 2023 Yılı Geleneksel Şafak Ayini

Kordonda gezinen Anzakları temsilen fotoğrafladığım kişiyi Şafak Ayini'nde de basın fotoğraflamış. Yüzlerce kişi içinden tesadüfün böylesi. 😊

***
''İğne atsan yere düşmez'' deyiminin hayat bulduğu bir gün gerçekten de. Akordeon çalan gencin çıkardığı melodiler hayat veriyor bir taraftan.

Tepeleme dolu insan taşıyan feribotlar ile kordonda yürüyüş yapanların geriye dönüş noktasına çok yakın konumdaki bayraklarla donanmış, bayramlıklar içindeki Nusret Mayın Gemisi. Çünkü yarın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.

İki yıl pandemi korkusu, üzerine Ramazan ayı derken hiç eskiye dönmez sandığım dışarıda yemek yeme olayım tamamen ve yeniden hayata geçti çok şükür. Bir de, sanırsınız kordonda dondurma alıp yemeyeni dövüyorlar. O upuzun kuyruk hiç kısalmıyor. Vitrindeki dondurma çeşitleri çok kısa bir sürede dibi görüyor, yenilenip duruyor. Havanın çok sıcak oluşu da etkili elbet.

Leylakların açışıyla birlikte morun doğaya iyiden iyiye hakimiyet zamanı geldi yine. Gözler gönüller ayrıca bayram ediyor.

''Her şeyin bir sonu var'' der gibi mandalina ve ayva çiçeklerinin açma vakti aynı zamanda. Kutsal döngünün varlığını ve kış mevsimini bu olağanüstü güzellikteki çiçeklerle zarif biçimde işaret eden...





Canlı heykel 
 "Sokak sanatı" olarak da tanımlanan ve uzunca bir zaman süren makyaj ve kostüm hazırlığı sonrası cansız heykel performansı sergilerken ani tepkiler veren gösteri sanatçısı özellikle çocuklar için eğlenceli dakikalar yaşatıyor.

İyi bayramlar dilerim...