2023/06/08

Patili Çocuklardan Toynaklılara :)

Hiç unutmuyorum; bundan tam beş yıl önceydi. Elinde tasmasını tuttuğu küçük boy köpeğini gezdirmeye çıkarmış bir kadınla, o önde ben arkada kaldırımda yürüyorduk. Kadın birdenbire durup köpeğine hemen yanı başımızda park halindeki arabada oturan başka bir köpeği göstererek ''Baak! Kardeş!'' demez mi?
Aman Allahım, nasıl şaşırdım, içimden nasıl bir gülmek geldi, anlatamam. Köpek anında diğer köpeğe bakıp coşkulu hareketler yapmaya başladı. Evcil hayvanıyla bildiğimiz anne-evlat ilişkisi içinde olan kadın ''Hayırr!'' deyip yoluna devam ederken şirin köpek bu komuta da itaat etti.

Ondan sonraki yıllarda hepimizin bildiği gibi insanların evcil hayvanlar ile olan bağları daha da güçlenmeye, hatta sosyal medyadaki profillerde ''kedi annesi'', ''üç patili çocuk babası'' ya da ''iki kedi annesi'' gibi tanımlamalar yaygınlaşmaya başladı. Sevgi güzel şeydi.

O nedenle, geçen gün pazarda gördüğüm çiftin evcil hayvan sevgisini de buraya taşımak geldi aklıma. Açıkçası, şu blogda birazcık neşeli bir şeyler olsun, azıcık da olsa gülümseyelim istedim. Onların evcil hayvanı bir keçi idi ve beraber pazara çıkmışlardı. Boynuna kırmızılı mavili boncuk kolye ve ayrıca tasma takılmış olan keçi sanmayın ki pazardan kurban bayramı için satın alınmıştı. Soranlara ''Bu da doğduğundan beri bizim evcil hayvanımız,'' diyorlar, satın alacakları meyve ve sebzelerin tadına önce keçileri bakıyordu:) ''Neden bez bağladınız?'' sorusuna ''Biz çevreci bir aileyiz,'' yanıtını verdiklerinde etraftaki insanların yüzlerine kocaman bir gülümseme yayılıyordu.
Keçiye yoğun ilgi vardı vesselam. Hayvancağız son dönem yaşanan sıkıntıların üzerine bir nebze olsun tebessüm ve neşe kaynağı olmuştu. Kim bilir, belki de patili çocuklardan sonra toynaklı çocuklar için de bu türden bir ''evcillik'' geleneği başlardı. İnsanların sıkıntılarını hafifletmeye ciddi anlamda ihtiyacı vardı.